- Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 2 evőkanál cukor,
- 2 tojássárgája,
- 3-4 dl tej,
- 5 dkg vaj, fél kocka élesztő (kb. 2,5 dkg),
- csipetnyi só.
- a kalács tetejére: 1 tojás villával kissé fölverve.
- mazsola kb 10 dkg
- 0.5 dl. rum
a mazsola el is hagyható,csak az használja aki szereti a kalácsban.......
- Elkészítés:
- 2 dl tejet langyosra melegítek. Beleszórom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és megvárom, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik.
- A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a puha vajat, a tojássárgákat és a sót. Beleöntöm a megkelt élesztős tejet, és az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrok úgy, hogy közben apránként még annyi langyos tejet dagasztok a tésztába, hogy puha, lágy, de ne folyós legyen.
- A tésztát letakarom és egy órát meleg helyen kelesztem.
- A kelesztés után a tésztát átgyúrom, és négy részre osztom,az egyik részéből készül az alap kalács ami köré majd a fonott részt helyezem
- Egy 24-26 cm átmérőjű koszorúformát alaposan kivajazok.ha esetleg nincsen ilyen formátok,akkor egy sima tortaforma is megteszi.
- A tészta egyik feléből egy kisebb cipót formázok.
- A cipócskát a koszorúformába,vagy a torta forma közepére teszem.
- És itt jön a fonott kalács,a tésztát három egyenlő részre osztva,mindegyik részből egy henger formát sodrok,és mit lányok haját, copfot fonok belőle,az úgy nevezett hármas fonás alkalmazásával,az így kapott fonat végeit össze illesztem,és össze nyomom,máris kész van a húsvéti fonott kalács,ezt helyezem az alap kalács köré,de ezzel a módszerrel egy sima fonott kalácsot is lehet készíteni.
- A tésztát letakarva még fél órát kelesztjük.
- Ezután a tetejét lekenem tojással, majd 180-200 fokos sütőben aranybarnára sütöm. (Ha túl hamar barnul a teteje, be takarom alufóliával.)
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése