a marha részei és felhasználása
I. Marhavilág
A jó minőségű marhahús élénkpiros (sötétebb, mint a sertéshús), lédús, arányosan zsíros, rugalmas, finom rostozatú a húsa.
Részei
1. Fej | salátának, kocsonyának, párolva, levesbe, füstölve, pörköltbe |
2. Nyak (tarja) | levesbe, pörköltbe, tokánynak, gulyásnak, vagdaltnak |
3. Magas hátszín (rostélyos) | szeletben v. egyben sütve, párolva, göngyölve, töltve |
4. Lapos hátszín | szeletben v. egyben sütve, párolva |
5. Bélszín (vesepecsenye) | szeletben v. egyben sütve, párolva, göngyölve, töltve, angolosan félig sütve |
6. Szegy (-eleje, -hátulja) | levesbe, füstölve, főzve, párolva, pörköltbe, tokánynak |
7. Lapocka (stefánia, „első comb” ) | levesbe, pörköltbe, gulyásnak, tokánynak, töltve |
8. Fartő (csípő-, hegyes-, hamis-, hátsó comb része ) | levesbe, főzve, párolva, pörköltbe |
9. Felsál (hátsó comb része) | egészben v. szeletben párolva, főzve, töltve, levesbe, tokánynak, pörköltbe |
10. Gömbölyű felsál (hátsó comb része) | egészben v. szeletben párolva, főzve, levesbe, tokánynak, pörköltbe, töltve |
11. Fehérpecsenye (hátsó comb része) | egészben v. szeletben párolva, főzve, levesbe, pörköltbe, töltve |
12. Feketepecsenye (hátsó comb része) | egészben v. szeletben párolva, főzve, levesbe, pörköltbe, töltve |
13. Lábszár | levesbe, pörköltbe, tokánynak, gulyásnak |
14. Farok (uszály) | levesbe, párolva, főzve, pörköltnek, gulyásnak |
BELSŐSÉGEK: | |
Fejvelő | Rántva, forrázva |
Nyelv | főzve, füstölve |
Szív | pörköltbe, gulyásnak |
Tüdő | szalontüdőnek |
Máj | pirítva, párolva, roston sütve |
Pacal | pörköltbe, becsináltnak |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése