az én általam le írt receptben,"svéd csavar" a vörösbor,a vörösbor egy kissé vadas jelleget kölcsönöz a húsnak és a tölteléknek
kettő félét csináltam,az egyik az alább leírtak alapján készült a másik az a hagyományos töltelékkel és semmi fakszni
Töltött oldalas.
Hozzávalók:
- 2-3 kg oldalas,az kb 1/2 "tábla"
- 2 ek.zsír
- 3 db.zsemle
- 2 fej nagyobb vöröshagyma
- 1 csomag csombor
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 1 csomag tárkony
- 4 db főtt kemény tojás
- 10-15 dkg szegfű / csiperke /gomba,vagy ha az nincsen, akkor a champignon gomba
- 2 dl száraz vörösbor
- 1 kk.majoránna
- 2 szál kakukk fű,vagy rozmaring ág
- 1 db közepes citrom
- pár szem szegfűszeg,de ez el is hagyható
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 kg burgonya a köretnek
Elkészítés:
Amikor veszed az oldalast, kérd meg a hentest,hogy a csontos részét középen üsse meg,ez által eltöri az ívelt borda csontokat és "egyenes" lesz az oldalas,majd otthon ,óvatosan felszúrod a csontok mentén vigyázva arra,hogy át ne szúrd a húst mert akkor a sütésnél kifolyik a töltelék,de ha a hentest megkéred,akkor ezt is megteszi.
a kettő zsemlét vörösborban beáztatód,majd jól kifacsarod,
a csirke májat megtisztítod a hártyáktól és egy éles késsel lekaparod,
főtt tojásokat apró kockára vágod,-a zöld fűszereket összeaprítod,
vöröshagymát megtisztítod és kockára vágod,majd forró olajban teszed,a lekapart csirkemájjal együtt és-elkezded a dinsztelést,
a gombát megtisztítod és megmosod,majd apró kockára vágod ezt is és a serpenyőbe teszed a hagyma és a máj mellé,majd tovább dinszteled őket,NEM FŐZNI CSAK DINSZTELNI ez a művelet kb.10 percet vesz igénybe,itt tehetsz a dologba egy újabb csavart,mégpedig,öntesz a vörösborból egy kicsit, abból amit kifacsartál a zsemlékből a "ragura" a serpenyőbe
miután mindent megtisztítottál, össze daraboltál,aprítottál,dinszteltél,lekapartál,kifacsartál
fogsz egy jó nagy tálat és az összes hozzávalót jól össze kevered a hozzávalókat
na itt kapnak a zöld fűszerek igazán hangsúlyt a citrommal egyetemben,ugyan is az össze aprított fűszerekre rá facsarod a citrom levét,sózod és borsozod,majd alaposan bedörzsölöd az oldalast kívülről és belülről is,a sóval azért vigyázzál hiszen a töltelékbe is tettél már
ezek után már csak annyi a dolgod,hogy szépen megtöltöd az oldalast és amikor megtöltötted nem össze varrod a nyílást,ha nem egy kenyérnek le vágod a végét,pont amekkora a nyílásba kell és egyszerűen betapasztod vele
fogj egy jó nagy edényt ha van, a gázon,villanytűzhelyen kinek milyen van ,gyorsan pirítsd meg mind a két oldalát a töltött szerkezetnek
tepsibe vele,zsírt alá,lefóliázni és sütni,sütés közben néha néha meglocsolgatni a saját zsírjával és rozmaring ággal ecsetelgetni,a fóliát az utolsó 15 percnél már nyugodtan vegyük le hiszen a cél az,hogy ropogós legyen az oldalas teteje
az egész sütési,és előkészületi művelet kb.2-4 órát vesz el a napodból,tehát érdemes előző nap előkészülnöd a sütésre
a sütés tart a legtovább hiszen közepes, ez nálam kb.170 C fokos sütőben történik a sütés,így biztosítva a hús átsülését,ha nagyon gyorsan sütnéd akkor nem biztos,hogy a csontoknál is át sül a hús,valamit a töltelék sem sülne át
Köret elkészítése:
miután a burgonyát megtisztítottad,felkockázod,vagy négyfelé vágod és előfőzöd,majd a főzővízből kiszedve a már majdnem elkészült töltött dagadó mellé tesszük és így sütjük tovább mind addig amíg a burgonya meg nem sül,ezek után nincsen más dolgod mint az,hogy tálalod és gratulálj magadnak,mert mindenki nyalogatni fogja az újait,kipróbált tuti recept,ez volt a szülinapi bulin:)))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése