Töltike
Nyár elején, amikor már elég nagyok a szőlőlevelek, de még zsengék és nem permetezték, elsősorban akkor készítik a friss töltikét.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 40 db tenyérnyi, zsenge szőlőlevél
- 60 dkg darált hús: legjobb a bárány, de lehet marha vagy sertés is
- 1 csésze rizs (kb. 2 dl)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pici őrölt kömény (opcionális)
- 1 evőkanál aprított, friss vagy szárított csombor
- 1 kávéskanál pirospaprika (opcionális)
- maréknyi friss kapor vagy 1 kiskanál szárított kapor
- 1 nagy pohár tejföl
A szőlőleveleket alaposan megmossuk, a vastag nyelét levágjuk. Lobogó forró vízzel leforrázzuk, majd lecsepegtetjük. Az aprított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott rizst és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ha langyosra hűlt, összekeverjük a darált hússal, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Megtöltjük a szőlőleveleket, ahogy a töltött káposztát szokás. Iciripiciri töltelékek lesznek, sziszifuszi munka, de megéri!
A főzőedény (lehet cserépedény, amiben a töltött káposzta is készíthető) aljára szép sorban lerakjuk a töltikéket, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és csendes tűzön (vagy a sütőben), kb. másfél óra alatt megfőzzük. Ha megfőtt, ráöntünk egy nagy pohár tejfölt és még azzal is hagyjuk pár percig rotyogni. Tálaláskor friss, fehér kenyeret és tejfölt vagy natúr joghurtot kínálunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése