Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2019. február 16., szombat

Rakott karfiol,a la Sziszi !

Rakott karfiol-darált hússal-rizzsel.


Nos igen,ez is rakott karfiol akár csak a többi.
De talán ez attól különbözik a többitől,hogy itt nincsen reszelt sajt,a tejfölt tojással kevertem el,a darált húst lepirítottam,és nem kevertem össze a főtt rizzsel.
Valamint a sorok közé sima tejfölt raktam ...csak úgy oda "löttyintve"......
Szóval az én változatom .......

4-8 főre
elkészítési idő:kb.60-90 perc.

Hozzávalók:

1 közepesen nagy karfiol ( 1-1.5 kg),rózsáira szedve,vegetás vízben elő főzve
3 ek.vegeta
4 ev.zsiradék
50 dkg darált sertés hús, hagymás zsíron lepirítva ( lapocka-comb), persze aki a tarját preferálja,vagy a marha húst...uccu neki
1 db. nagyobb vörös hagyma, aprítva,zsíron kissé megpirítva
1 ek.édes nemes Kalocsai őrölt paprika
ízlés szerinti mennyiség a sóból,és az őrölt fekete borsból.
1 db.175 gr. tejföl,persze ha több van az még jobb
1 db.tojás
1 ek.zsemle morzsa


Elkészítés:

Karfiolt rózsáira szedjük,lemossuk,edénybe vizet teszünk,3 ek.vegával feltesszük főni,és félkészre főzzük ( amikor a szára már nem kemény,de még nem túl puha,szűrő lapáttal vegyük ki a főző vízből,és tegyük félre,hűtsük le a karfiol rózsákat).

A hagymát tisztítsuk meg,majd aprítsuk fel,mennél kisebbre.
Tegyünk zsiradékot egy magasabb falú edénybe ( serpenyőbe),kezdjük el a hagyma dinsztelését,majd pirítását.

Hagyma lepirítva,most tegyük a hagymára a darált húst,a húst kifehéredésig pároljuk,majd süssük zsírjára,adjunk annak a darált húsnak egy kis színt ( mint a jó brassói ) ,amint lett egy színe a darált húsnak,szórjuk rá az őrölt piros paprikát,és keverjük jól át,rövid ( 1-2 perc) pirítsuk így együtt a húsos keveréket. Ha úgy érezzük,hogy nem elég szaftos az alapunk,öntsünk hozzá egy kevés vizet.




Darált húsos alap elkészült.


 A doboz tejfölt (175 gr) keverjük el az egész tojással.



Foglalkozzunk most a főtt rizzsel....edénybe tegyünk egy pohár  ( 2.5 dl) rizst,sózzuk a vizet,és tegyük bele a maradék 1 ek. vegetát. Forrásig hevítsük a vizet ,majd lefedve pároljuk még tovább,győződjünk meg,hogy a rizs eléggé puha e,amint készen van,öblítsük le hideg vízzel,szűrjük le,majd hagyjuk lecsepegni a vizet.


Zsírozzunk egy tepsit,szórjuk meg zsemle morzsával,oszlassuk el egyenletesen,és kezdjünk neki a rakott karfiol lerakásának.

Először a rizs felével kezdjük,erre pár pötty tejfölt rakjunk,következő a darált hús egyik fele ,majd a karfiol rózsák.





Megint a tejföl pöttyök,a maradék rizs, és a darált hús,majd le öntjük a maradék tejföllel,



és irány a 175 C ra előmelegített sütőbe.


 40-50 perc alatt szép aranybarnára sül a rakottasunk teteje,ami azt jelzi,hogy elkészült a rakott karfiol.

Lehet tálalni.....jó étvágyat !


Nincsenek megjegyzések: