Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. október 30., vasárnap

..aprókáposzta,toroskáposzta, székelykáposzta....kenyerespajtások módjára




......... apró káposzta,toroskáposzta,székelykáposzta....kenyeres pajtások módjára


azért írtam ennyi féle nevet a főztömnek,mert nagyon sokféleképpen nevezik és szinte végeláthatatlan formákban készítik,főzik ezt a remekbe szabott ételkölteményt,hiszen mint tudjuk ahány ház annyi szokás,az én változatom most friss malachúsból készül

Hozzávalók:

  1. 2 kg.sertés,vagy malac lapocka, ha csontos malachúst vesztek akkor a csontját is bele lehet,sőt kötelező az alapba tenni,de lehet beletenni oldalast is és csülköt is csontostól
  2. 1 kg savanyú apró káposzta
  3. 1 nagyobb fej vöröshagyma
  4. 2 gerezd fokhagyma
  5. 1 kisebb marék szemes fekete bors
  6. 1 kk.őrölt kömény,ez mehet akár egészben is bele,csak nálunk nem szeretik ha egészben van
  7. 2-3 db.babérlevél /opcionális /
  8. só ízlés szerint
  9. 1 ek,púpozott őrölt édes paprika
  10. 2 ek.zsír illetve olaj
  11. 2 dl. tejföl,díszítéshez,habaráshoz
  12. 1 púpozott evőkanál liszt,vagy étkezési keményítő a habaráshoz, /opcionális /



Elkészítés:


a malachúst miután megmostuk és megtisztítottuk,feldaraboljuk,kockákra vágjuk



a vöröshagymát felkockázzuk az előre elkészített edénybe helyezzük,amibe már tettünk zsiradékot , folyamatos kevergetés mellett üvegesre pároljuk
majd a kockára vágott hús beletesszük és kissé lepirítjuk,ebben a stádiumban adjuk hozzá a pirospaprikát,darált köményt,zúzott fokhagyma gerezdeket,szemes borsot és egy pár pillanatig együtt pirítjuk tovább,vigyázzunk le ne égjenek a fűszerek mert az elronthatja az ételünk ízét,vizet öntünk hozzástart a főzés megy tovább

amit a pörköltünk 3/4 -ig megfőtt,ez kb.40 perc,azonnal hozzátesszük a jól átmosott savanyú káposztát
/ most még nem szoktam átmosni,vagy előfőzni,mert még "gyenge" a káposzta / a babér leveleket,de ezt akár el is hagyhatjuk hiszen, ki így,ki úgy..................amit észrevettétek nem írtam sehol sem a habarást,nos azért nem mert én nem habarom be a cukrom végett,hiszen már így elég szénhidrát,kalória van benne..........
edényünket le fedve készre főzzük ezt a csodálatos remekbe szabott étket...........


Jó étvágyat kívánok.........:)))))

Nincsenek megjegyzések: