Ezt a receptet köszönöm Évinek, aki az első próbálkozásnak megfelelvén, miután ezt a süteményt még nem sütötte sohasem,egy igen kitűnő süteménnyel lepett meg minket ismételten.
Napraforgó
2 db lesz belőle.
A tészta egy nagyon egyszerű joghurtos kelt tészta.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 140 g joghurt
- 3 ek. olaj
- 1 tk. só
- 3 ek. cukor
- kb. 1,8 dl víz
- 2 dkg élesztő
- + 1 tojás a lekenéshez
- szezámmag, fekete szezámmag
Édes töltelékhez:
· 50 dkg túró,
· 2 egész tojás
· 2 vaníliás cukor
· fél bögre mazsola, jól megáztatva
Sós töltelékhez
A tésztába 1 tk só helyett 1,5 teáskanál sót teszünk és 3 evőkanál cukor helyett csak 1 evőkanállal.
- 25 dkg sonka
- 2-3 evőkanál tejföl
- mustár ízlés szerint
- erős pista ízlés szerint
- só, bors ízlés szerint
- reszelt sajt kb 5-10 dkg
- hagyma, apró kockákra vágva, ha lehet dinsztelve, de nyersen is jó
A kolbászos töltelék is jól hangzik, alá kennék valami sajtkrémet, mascarponét. Vagy aszalt paradicsomos - olajbogyós-chilis pesztóval, vagy csak a hagyományos bazsalikomos pesztóval... végtelen lehetőség.
A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.
A tésztához a szokásos módon a kenyérsütőgép üstjébe vagy dagasztógép táljába készítjük az összes hozzávalót és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk.
Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
Megkenjük a töltelékkel:
Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket.
Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát:
Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk, ugyanabban az irányban!
Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egészet a felvert tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal, mákkal, vagy fekete szezámmal, napraforgóval, stb.. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőt az első öt perc után vedd vissza 170 fokra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése