no ez egy nagyon gyors és egyszerű recept,igaz a hajtogatás követő 30 percek kissé hosszúnak tűnhetnek,de egy jó gazda talál mindig elfoglaltságot a lakásban,konyhában,avagy a ház körül..........
hozzávalók:
- 50 dkg liszt,sima átlagos liszt,de lehet felesben is csinálni,akkor 25 dkg rétes liszt,és 25 dkg sima liszt
- 30 g élesztő,vagy ennek megfelelő mennyiségű élesztő por/ instant /
- 1 db tojás
- 3 dl kefir,joghurt,vagy tejföl............szóval én a tejfölt favorizálom,de a nejem pl.kefirt használ
- 30dkg tepertő
- só, amennyit szeretsz bele,azért írom ezt mert van aki nem tesz a tésztába sót,és így készíti,és van olyan aki csak a kinyújtott tésztát sózza meg
- őrölt fekete bors
elkészítés:
- fogom a keverő tálat,és minden hozzávalót beleteszek,kivétel a töpörtyű
- sózom,borsozom,és neki állok kézzel össze gyúrni,nem egy egyszerű munka,de nagyanyáink is így csinálták,és soha nem nyögtek közben..........na jó mi nem hallottuk
- közepesen kemény tésztának kell össze állnia,ami még jól kezelhető,és nem ragad a keverő edény falához,ha mégis oda ragadna,akkor egy pici lisztet még igényel a tészta
- elkészültem az első gyúrással,most egy konyha ruhával letakarom,és szoba hőmérsékleten pihenni hagyom 30 percig
- ez alatt az idő alatt ledarálom a töpörtyűt,persze kapható darált töpörtyű is de az nekem nem igazán derogál,az a biztos amit én darálok le,na és ráadásul ezt én magam sütöttem ki hasalja szalonnából,így biztosan kerül bele a húsos részekből is
- no közben le telt az első 30 perc
- ki borítom a kétszeresére kelt tésztát,egy enyhén lisztezett nyújtó deszkára,vagy akinek ez nincsen az használja a konyha pultot
- téglalap alakúra nyújtom a tésztát,de könyörgöm nehogy annyira kinyújtsátok mintha levestésztát csinálnánk
- csak enyhén nyújtsátok,hiszen csak 50 dkg liszt a tészta alapja
- szóval kinyújtani,és rá kenni a közben sikeresen ledarált töpörtyűt amit ha kell akkor még sózok, és a borsot most szórom rá
- mert ugye a TÉSZTÁT is sóztátok,megkóstolni a tésztát,hogy elég sós e!!!!!
- a massza a tésztán,jöhet a hajtogatás...........
- először a tészta alsó 1/3 -át hajtom fel,majd ezután a teteje következik,és jöhetnek az oldalak,valami olyan módon mint amikor zsebkendőt hajtogatjuk,az a lényeg hogy a hajtogatás mindegy honnan indul,de az fontos,hogy mindig ugyan úgy hajtogassátok a tésztát a második és a következő fázisoknál is mint a legelsőnél,mert csak így lesz hajtogatott tészta,csak ekkor fog látszódni a hajtogatás
- megint 30 perc pihi,takarás ......várás igyatok egy jó kávét közben
- jöhet a második nyújtás,hajtogatás..........ugyan abban a sorrendben mint először ugye tudjátok............
- takarás,és ismét 30 perc pihi.............nézzétek meg a húsleveseteket amit esetleg már előzőleg feltettek főni
- ismét itt a nyújtás ideje,ez a harmadik hajtogatási fázis
- takarás,és ismét de most már utoljára 30 perc pihi
- közben bemelegítem a sütőt 180-220 C-ra
- az idő lejárt,jöhet az utolsó nyújtás
- KETTŐ ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát,bevagdosom a tetejét / rácsozom /és egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatom a pogikat
- irány a tepsi,szépen felsorakoztatom a pogácsákat,de nem ám közvetlenül egymás mellé,hanem hagyok közöttük kb.2-3 cm helyet mert ha igaz akkor még sütésközben is kelnek,és nőni fognak
- meg kenem a felvert tojással,és zsupsz irány az előmelegített sütő ahol szép aranyló barnára sütöm a pogácsákat
Jó étvágyat hozzá:)))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése