Közeledik a HÚSVÉT,ezért most egy-két bárány,nyúl,és sonka felhasználásával készült receptet osztok meg veletek.
Nézzük máris az elsőt,ami egy csodálatos sült báránycomb...........
szándékosan nem fogok előre só, olívaolaj,illetve őrölt bors mennyiséget megjelölni,a receptben pontosan ott lesz a kívánt mennyiség
a comb sütési ideje a comb súlyától függ elsősorban
SÜTÉSI IDŐK: gyengén átsütve - 22 perc/kg,és + 20 perc közepesen átsütve - 29 perc/kg.és + 20 perc jól átsütve - 44 perc/kg.és + 20 perc
hozzávalók
- 2 kg báránycomb egészben / csontostól/
- 1 csokor friss zsálya, persze ha nincsen akkor jó a szárított is
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt fekete bors szintén ízlés szerint,hiszen nem mindenki szereti ha nagyon intenzíven érződik a bors íze
- 1 egész citrom leve
- olívaolaj
- 1 csokor friss rozmaring,persze ha nincsen akkor jó a szárított ebből is
- 10 dkg húsos szalonna,én a hasalja szalonnát javasolnám
elkészítés
- egy hegyes.és éles késsel felszúrom a húst a csont mentén,kb.úgy 10-12 cm mélyen,vágok egy-egy ilyen "alagutat"a combcsont felső,majd az alsó részénél is.A kés hegyével ferdén megszurkálom a combot több helyen is,no nem agyon kell ám szurkálni,ő nem az ellenségünk ám,tehát kb.6-8 helyen elég is lesz a szurkálás.
- Az keletkezett réseket az ujjammal kitágítom,hogy kellő helyet csináljak a fűszer "csomagoknak".
- A zsályát,és a rozmaringot fel aprítom,de nem túlzottan,olyan diszkrét módon
- Fogom a mutter rézmozsarát,belerakom a fokhagymát,1 teáskanál nagy szemű sót,és pépesre őrlöm a fokhagymát a sóval.
- Amikor kellően pépes már akkor hozzáadom a citrom levét /mind/,2 evőkanál olívaolajat,a zsályát,és a rozmaringot is,jól össze keverem,én szoktam pihentetni a keveréket úgy 5-10 percig,addig megiszok egy kávét.
- No jöhet a finom fűszer keverék,az előre elkészített nyílásokba annyit beletömködök amennyit csak tudok.
- A húsos szalonnát meg a csont mentén vágott"alagutakba"gyömöszölöm bele,na ez majd aztán ad neki olyan ízt........áááááá már csurog a nyálam előre
- fogok egy arra alkalmas sütő edényt ami eléggé magas,és vastag falú,öntök bele némi olajat,vagy zsírt,és kezdem sütni a combot
- A sütési hőmérséklet 220-225 C legyen,és félóránként forgatom és locsolgatom a saját zsírjával
Jó étvágyat hozzá
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése