Hozzávalók
- 4 db báránycsülök
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál koriander
- késhegynyi őrölt chilli paprika
- 1 teáskanál szárított oregánó,vagy majoránna
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olíva olaj
- finomra aprított fokhagyma ,a mennyiséget az ízlésed határozza meg
- 1 jó nagy sárgarépa
- halványító zeller szára/ már itthon is lehet kapni,végre/
- 2 db.vöröshagyma
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 dl.száraz fehérbor
- 6 db.szardella,ki filézve
- 2 doboz hámozott paradicsom,ezt konzervben lehet kapni
- 1 csokor bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- 2 kg főző burgonya
elkészítés
- a csülköket bedörzsölöm sóval,frissen őrölt fekete borssal,kicsit félre teszem őket
- a burgonyát tisztítom,kockára vágom,és felteszem főni, a vízbe teszek egy kis őrölt szerecsen diót.és sót,ha készen van akkor leszűröm,rá dobok egy evőkanál vajat majd pürésítem
- a koriander magvakat a mozsárban összetöröm,a chilli paprikával,majd hozzá adom a szárított rozmaringot,és a majoránnát
- ebben a fűszer elegyben alaposan meghengergetem a csülköket,úgy hogy mindenhol érje a fűszer
- ezek után a lisztben is meghengergetem
- a fokhagymát tisztítást követően felaprítom
- a sárga répát megtisztítom,negyedelem majd szeletelem
- vöröshagymákat megtisztítom,majd felaprítom
- zeller szárakat is felaprítom
- egy nagy edényben olajat hevítek,és csülkök minden oldalát megpirítom,ha meg vagyok akkor ki veszem őket az olajból,és félre teszem őket
- a hőfokot mérsékelem az edény alatt,és azonnal mehet a még forró olajba a fokhagyma,sárgarépa,zeller,vöröshagyma,és egy csipet só,összekeverem majd fedő alatt puhára párolom a zöldségeket
- ha eléggé megpuhult a zöldség,akkor jöhet a balzsamecet,és szirupos állagúra sűrítem
- megfelelő sűrűség mellett,mehet a fehérbor,most figyelni mert nem felforralni a dolgot,hanem csak gyöngyözve "forralni" 2 percig
- jöhet a szardella,paradicsom,jól össze rázom,és felforralom a lét
- no jöhet bele vissza a csülök,le fedem,és betolom a 180 C fokos előmelegített sütőbe másfél órára,hagy párolódjanak össze az ízek a csülökkel
- letelt az idő,a fedőt leveszem,és még egy félórát rotyogtatom a sütőben,a vége felé megkóstolom,hogy kell e után ízesíteni,valamit még a szafthoz keverek egy marék durvára vágott friss bazsalikomot,és petrezselymet
- tálaláskor a burgonyapürére fektetem a csülköt,és adok hozzá a finom zöldséges szaftból is
- én a száraz vörösbort javasolnám hozzá,de természetesen,egy jó rizlingnél semmi sem jobb
Jó étvágyat:)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése