Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. október 23., vasárnap

Napraforgó





Ezt a receptet köszönöm Évinek, aki az első próbálkozásnak megfelelvén, miután ezt a süteményt még nem sütötte sohasem,egy igen kitűnő süteménnyel lepett meg minket ismételten.


Napraforgó

s%25C3%25BCti+3790

2 db lesz belőle.

A tészta egy nagyon egyszerű joghurtos kelt tészta.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 140 g joghurt
  • 3 ek. olaj
  • 1 tk. só
  • 3 ek. cukor
  • kb. 1,8 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • + 1 tojás a lekenéshez
  • szezámmag, fekete szezámmag

Édes töltelékhez:

· 50 dkg túró,

· 2 egész tojás

· 2 vaníliás cukor

· fél bögre mazsola, jól megáztatva

Sós töltelékhez

A tésztába 1 tk só helyett 1,5 teáskanál sót teszünk és 3 evőkanál cukor helyett csak 1 evőkanállal.

  • 25 dkg sonka
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • mustár ízlés szerint
  • erős pista ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint
  • reszelt sajt kb 5-10 dkg
  • hagyma, apró kockákra vágva, ha lehet dinsztelve, de nyersen is jó

A kolbászos töltelék is jól hangzik, alá kennék valami sajtkrémet, mascarponét. Vagy aszalt paradicsomos - olajbogyós-chilis pesztóval, vagy csak a hagyományos bazsalikomos pesztóval... végtelen lehetőség.

A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.

A tésztához a szokásos módon a kenyérsütőgép üstjébe vagy dagasztógép táljába készítjük az összes hozzávalót és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk.

s%25C3%25BCti+3766

Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.

Megkenjük a töltelékkel:

s%25C3%25BCti+3767

Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket.

s%25C3%25BCti+3770

Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.

s%25C3%25BCti+3772

Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát:

s%25C3%25BCti+3773

Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk, ugyanabban az irányban!

s%25C3%25BCti+3774s%25C3%25BCti+3775

s%25C3%25BCti+3780

Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egészet a felvert tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal, mákkal, vagy fekete szezámmal, napraforgóval, stb.. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőt az első öt perc után vedd vissza 170 fokra

s%25C3%25BCti+3782



Nincsenek megjegyzések: