Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. március 25., vasárnap

Fűszeres sonka húsvéti kalácsba sütve

Fűszeres sonka húsvéti kalácsba

a receptet köszönöm Rita konyhájának!!!!!

Hozzávalók

a töltelékhez

  1. 60 dkg sonka,
  2. 4 ek méz,
  3. 1 tk. kínai öt vagy a hét fűszer keverék,ezeket a Kínai élelmiszerboltokban,vagy a nagycsarnokban az alagsorban,és a Culináris boltokban meglehet vásárolni,mellékelem az üzletek linkjét http://www.culinaris.hu/

a kalácshoz:

  1. 450 g fehér liszt,
  2. 100-100 g rétesliszt, és amaránt liszt /Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az Azték és Inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab érkeztek hozzánk. Kevesen gondolnák, hogy a pulyka és az akác is Amerika felfedezéséhez kötődik. Nélkülük az európai ember már nem tudná elképzelni az életét.Az olcsóbb, de gyengébb beltartalmú gabona alapú élelmiszerek feljavítására is kiválóan alkalmas.


    Az amaránt aminosav összetétele kedvezően hat a szervezet zsírháztartására, és ezen keresztül az érelmeszesedés megelőzésre. Kiegyenlített, harmonikus aminosav összetételének köszönhetően fehérjetartalma kiválóan hasznosul (75%).


    Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás


    A gabona félék között, az amaránt vas tartalmának rendkívül nagy a biológiai értéket tulajdonítanak a kutatók. Ezt indokolhatja az tény, hogy a gabonaféléktől eltérően C vitamint is tartalmaz, ami elősegíti a vas felvételét A hőkezelés hatására a vas és más elemek hozzáférhetőségét meg gátló fitinsav lebomlik.


    Kalcium tartalma nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve, a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer. Az amaránt jó minőségű fehérje tartalma, a mennyiségileg ugyan nem számottevő, de élettanilag jelentős zsírsavai, elősegítik a kalciumfelszívódást.


    Glutént nem tartalmaz!


    A kiválóan hasznosuló fehérje-, értékes olajtartalma, valamint a gabonafélékhez viszonyítva alacsonyabb szénhidráttartalmának és magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően, az amaránt egy korszerű élelmiszer, melyet az étel allergiában szenvedők is fogyaszthatnak!/
  3. 300 ml tej,
  4. 2 ek méz,
  5. 30 g élesztő,
  6. 1 tojás,
  7. 75 g vaj, csipet só
    + a kenéshez egy felvert tojás

Na essünk neki,lássuk miből élünk.:)))

  • A sonkát főzzük meg vízben, majd hűtsük ki.
  • A liszteket keverjük össze a sóval.
  • A vajat olvasszuk fel, a tojást verjük fel lazán.
  • A tejet melegítsük fel, majd adjuk hozzá a mézet, és morzsoljuk bele az élesztőt. Futtassuk fel.
  • Tegyünk minden hozzávalót egy dagasztó tálba, és dolgozzuk össze.
  • Jó 7-8 percet dagasszuk, majd fedjük le egy konyharuhával, és kelesszük a duplájára.
  • A megkelt tésztát gyúrjuk át finoman, majd vágjuk ketté, és mindegyiket nyújtsuk kb. 40x40 cm nagyságú téglalappá.
  • A sonkát vágjuk úgy darabokra, hogy a két tészta közepére egy csíkban ki tudjuk majd rakni.
  • De mielőtt rátennénk a sonkát a tésztára, kenjük át a kínai fűszerkeverékkel ízesített mézzel.

A kínai keverékben van: fahéj, kardamom, csillagánizs, szecsuáni bors, gyömbér, stb…
Tehát tegyük a mézes sonkadarabokat a tészta közepére, majd a tészta széleit haránt irányban vágjuk be, csíkozzuk fel a képen látható módon.

Majd a tészta csíkokat hajtogassuk egymásra, mintha fonnánk.
Minden hajtásnál kenjük át a csíkokat felvert tojással, hogy a sütés során szépen egyben maradjanak.
180 fokos előmelegített sütőben 35-40 percig süssük légkeveréses fokozaton.
Ha nagyon pirulna a kalács teteje, fedjük le sütőpapírral.

Nincsenek megjegyzések: