Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. február 8., szerda

köszönet a fozosuli.blog.hu-nak

a marha részei és felhasználása

I. Marhavilág

A jó minőségű marhahús élénkpiros (sötétebb, mint a sertéshús), lédús, arányosan zsíros, rugalmas, finom rostozatú a húsa.

Részei

1. Fej
salátának, kocsonyának, párolva, levesbe, füstölve, pörköltbe
2. Nyak (tarja)
levesbe, pörköltbe, tokánynak, gulyásnak, vagdaltnak
3. Magas hátszín (rostélyos)
szeletben v. egyben sütve, párolva, göngyölve, töltve
4. Lapos hátszín
szeletben v. egyben sütve, párolva
5. Bélszín (vesepecsenye)
szeletben v. egyben sütve, párolva, göngyölve, töltve, angolosan félig sütve
6. Szegy (-eleje, -hátulja)
levesbe, füstölve, főzve, párolva, pörköltbe, tokánynak
7. Lapocka (stefánia, „első comb” )
levesbe, pörköltbe, gulyásnak, tokánynak, töltve
8. Fartő (csípő-, hegyes-, hamis-, hátsó comb része )
levesbe, főzve, párolva, pörköltbe
9. Felsál (hátsó comb része)
egészben v. szeletben párolva, főzve, töltve, levesbe, tokánynak, pörköltbe
10. Gömbölyű felsál (hátsó comb része)
egészben v. szeletben párolva, főzve, levesbe, tokánynak, pörköltbe, töltve
11. Fehérpecsenye (hátsó comb része)
egészben v. szeletben párolva, főzve, levesbe, pörköltbe, töltve
12. Feketepecsenye (hátsó comb része)
egészben v. szeletben párolva, főzve, levesbe, pörköltbe, töltve
13. Lábszár
levesbe, pörköltbe, tokánynak, gulyásnak
14. Farok (uszály)
levesbe, párolva, főzve, pörköltnek, gulyásnak


BELSŐSÉGEK:



Fejvelő
Rántva, forrázva
Nyelv
főzve, füstölve
Szív
pörköltbe, gulyásnak
Tüdő
szalontüdőnek
Máj
pirítva, párolva, roston sütve
Pacal
pörköltbe, becsináltnak


Nincsenek megjegyzések: