minden alapanyag beszerezhető,bármelyik bevásárló centrumban, én a kínai piacon
az ottani élelmiszerboltban veszem meg az alap hozzávalókat
pontosabban nem csak ehhez az ételhez valókat, hanem bármit amire szükség lehet amikor ázsiai ételt készítek
tésztaegytál
Hozzávalók
- 50 g ázsiai metélt / nem üvegtészta /
- 1/2 kaliforniai paprika
- 50 g champignon gomba
- 75 g cukorborsó
- 1/2 tk apróra vágott csilipaprika
- 1,5 tk olaj
- 1-2 ek szójaszósz
- só
- bors
Elkészítés
- a tésztát forróvízben kifőzöm,ehhez az ételhez nem kell ragaszkodni az aldente tésztához,de azért ne is főzzétek agyon
- paprikát,gombát gondosan megtisztítom,és kisebb darabokra vágom
- a borsót sós forró vízben roppanósra előfőzöm / miután jelenleg még nincsen friss zöldborsó csak fagyasztott,így azt nem kell előfőzni /
- olajt hevítek egy serpenyőben,és egyszerre beledobok minden összetevőt,jól átpirítom
- ízesítem szójaszósszal,borsozom,és óvatosan sózom ha kell,mert a szójaszósz amúgy is sós
Hozzávalók
- 1 db poréhagyma fele,vagy próbáljatok egy kisebb szálat venni
- 2 db sárgarépa
- 1/2 cukkini
- 1 tk olaj
- 300 ml zöldség alaplé,ezt ügye egy egyszerű zöldségleves kocából készíthetjük el
- 1- db baromfi virsli
- 3 ágacska kakukkfű
- só,bors
- 1 ek reszelt parmezán
Elkészítés
- a hagymát,sárgarépát tisztítom,és karikára vágom
- serpenyőben olajat hevítek,és a zöldségeket 2 perc alatt meg pirítom,csak annyira,hogy egy kis színt, és pirított ízt kapjanak
- felöntöm a zöldségalaplével,sózom,borsozom
- 5 percig mérsékelt tűzön főzöm
- majd hozzáadom a karikára vágott virslit,és a kakukk fű ágakat
- belekeverem a reszelt parmezánt is
- pár percig tovább főzöm,amíg a virsli meg nem fő
zöldborsós,fetasajtos rántotta / frittata /
itt érdemes egy kicsit kutakodni,hogy mi az ez a frittata
A frittata egy olasz étel, mely igen hasonló összetételében az omletthez. Az omlettől eltérően viszont a frittatát nem forgatják meg a serpenyőben.
Valamint a terjedelemtől,és az összetevőktől függően a sütőben készítik el.De lehetne úgy is említeni,hogy az omlett eredete,az igazi varázs akkor kezdődik amikor a tojás kissé összeállt már a serpenyőben,na ekkor mehet bele minden féle összetevő ami az eszünkbe jut,és ezért változhat a sütés módja és ideje.
Egy szabályt viszont nagyon fontos betartani,mégpediglen azt,hogy semmilyen plusz folyadék se kerüljön a zöldségekből rántottánkba.Ezt akképpen lehet orvosolni,hogy pl.a szeletelt paradicsomot egy szalvétára teszem,és így leitatom róla nedvességet,ezt már párórával a főzés előtt megteszem,ha előfőzött spenótot használok akkor szintén megszabadítom a levétől egy saláta centrifuga,és kézzel történő nyomgodás segítségével.
Hozzávalók
egy kis történelem.................
forrás,Wikipedia
Prosciutto (Olaszország)
Az itáliai sonkakészítésre vonatkozó legkorábbi bizonyíték a Római Köztársaság idejéből maradt fenn. A mai olasz és európai uniós szabályozás védett földrajzi árujelzőt használ sok különböző itáliai sonkára, amelyek készítési módját és honossági helyét is megszabják. A pármai sonkának (prosciutto di Parma) körülbelül kétszáz gyártója van Parma tartomány keleti részén. Gyártását egy minőségügyi ellenőrző konzorcium felügyeli. A nagy, 12-13 kilogrammos friss sonka legalább 12 hónapig tartó pácolásához viszonylag kevés sót használnak, nitrátok és fűszerek nélkül, így egy kicsit édesebb hús lesz a végeredmény. A legtöbbre becsült olasz sonka, a San Daniele-i sonka (prosciutto di San Daniele) nagyban hasonlít a pármaira, leginkább abban, hogy itt is kevés sót használnak. A többi nyers sonka több sót tartalmaz, és fűszeresebb ízük van. Ilyenek a "nostrani", a "nazionali" és a "toscani". Szintén nagy választéka van az itáliai főzött sonkáknak is. Érdekes módon a Prágai sonka (Prosciutto di Praga) manapság szintén az olasz konyha favoritjaként vonult be a gasztronómiába.
A prosciuttot szúrják stuzzichini-nek, nagy kenyérveknikbe, hogy a nagy bulikon némi gasztronómiai ellensúlyt adjon a nagy tivornyákon. Ezen kívül persze tekerik sárgadinnyére, érett fügére vagy éppen grissinire, mely receptek méltán növelik az olasz sonka hírnevét.
Elkészítés
- a tojásokat egy tálba felverem,összekeverem a tejjel,sózom,borsozom
- hozzáadom a zölborsót,és lazán összekeverem
- serpenyőben olaj hevítek,beleöntöm a tojást,és elkezdem a sütést közepes lángon
- a sütés harmadában a tojásra morzsolom a feta sajtot,és zsupsz az előmelegített forró sütőbe ahol készre sütöm,csak olyan serpenyőt használjatok aminek a nyele bírja a sütő melegét és nem olvad el
- mikor van készen,nos azt lehet látni,erre nem igazán van arany szabály,hiszen van aki kissé lágyan szereti,van aki kissé "égetten",és van aki egyáltalán nem szereti vagy nem használja a sütőt,persze ha ügyes vagy akkor serpenyőben is megtudod a tűzhely fenti részén is sütni,csak nehogy megakarjátok fordítani,mert az szentségtörésnek számít a kulináris világban
paradicsomos csirkemellfilé tésztával
Hozzávalók
- 150 g champignon gomba
- 1 db közepes mogyoróhagyma
- 150 g koktélparadicsom
- 125 g csirke mellfilé
- 1 ágacska bazsalikom / a levelei/ha nincsen a konyha ablakban friss nevelés, akkor persze jó a szárított is
- 1 ágacska oregánó
- 40 g teljes kiőrélsű tészta /durum/
- só
- 2 tk olívaolaj
- bors
- 1 ek balzsam ecet
- 1 tk méz
- 100 g puha sajt
Elkészítés
- zöldségeket mosom,tisztítom,és kisebb darabokra vágom
- a húst megmosom,egy papírtörlő segítségével leitatom róla a felesleges nedvességet,csíkokra vágom
- a zöld fűszereket finomra aprítom
- a tésztát kifőzöm
- egy serpenyőben az olajat felhevítem,és a csíkokra vágott húst beleteszem,sózom borsozom,és 10 percig pirítom
- majd ki veszem a kész húst,és a helyére rögtön a gombát teszem,és elkezdem pirítani
- 2 perc után jöhet a paradicsom,és a hagyma
- további 3-5 percig pirítom így együtt mindent
- borsozom,beleteszem a balzsamecetet,mézet,1 dc hideg vizet, és további 2 percig, de most már főzöm
- végül belekeverem a húst,a tésztát,zöld fűszereket,amíg forró, addig gyorsan reszelt sajttal meghintem,hogy ráolvadjon a sajt
- elkészült..............
Főtt rizs, póréhagymával,és gombával
Hozzávalók
- 1 szál poréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 tk olaj
- 50 g rizottó rizs,ha lehet akkor tényleg csak ezt a fajta rizst használjátok és ne valami "B" osztályos csodának beállított alsóbb rendű rizst,íme egy pár jó féle rizottó rizs
- 200 ml zöldség,vagy csontleves alap / leveskocka,brodo/
- 200g champignon gomba
- só
- bors
- 40 g reszelt parmezán
Elkészítés
- a pórét,fokhagymát tisztítást követően felaprítom,és a rizzsel együtt irány az 2 tk.olajra a serpenyőbe
- kezdődjék a pirítás,ami csak rövid ideig tartson,nem sütni, és égetni
- felöntöm a forró alaplével,lefedve 25 percig főzöm alacsony hőmérsékleten
- közben a gombát is tisztítom,majd negyedelem,és a maradék olajon megpirítom
- közben elkészült rizshez adom,megszórom reszelt parmezánnal,óvatosan össze keverem,sózom,borsozom,még egyszer átforgatom
- készen vagyok,tálalás.............
nos ugyebár a sertésjava az általában a karajra értendő,de én a szűzpecsenyét jobban a sertésjavának nevezném,éppen ezért ez a recept most szűzpecsenyével értendő
de használhattok csirkemellet,tarját,feketepecsenyét,fehérpecsennyét,stefániát,és végül is bármilyen húst,csak ugyebár minden húsféleségnek más más az elkészítési idelye
Hozzávalók
- 1 db citrom
- 2 fej mogyoróhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 tk olaj
- 15 dkg spenót ( mirelit ) ha nincsen friss
- só
- őrölt bors
- frissen reszelt szerecsendió,természetesen jó az előre lereszelt is
- 20 dkg szűzérme
Elkészítés
- citromot mosom,lereszelem,majd a levét kifacsarom
- a húst szeletelem,a kés lapjával "kiklopfolom",pontosabban megnyomkodom...ez ugyebár szűzérme amit sohasem szabad a klopfolóval "agyon"verni ezt csak óvatos könnyed finom mozdulattal szabad "klopfolni",mert ezt nagyon puha hús és hamar szétmállik
- a húst sózom,borsozom,és reszelek rá friss szerecsen diót
- hagymákat tisztítom,és aprítom
- a hagymákat a 2 tk felhevített olajba dobom,pirítom,és mehet bele a spenót,ehhez mehet 1 tk citrom lé,só,frissen őrölt bors,és szerecsen dió
- 2-4 percig párolom,majd lehúzom a tűzhelyről,és félre teszem
- egy másik serpenyőben a maradék olajat felhevítem,és a szűzérmék mindkét oldalát megpirítom
- át melegítem a spenótot, a hús mellé teszem,és szervírozom
Jó étvágyat:Đ))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése