Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. március 23., péntek

fűszeres báránycsülök lassan párolva,burgonya pürén tálalva


Hozzávalók

  1. 4 db báránycsülök
  2. tengeri só
  3. frissen őrölt fekete bors
  4. 1 teáskanál koriander
  5. késhegynyi őrölt chilli paprika
  6. 1 teáskanál szárított oregánó,vagy majoránna
  7. 1 evőkanál liszt
  8. 1 evőkanál olíva olaj
  9. finomra aprított fokhagyma ,a mennyiséget az ízlésed határozza meg
  10. 1 jó nagy sárgarépa
  11. halványító zeller szára/ már itthon is lehet kapni,végre/
  12. 2 db.vöröshagyma
  13. 2 evőkanál balzsamecet
  14. 2 dl.száraz fehérbor
  15. 6 db.szardella,ki filézve
  16. 2 doboz hámozott paradicsom,ezt konzervben lehet kapni
  17. 1 csokor bazsalikom
  18. 1 csokor petrezselyem
  19. 2 kg főző burgonya


elkészítés

  • a csülköket bedörzsölöm sóval,frissen őrölt fekete borssal,kicsit félre teszem őket
  • a burgonyát tisztítom,kockára vágom,és felteszem főni, a vízbe teszek egy kis őrölt szerecsen diót.és sót,ha készen van akkor leszűröm,rá dobok egy evőkanál vajat majd pürésítem
  • a koriander magvakat a mozsárban összetöröm,a chilli paprikával,majd hozzá adom a szárított rozmaringot,és a majoránnát
  • ebben a fűszer elegyben alaposan meghengergetem a csülköket,úgy hogy mindenhol érje a fűszer
  • ezek után a lisztben is meghengergetem
  • a fokhagymát tisztítást követően felaprítom
  • a sárga répát megtisztítom,negyedelem majd szeletelem
  • vöröshagymákat megtisztítom,majd felaprítom
  • zeller szárakat is felaprítom
  • egy nagy edényben olajat hevítek,és csülkök minden oldalát megpirítom,ha meg vagyok akkor ki veszem őket az olajból,és félre teszem őket
  • a hőfokot mérsékelem az edény alatt,és azonnal mehet a még forró olajba a fokhagyma,sárgarépa,zeller,vöröshagyma,és egy csipet só,összekeverem majd fedő alatt puhára párolom a zöldségeket
  • ha eléggé megpuhult a zöldség,akkor jöhet a balzsamecet,és szirupos állagúra sűrítem
  • megfelelő sűrűség mellett,mehet a fehérbor,most figyelni mert nem felforralni a dolgot,hanem csak gyöngyözve "forralni" 2 percig
  • jöhet a szardella,paradicsom,jól össze rázom,és felforralom a lét
  • no jöhet bele vissza a csülök,le fedem,és betolom a 180 C fokos előmelegített sütőbe másfél órára,hagy párolódjanak össze az ízek a csülökkel
  • letelt az idő,a fedőt leveszem,és még egy félórát rotyogtatom a sütőben,a vége felé megkóstolom,hogy kell e után ízesíteni,valamit még a szafthoz keverek egy marék durvára vágott friss bazsalikomot,és petrezselymet
  • tálaláskor a burgonyapürére fektetem a csülköt,és adok hozzá a finom zöldséges szaftból is
  • én a száraz vörösbort javasolnám hozzá,de természetesen,egy jó rizlingnél semmi sem jobb

Jó étvágyat:)))


Nincsenek megjegyzések: