A zöldségekből és különféle húsokból készült enyhén savanyított leves a Larousse lexikon magyar kiadása szerint eredetileg az arab és a balkáni konyhák levese.
Az étel leírást köszönöm a HVG.hu-nak
a képet köszönöm Rita konyhájának
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj,
- 60 g vöröshagyma,
- 60 g gyökér,
- 200 g sárgarépa,
- 200 g burgonya,
- 150 g ceruzabab (vagy zöldbab),
- 20 g liszt, 1 gerezd fokhagyma,
- 400 g bárányoldalas,
- 1 tk só, tört színes bors,
- 1 ágacska friss tárkony,ez mindig van az erkélyen vagy a konyha ablakban(vagy 1 mokkáskanál szárított),
- 2 liter víz,
- 1 citrom
- A zöldségeket 1x1 cm-es kockákra vágom, a ceruzababot 3 cm hosszúra, majd el kezdem dinsztelni a forró olajon.
- 6-7 perc után a zöldségekhez adom a megmosott, kisebb darabokra vágott oldalast, és tovább párolom, amíg a hús kifehéredik.
- Ekkor szórom meg liszttel, jól össze keverem , majd fel öntöm vízzel, vagy húsalaplével.
- Sózom, borsozom, hozzá adom a tárkonyt.
- Fel forralom, le szedem a keletkező habot, majd lefedve, kb. 1 órán át főzöm alacsony hőfokon.
- Akkor jó, ha a hús szinte leesik a csontról.
Amikor elkészült, hozzá keverem a friss citromlevet.
Tálaláskor tejföllel és friss tárkonnyal kínálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése