Hozzávalók:
- 12,5 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 1/2 tk só
- 12 dkg hideg vaj kockára vágva
- 1/2 tk vanília kivonat
- 2 egész tojás + 3 tojássárgája
- 80 g cukor
- 1/4 tk kukorica keményítő
- 1,5 dl frissen facsart citromlé
- 12 dkg vaj
- 3 tojás fehérje
- 4,5 ek cukor
- 1 csipet só
- A tésztához összekeverem a lisztet a cukrot és a sót.
- Belemorzsolom a hideg vajdarabokat és gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrok belőle - lehet robotgéppel is.
- Korongot formázok belőle, fóliába tekerve behűtöm.
- Fél óra múlva 3 mm vastagra nyújtom, kivehető aljú formába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. 170 fokra előmelegített sütőbe teszem és 20 perc alatt aranysárgára sütöm.
- Amíg a tészta sül, elkészítem a krémet: a cukrot, keményítőt, sót, citromlevet és a vajat kis lábosba teszem.
- Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztom, majd további 1 percen át összefőzöm.
A tojássárgákat és az egész tojásokat enyhén felverem, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverek, majd az egészet visszateszem a lábosba. - A lángot egészen alacsonyra veszem és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Tálkába teszem, belereszelem 1 citrom héját, sütőpapírral lefedem, hogy ne bőrösödjön és lehűtöm - akár előző nap is el lehet készíteni.
- A kihűlt tésztát megtöltöm a citromkrémmel. A tojásfehérjét robotgépbe teszem és elkezdem felverni. Amikor már habos, de nem kemény, fokozatosan hozzákeverem a sót és a cukrot, minden adag cukor után alaposan felverem, hogy egészen kemény, vágható habot kapjak.
- Nyomózsákba teszem és a citromkrémre rózsákat nyomok a habból. 200 fokos sütőben 3-5 percig sütöm, amíg egy kicsit megpirul a hab.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése