A levesek közül a számomra az egyik legkedvesebbet szeretném bemutatni,a rántottlevest,biztosan sokan ismeritek ezt az amúgy rettentő sok oldalúan elkészíthető egyszerű,ízletes és laktató levest,bizonyára sokatokban felidézi azokat a perceket amit édesanyáinkkal együtt a konyhában töltöttünk el a gyermekkorunkban,vagy csak kíváncsian néztük a szorgos munkában megfáradt kezének a villanásait, amikkel fáradhatatlanul csinálta a finomabbnál finomabb ételeket és süteményeket,miközben mindig szakított rá időt,hogy megsimogassa a fejünket.................
Hozzávalók:
- 1 ek.liszt /PÚPOZOTT EVŐKANÁL /
- 2 ek. sertészsír,kacsazsír,tyúkzsír,olaj / kb.4 evőkanál /
- 1 kk.őrölt édes paprika
- 1 kk.köménymag,de nem őrölt
- só
- 2 db.zsemle, vagy 2 szelet kenyér / a levesbe betétnek /
- 4 -6 db.tojás
- 1 szál zellerzöld / opcionális /
Beleszórjuk a forró zsírba a fűszerköményt és folytonos kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk,majd sötétebb rántást készítünk a lisztből, amit rászórunk a pirított köményre és így készítjük el a rántást,vigyázzunk nehogy túl forró legyen a zsír mert akkor megég a köménymag és a liszt is,a megfelelő hőfokot el kell,hogy találjuk
Majd a tűzről levéve megsózzuk , megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük 1 liter hideg vízzel , lassan öntsük a vizet ,közben kevergessük,hogy csomómentes legyen
Lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ezután beleütjük a tojásokat és még öt percig főzzük,lehet úgy is csinálni,hogy a tojásokat előzőleg jól felverjük és vékonyan csurgatva a levesbe főzzük,ezt nevezik csurgatott tojás levesnek,de mi most a hagyományos változatát főzzük,az első forrás után lejjebb vesszük a gáz lángját és folyamatos keverés mellett készre főzzük a levest .
A kettő darab zsemlét felkockázzuk
forró serpenyőben egy kicsi zsíron megpirítjuk
majd a leves mellé egy tányérba téve kínáljuk.
jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése