Gondolom,hogy nem az én receptem lesz az ami világot fog rengetni,de ettől még jó lehet.
De pástétomok mindig voltak,és mindig is lesznek !
Tele van az internet a különféle májból készített pástétomokból,én egy olyan után kutakodtam,amibe nem kell alkohol,és az eleink is eltudták készíteni,szóval nem a liba májas dologra mentem rá.
És meg is találtam az egyik Szakács könyvben ,egy 1960 s kiadásban.
Az viszont igaz,hogy nem kicsit,de átírtam az eredeti receptet,miért is? Nos az eredeti leírásban liba máj szerepel,és szarvas gomba,no meg a konyak,és az édes fehérbor,ez előbbiek nem kicsit drágák,az utóbbiak meg nem igazán kellettek nekem.
Vélelmezhetően a szegényebb embereknél egy kicsit máshogyan készült,az egyszerűbb alapanyagokat használhatták,nem mint az uraságnál,ott aztán volt a minden bele....
Nos én is a szegényebb változatot készítettem el,az egyszerűbb,a jobban elérhető alapanyagokat használtam.
Hozzávalók:
0.5 kg pulyka máj....Tegyük a májakat egy mélyebb tálba,öntsük rá a tejet,és tegyük hűtőbe egy napra.!
tej...annyi kell amennyi ellepi a pulyka májat
2 db vöröshagyma aprítva,reszelve,olyan közepes nagyságúak ( én itt egy lila,és egy vöröshagymát használtam)
3 gerezd fokhagyma,préselve
1 tk.majoránna
1 tk. mustár ( sima, normál )
1 tk.őrölt fekete bors
10-15 dkg házi vaj ( jó a margarin is )
6 ek. kacsa zsír ( jó az étolaj is )
Elkészítés:
A pulyka májat megtisztítjuk a hártyáktól,meg mossuk,majd konyhai papír törlőkendővel itassuk le a fölös nedvességet.
Jön a tejben áztatásos ceremónia.
Máj beáztatva,kivéve a tejből,leitatva konyhai papír törlőkendővel,vágjuk fel csíkokra és süssük ki 4 ek.kacsa zsírban.
Amint megsült a máj,tegyük félre,és hűtsük ki.
Máj kihűlve,most akinek van robot gépe, az azt használja,akinek bot mixere van,az azt használja...akinek egyik sincsen...hááát marad
a kés...késsel is kiválóan meglehet csinálni,akár csak a tatár beefsteakot, csak késsel kissé melós a dolog.
Hagymákat tisztítsuk meg,majd reszeljük le,persze aki profi,az nyugodt szívvel aprítsa jó apróra fel a hagymákat.
2 ek. kacsa zsíron dinszteljük üvegesre a hagymát,közben sózzuk is meg,dinsztelés közben adjuk hozzá a fokhagymát ( préselve! ),így dinszteljük tovább kb még 2 percig.
Húzzuk le a tűzről adjunk hozzá 0.5 dl vizet,adjuk hozzá a mustárt,őrölt borsot,majoránnát,vissza a tűzhelyre és egyet forraljunk rajta...CSAK EGYET!!!!
Olvasszuk el a vajat,tegyük félre....
Most tegyük a robot gépbe az összes hozzávalót,az olvasztott vaj felét is ,és pürésítsük az egészet össze......kóstoljuk meg közben,ha kell ízesítsünk utána.
Elkészítést követően,jöhet a tárolás.Töltsük megfelelő üvegekbe,tálkába,majd a tetejére tegyünk a maradék olvasztott vajból,így nem szárad ki a pástétom.
Mehet a hűtőbe a fogyasztásra várva.
Pirítóssal való fogyasztását ajánlom...és egy pohárka vörös bort mellé......persze csak ha nem reggelire fogyasztjátok.
Mindenkinek sok sikert!
Jó étvágyat kívánok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése