úúúú jól hangzik a dolog,valamit tudnak ezek ott a Balkánon innen,és túl...
...ebben a leírásban,nem csak a tyúk melle húsát göngyölik,ebben a receptben az egész tyúkot használják,göngyölik....éppen ezért a kicsontozás,az kissé macerás munka,pláne a nyers húsnál,de megéri vele bíbelődni....
Ezt az ételt hidegen fogyasztják,de ha türelmetlen vagy,akkor nyugodt szívvel essél neki melegen....bitang jó így is :)
Hozzávalók 6 főre
2 kg tyúk,annak húsa kicsontozva
só ízlés szerint
1 csokor vegyes leves zöldség
1 dl oliva olaj
1 fej vöröshagyma aprítva,meg pirítva
0.5 dl fehérbor ecet
2 ek.mustár
1 csokor tárkony, aprítva,ha nincsen friss,akkor persze,hogy a szárított jöhet
2 csokor petrezselyemzöld aprítva
20 dkg zsír mentes sonka,aprítva
6 db főtt tojás karikára vágva
Elkészítés
A megkopasztott,tisztított tyúkot,csontozzuk,filézzük ki,macerás egy munka,de a végeredmény megéri.
A kicsontozott húst terítsük ki,sózzuk meg,kenjük meg mustárral,tegyük rá a pirított hagymát,az aprított sonkát,és az aprított fűszer növényeket.
Az egészet göngyöljük fel,majd tegyük egy tiszta vászonba tekerjük bele jó szorosan a húst ( vászon szalvéta,konyharuha),kössük el jó szorosan a göngyölt végeit tegyük fel főni mint ha tyúk húslevest készítenénk.....tehát hideg víz,só ízlés szerint,forraljuk fel,szedjük le a habot,zöldségeljük be,és főzzük készre.
Amikor elkészült a "levesünk",hagyjuk a húst a levesben teljesen kihűlni,ne szűrjük le!!!!
A levesben kihűlt húst emeljük ki,szedjük ki a szalvétából,mehet a hűtőbe min. 3-4 órára.
Tálaláskor a felkarikázott tojással,és némi aprított petruskával díszítik....a göngyölt tyúkot szeleteled...és hammmmm
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése