Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. június 16., szombat

hajtogatott tejfölös pogácsa





a világ legegyszerűbb pogácsája,valójában ezt is a kényszer szülte szerintem, akár csak a burgonyás változatot anno a nagyanyáink konyhájába
hiszen ez az a kétfajta pogácsa amihez nem nagyon kell semmi külön fakszni,vaj,tejföl,burgonya,só,köménymag,hagyma,ezek mindig vannak egy jó háztartásban,de a tejfölt lehet pótolni joghurttal,vagy aludttejjel is.............a vaj helyett jó a margarin,és a zsír is,hagyma az nem muszáj,sőt ,a kömény szint úgy...no szóval ki ki szája íze szerint meg a dirigens / a ház ura,és parancsolója / nagysága szerint

na de kezdjünk hozzá iziben...........

hozzávalók
  • 80 dkg liszt
  • 30 dkg vaj,margarin,zsír kinek mije van a spajzban a stelázsin
  • 3 db tojásnak a sárgája a fehérjét tegyük félre majd azzal kenjük meg a pogácsákat sütés előtt
  • 4 dkg élesztő,ebből is jó az instant,abból egy zacskó az 3,5 dkg élesztőnek felel meg
  • 1 dl langyos tej
  • 2,5 dl tejföl,joghurt aludttej /kefir/
  • 6 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál cukor /kristály/
  • kömény mag amennyit csak lehet,szabad,vagy mertek használni,de jó a tökmag,napraforgó mag,lenmag,szezámmag.............stb...........
elkészítés

  1. zutty a tejet egy kisebb lábasba,beleteszem azonnal a cukor mennyiséget,össze keverem,fellangyosítom,és belemorzsolom ezt az isteni találmányt az ÉLESZTŐT...ha az instantot használjátok azt nem muszáj felfuttatni,azt közvetlenül lehet az alapanyaghoz keverni,DE az se találkozzon közvetlen a SÓ-val mert akkor a só győz,és nem kel meg a tészta
  2. na tehát az élesztőt felfuttatom,addig a liszthez adom a margarint,és elmorzsolom szépen akkurátusan
  3. jöhet a só,a tojások sárgája,én egy kis őrölt fekete borsot is teszek bele,na most jöhet a felfuttatott élesztő
  4. most hogy minden egy keverőtálban találtatik,jöhet az alakformáló torna.....mert ezt izomból kell ám össze gyúrni
  5. kellő izom munka kifejtése után egy lágy ruganyos tésztát kell,hogy kapjak,na ez pont ilyen lett most,letakarva hagyom a duplájára kelni
  6. ha megkelt akkor lisztezett munka lapra teszem a tésztát és ujjnyi vastagra kinyújtom,majd fentről lefelé ketté hajtom a tésztát,majd az alsót ráhajtom a felsőre,jöhet a balról jobbra a tészta feléig itt ismajd a jobbról balra hajtás
  7. így kaptam egy "bucit"
  8. ezt a hajtogatást még további 3 alkalommal csinálom meg 20 perces időközökkel,de mindig ugyan abban a sorrendben
  9. készen vagyok,jöhet a nyújtás.....ujjnyi vastagságúra nyújtom,majd egy éles késsel berácsozom a tetejét,majd egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom
  10. egy tepsibe sütőpapírt teszek,és erre szedem a kiszaggatott pogácsákat
  11. megkenem a felvert tojásfehérjével,megszórom a köménymaggal,pihen úgy 10 percet
  12. majd az előmelegített 200 C fokos sütőben szép pirosra sütöm a bűnösöket.....mert azok nem hiszen hízlalnak őkelmék........
no hát akkor kérem szépen,jöhet a pogácsa az asztalra, és mellé egy jó nagy tányér bableves füstölt csülökkel,vagy csak egy üveg jó száraz fehérbor némi szódával körítve



adjon isten egészségetekre:)))))

Nincsenek megjegyzések: