Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2011. október 28., péntek

Rántottleves tojással és pirított zsemlekockákkal



A levesek közül a számomra az egyik legkedvesebbet szeretném bemutatni,a rántottlevest,biztosan sokan ismeritek ezt az amúgy rettentő sok oldalúan elkészíthető egyszerű,ízletes és laktató levest,bizonyára sokatokban felidézi azokat a perceket amit édesanyáinkkal együtt a konyhában töltöttünk el a gyermekkorunkban,vagy csak kíváncsian néztük a szorgos munkában megfáradt kezének a villanásait, amikkel fáradhatatlanul csinálta a finomabbnál finomabb ételeket és süteményeket,miközben mindig szakított rá időt,hogy megsimogassa a fejünket.................

Hozzávalók:

  1. 1 ek.liszt /PÚPOZOTT EVŐKANÁL /
  2. 2 ek. sertészsír,kacsazsír,tyúkzsír,olaj / kb.4 evőkanál /
  3. 1 kk.őrölt édes paprika
  4. 1 kk.köménymag,de nem őrölt
  5. 2 db.zsemle, vagy 2 szelet kenyér / a levesbe betétnek /
  6. 4 -6 db.tojás
  7. 1 szál zellerzöld / opcionális /
Elkészítés:

Beleszórjuk a forró zsírba a fűszerköményt és folytonos kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk,majd sötétebb rántást készítünk a lisztből, amit rászórunk a pirított köményre és így készítjük el a rántást,vigyázzunk nehogy túl forró legyen a zsír mert akkor megég a köménymag és a liszt is,a megfelelő hőfokot el kell,hogy találjuk
Majd a tűzről levéve megsózzuk , megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük 1 liter hideg vízzel , lassan öntsük a vizet ,közben kevergessük,hogy csomómentes legyen
Lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Ezután beleütjük a tojásokat és még öt percig főzzük,lehet úgy is csinálni,hogy a tojásokat előzőleg jól felverjük és vékonyan csurgatva a levesbe főzzük,ezt nevezik csurgatott tojás levesnek,de mi most a hagyományos változatát főzzük,az első forrás után lejjebb vesszük a gáz lángját és folyamatos keverés mellett készre főzzük a levest .


A kettő darab zsemlét felkockázzuk
forró serpenyőben egy kicsi zsíron megpirítjuk


majd a leves mellé egy tányérba téve kínáljuk.




jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: