a világ legegyszerűbb pogácsája,valójában ezt is a kényszer szülte szerintem, akár csak a burgonyás változatot anno a nagyanyáink konyhájába
hiszen ez az a kétfajta pogácsa amihez nem nagyon kell semmi külön fakszni,vaj,tejföl,burgonya,só,köménymag,hagyma,ezek mindig vannak egy jó háztartásban,de a tejfölt lehet pótolni joghurttal,vagy aludttejjel is.............a vaj helyett jó a margarin,és a zsír is,hagyma az nem muszáj,sőt ,a kömény szint úgy...no szóval ki ki szája íze szerint meg a dirigens / a ház ura,és parancsolója / nagysága szerint
na de kezdjünk hozzá iziben...........
hozzávalók
- 80 dkg liszt
- 30 dkg vaj,margarin,zsír kinek mije van a spajzban a stelázsin
- 3 db tojásnak a sárgája a fehérjét tegyük félre majd azzal kenjük meg a pogácsákat sütés előtt
- 4 dkg élesztő,ebből is jó az instant,abból egy zacskó az 3,5 dkg élesztőnek felel meg
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dl tejföl,joghurt aludttej /kefir/
- 6 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor /kristály/
- kömény mag amennyit csak lehet,szabad,vagy mertek használni,de jó a tökmag,napraforgó mag,lenmag,szezámmag.............stb...........
- zutty a tejet egy kisebb lábasba,beleteszem azonnal a cukor mennyiséget,össze keverem,fellangyosítom,és belemorzsolom ezt az isteni találmányt az ÉLESZTŐT...ha az instantot használjátok azt nem muszáj felfuttatni,azt közvetlenül lehet az alapanyaghoz keverni,DE az se találkozzon közvetlen a SÓ-val mert akkor a só győz,és nem kel meg a tészta
- na tehát az élesztőt felfuttatom,addig a liszthez adom a margarint,és elmorzsolom szépen akkurátusan
- jöhet a só,a tojások sárgája,én egy kis őrölt fekete borsot is teszek bele,na most jöhet a felfuttatott élesztő
- most hogy minden egy keverőtálban találtatik,jöhet az alakformáló torna.....mert ezt izomból kell ám össze gyúrni
- kellő izom munka kifejtése után egy lágy ruganyos tésztát kell,hogy kapjak,na ez pont ilyen lett most,letakarva hagyom a duplájára kelni
- ha megkelt akkor lisztezett munka lapra teszem a tésztát és ujjnyi vastagra kinyújtom,majd fentről lefelé ketté hajtom a tésztát,majd az alsót ráhajtom a felsőre,jöhet a balról jobbra a tészta feléig itt ismajd a jobbról balra hajtás
- így kaptam egy "bucit"
- ezt a hajtogatást még további 3 alkalommal csinálom meg 20 perces időközökkel,de mindig ugyan abban a sorrendben
- készen vagyok,jöhet a nyújtás.....ujjnyi vastagságúra nyújtom,majd egy éles késsel berácsozom a tetejét,majd egy közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom
- egy tepsibe sütőpapírt teszek,és erre szedem a kiszaggatott pogácsákat
- megkenem a felvert tojásfehérjével,megszórom a köménymaggal,pihen úgy 10 percet
- majd az előmelegített 200 C fokos sütőben szép pirosra sütöm a bűnösöket.....mert azok nem hiszen hízlalnak őkelmék........
adjon isten egészségetekre:)))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése