Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. március 24., szombat

citrom torta

ez a recept nem a saját agy szüleményem,utólag és ismeretlenül is köszönöm a szerzőnek a csodás receptet

Hozzávalók:

  1. 12,5 dkg liszt
  2. 2 ek cukor
  3. 1/2 tk só
  4. 12 dkg hideg vaj kockára vágva
  5. 1/2 tk vanília kivonat
  6. 2 egész tojás + 3 tojássárgája
  7. 80 g cukor
  8. 1/4 tk kukorica keményítő
  9. 1,5 dl frissen facsart citromlé
  10. 12 dkg vaj
  11. 3 tojás fehérje
  12. 4,5 ek cukor
  13. 1 csipet só
  • A tésztához összekeverem a lisztet a cukrot és a sót.
  • Belemorzsolom a hideg vajdarabokat és gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrok belőle - lehet robotgéppel is.
  • Korongot formázok belőle, fóliába tekerve behűtöm.
  • Fél óra múlva 3 mm vastagra nyújtom, kivehető aljú formába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. 170 fokra előmelegített sütőbe teszem és 20 perc alatt aranysárgára sütöm.
  • Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet: a cukrot, keményítőt, sót, citromlevet és a vajat kis lábosba teszem.
  • Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztom, majd további 1 percen át összefőzöm.
    A tojássárgákat és az egész tojásokat enyhén felverem, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverek, majd az egészet visszateszem a lábosba.
  • A lángot egészen alacsonyra veszem és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Tálkába teszem, belereszelem 1 citrom héját, sütőpapírral lefedem, hogy ne bőrösödjön és lehűtöm - akár előző nap is el lehet készíteni.
  • A kihűlt tésztát megtöltöm a citromkrémmel. A tojásfehérjét robotgépbe teszem és elkezdem felverni. Amikor már habos, de nem kemény, fokozatosan hozzákeverem a sót és a cukrot, minden adag cukor után alaposan felverem, hogy egészen kemény, vágható habot kapjak.
  • Nyomózsákba teszem és a citromkrémre rózsákat nyomok a habból. 200 fokos sütőben 3-5 percig sütöm, amíg egy kicsit megpirul a hab.

Nincsenek megjegyzések: