Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. február 8., szerda

variációk ebédre

az alább leírt ételek hozzávalói egy főre értetendő,természetesen csak rajtatok múlik a hozzávaló mennyiség bővítése..............
minden alapanyag beszerezhető,bármelyik bevásárló centrumban, én a kínai piacon
az ottani élelmiszerboltban veszem meg az alap hozzávalókat
pontosabban nem csak ehhez az ételhez valókat, hanem bármit amire szükség lehet amikor ázsiai ételt készítek

tésztaegytál


Hozzávalók

  1. 50 g ázsiai metélt / nem üvegtészta /
  2. 1/2 kaliforniai paprika
  3. 50 g champignon gomba
  4. 75 g cukorborsó
  5. 1/2 tk apróra vágott csilipaprika
  6. 1,5 tk olaj
  7. 1-2 ek szójaszósz
  8. bors


Elkészítés


  • a tésztát forróvízben kifőzöm,ehhez az ételhez nem kell ragaszkodni az aldente tésztához,de azért ne is főzzétek agyon
  • paprikát,gombát gondosan megtisztítom,és kisebb darabokra vágom
  • a borsót sós forró vízben roppanósra előfőzöm / miután jelenleg még nincsen friss zöldborsó csak fagyasztott,így azt nem kell előfőzni /
  • olajt hevítek egy serpenyőben,és egyszerre beledobok minden összetevőt,jól átpirítom
  • ízesítem szójaszósszal,borsozom,és óvatosan sózom ha kell,mert a szójaszósz amúgy is sós


zöldségleves virslivel


Hozzávalók


  1. 1 db poréhagyma fele,vagy próbáljatok egy kisebb szálat venni
  2. 2 db sárgarépa
  3. 1/2 cukkini
  4. 1 tk olaj
  5. 300 ml zöldség alaplé,ezt ügye egy egyszerű zöldségleves kocából készíthetjük el
  6. 1- db baromfi virsli
  7. 3 ágacska kakukkfű
  8. só,bors
  9. 1 ek reszelt parmezán


Elkészítés


  • a hagymát,sárgarépát tisztítom,és karikára vágom
  • serpenyőben olajat hevítek,és a zöldségeket 2 perc alatt meg pirítom,csak annyira,hogy egy kis színt, és pirított ízt kapjanak
  • felöntöm a zöldségalaplével,sózom,borsozom
  • 5 percig mérsékelt tűzön főzöm
  • majd hozzáadom a karikára vágott virslit,és a kakukk fű ágakat
  • belekeverem a reszelt parmezánt is
  • pár percig tovább főzöm,amíg a virsli meg nem fő



zöldborsós,fetasajtos rántotta / frittata /

itt érdemes egy kicsit kutakodni,hogy mi az ez a frittata

A frittata egy olasz étel, mely igen hasonló összetételében az omletthez. Az omlettől eltérően viszont a frittatát nem forgatják meg a serpenyőben.

Valamint a terjedelemtől,és az összetevőktől függően a sütőben készítik el.De lehetne úgy is említeni,hogy az omlett eredete,az igazi varázs akkor kezdődik amikor a tojás kissé összeállt már a serpenyőben,na ekkor mehet bele minden féle összetevő ami az eszünkbe jut,és ezért változhat a sütés módja és ideje.

Egy szabályt viszont nagyon fontos betartani,mégpediglen azt,hogy semmilyen plusz folyadék se kerüljön a zöldségekből rántottánkba.Ezt akképpen lehet orvosolni,hogy pl.a szeletelt paradicsomot egy szalvétára teszem,és így leitatom róla nedvességet,ezt már párórával a főzés előtt megteszem,ha előfőzött spenótot használok akkor szintén megszabadítom a levétől egy saláta centrifuga,és kézzel történő nyomgodás segítségével.


Hozzávalók

  1. 2 db tojás
  2. 3 ek.tej
  3. bors
  4. 50g zöldborsó
  5. 1 tk.olaj
  6. 40 g feta sajt
  7. 2 szelet prosciutto,

egy kis történelem.................

forrás,Wikipedia

Prosciutto (Olaszország)

Prosciutto di Parma pármai sonka dinnyével (Olaszország)

Az itáliai sonkakészítésre vonatkozó legkorábbi bizonyíték a Római Köztársaság idejéből maradt fenn. A mai olasz és európai uniós szabályozás védett földrajzi árujelzőt használ sok különböző itáliai sonkára, amelyek készítési módját és honossági helyét is megszabják. A pármai sonkának (prosciutto di Parma) körülbelül kétszáz gyártója van Parma tartomány keleti részén. Gyártását egy minőségügyi ellenőrző konzorcium felügyeli. A nagy, 12-13 kilogrammos friss sonka legalább 12 hónapig tartó pácolásához viszonylag kevés sót használnak, nitrátok és fűszerek nélkül, így egy kicsit édesebb hús lesz a végeredmény. A legtöbbre becsült olasz sonka, a San Daniele-i sonka (prosciutto di San Daniele) nagyban hasonlít a pármaira, leginkább abban, hogy itt is kevés sót használnak. A többi nyers sonka több sót tartalmaz, és fűszeresebb ízük van. Ilyenek a "nostrani", a "nazionali" és a "toscani". Szintén nagy választéka van az itáliai főzött sonkáknak is. Érdekes módon a Prágai sonka (Prosciutto di Praga) manapság szintén az olasz konyha favoritjaként vonult be a gasztronómiába.

A prosciuttot szúrják stuzzichini-nek, nagy kenyérveknikbe, hogy a nagy bulikon némi gasztronómiai ellensúlyt adjon a nagy tivornyákon. Ezen kívül persze tekerik sárgadinnyére, érett fügére vagy éppen grissinire, mely receptek méltán növelik az olasz sonka hírnevét.


Elkészítés

  • a tojásokat egy tálba felverem,összekeverem a tejjel,sózom,borsozom
  • hozzáadom a zölborsót,és lazán összekeverem
  • serpenyőben olaj hevítek,beleöntöm a tojást,és elkezdem a sütést közepes lángon
  • a sütés harmadában a tojásra morzsolom a feta sajtot,és zsupsz az előmelegített forró sütőbe ahol készre sütöm,csak olyan serpenyőt használjatok aminek a nyele bírja a sütő melegét és nem olvad el
  • mikor van készen,nos azt lehet látni,erre nem igazán van arany szabály,hiszen van aki kissé lágyan szereti,van aki kissé "égetten",és van aki egyáltalán nem szereti vagy nem használja a sütőt,persze ha ügyes vagy akkor serpenyőben is megtudod a tűzhely fenti részén is sütni,csak nehogy megakarjátok fordítani,mert az szentségtörésnek számít a kulináris világban

paradicsomos csirkemellfilé tésztával


Hozzávalók


  1. 150 g champignon gomba
  2. 1 db közepes mogyoróhagyma
  3. 150 g koktélparadicsom
  4. 125 g csirke mellfilé
  5. 1 ágacska bazsalikom / a levelei/ha nincsen a konyha ablakban friss nevelés, akkor persze jó a szárított is
  6. 1 ágacska oregánó
  7. 40 g teljes kiőrélsű tészta /durum/
  8. 2 tk olívaolaj
  9. bors
  10. 1 ek balzsam ecet
  11. 1 tk méz
  12. 100 g puha sajt


Elkészítés

  • zöldségeket mosom,tisztítom,és kisebb darabokra vágom
  • a húst megmosom,egy papírtörlő segítségével leitatom róla a felesleges nedvességet,csíkokra vágom
  • a zöld fűszereket finomra aprítom
  • a tésztát kifőzöm
  • egy serpenyőben az olajat felhevítem,és a csíkokra vágott húst beleteszem,sózom borsozom,és 10 percig pirítom
  • majd ki veszem a kész húst,és a helyére rögtön a gombát teszem,és elkezdem pirítani
  • 2 perc után jöhet a paradicsom,és a hagyma
  • további 3-5 percig pirítom így együtt mindent
  • borsozom,beleteszem a balzsamecetet,mézet,1 dc hideg vizet, és további 2 percig, de most már főzöm
  • végül belekeverem a húst,a tésztát,zöld fűszereket,amíg forró, addig gyorsan reszelt sajttal meghintem,hogy ráolvadjon a sajt
  • elkészült..............


Főtt rizs, póréhagymával,és gombával

Hozzávalók

  1. 1 szál poréhagyma
  2. 1 gerezd fokhagyma
  3. 4 tk olaj
  4. 50 g rizottó rizs,ha lehet akkor tényleg csak ezt a fajta rizst használjátok és ne valami "B" osztályos csodának beállított alsóbb rendű rizst,íme egy pár jó féle rizottó rizs
  5. 200 ml zöldség,vagy csontleves alap / leveskocka,brodo/
  6. 200g champignon gomba
  7. bors
  8. 40 g reszelt parmezán

Elkészítés

  • a pórét,fokhagymát tisztítást követően felaprítom,és a rizzsel együtt irány az 2 tk.olajra a serpenyőbe
  • kezdődjék a pirítás,ami csak rövid ideig tartson,nem sütni, és égetni
  • felöntöm a forró alaplével,lefedve 25 percig főzöm alacsony hőmérsékleten
  • közben a gombát is tisztítom,majd negyedelem,és a maradék olajon megpirítom
  • közben elkészült rizshez adom,megszórom reszelt parmezánnal,óvatosan össze keverem,sózom,borsozom,még egyszer átforgatom
  • készen vagyok,tálalás.............


citromos sertésjava,spenóttal

nos ugyebár a sertésjava az általában a karajra értendő,de én a szűzpecsenyét jobban a sertésjavának nevezném,éppen ezért ez a recept most szűzpecsenyével értendő

de használhattok csirkemellet,tarját,feketepecsenyét,fehérpecsennyét,stefániát,és végül is bármilyen húst,csak ugyebár minden húsféleségnek más más az elkészítési idelye


Hozzávalók

  1. 1 db citrom
  2. 2 fej mogyoróhagyma
  3. 1 gerezd fokhagyma
  4. 4 tk olaj
  5. 15 dkg spenót ( mirelit ) ha nincsen friss
  6. őrölt bors
  7. frissen reszelt szerecsendió,természetesen jó az előre lereszelt is
  8. 20 dkg szűzérme


Elkészítés

  • citromot mosom,lereszelem,majd a levét kifacsarom
  • a húst szeletelem,a kés lapjával "kiklopfolom",pontosabban megnyomkodom...ez ugyebár szűzérme amit sohasem szabad a klopfolóval "agyon"verni ezt csak óvatos könnyed finom mozdulattal szabad "klopfolni",mert ezt nagyon puha hús és hamar szétmállik
  • a húst sózom,borsozom,és reszelek rá friss szerecsen diót
  • hagymákat tisztítom,és aprítom
  • a hagymákat a 2 tk felhevített olajba dobom,pirítom,és mehet bele a spenót,ehhez mehet 1 tk citrom lé,só,frissen őrölt bors,és szerecsen dió
  • 2-4 percig párolom,majd lehúzom a tűzhelyről,és félre teszem
  • egy másik serpenyőben a maradék olajat felhevítem,és a szűzérmék mindkét oldalát megpirítom
  • át melegítem a spenótot, a hús mellé teszem,és szervírozom


Jó étvágyat:Đ))))



Nincsenek megjegyzések: