Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2018. augusztus 13., hétfő

Délvidéki saláta

Miután gyűjtöm a szakácskönyveket,és a különféle kulináris élvezeteket összefoglaló könyveket,kiadványokat,és vadászom is rájuk a különféle antikváriumokban,vagy az interneten.Így került a birtokomba egy fantasztikus,Déli ételek,ízek gyűjteménye,amelyet  1938 -tol 1995 ig gyűjtötték össze egy kiadványba,ebből képet kaphatunk,és  megismerhetjük a szomszédos Déli országok ízeit ételeit,olyanokat is amiket nem kapunk egy tengerparti nyaralás során.

Érdemes átruccanni a szomszédos Szerbiába pl.és az ottani élelmiszerpiacokon felfedező túrákat tenni.
De ha időnk engedi,akkor a nyaralásunk során,ha valamelyik déli országban töltjük a szabadságunkat,  érdemes egy napot áldozni a helyi piac felderítésére,és az ottani emberek megismerésére,sokszor egy piaci séta alapján,sokkal több infót belehet gyűjteni,sem mint a könyvekből.
Most ebből a Déli ízek  gyűjteményből teszek közzé párat. 


Előszógyanánt,egy többször is említett hozzávalót tisztázzunk,ez pedig nem más mint a KAJMAK.....
ugye,,,,már a neve is mellbeütős....
Persze csak azoknak,akik még eddig nem találkoztak vele semmilyen formájában sem, Balkánon,Közel keleten......de még Azerbajdzsánban is is ismerik,vélelmezhetően más néven ugyan,de állítólag jelen van az ottani konyhákban is.

KAJMAK:
 forrás: valodisafrany.blog.hu"A főzött zsíros tej, vagy tejszín föle, valamilyen átmenet a friss sűrű házi tejföl, a tejszínből készült házi vaj, és a mascarpone krém között. Ránézésre pedig olyan, mint egy vastag palacsinta különösen, hogy ezt is feltekerve árulják, Törökországban, Szerbiában, és a közel Keleten. Közép Ázsiában pedig hagyják kicsit megsavanyodni. A baklava nevű édesség elengedhetetlen kiegészítője, de fogyasztják mézzel és kenyérrel, felhasználják különböző meleg ételekhez, rizses, és más gabona ételekhez.
A fenséges ízbeli tulajdonságain kívül a savanyú változata rendelkezik egy sajátos mikroflórával, amely a savanyú erjedés következtében keletkezik benne, ezáltal tápláló és hasznos, különösen mindazoknak, akik egyébként nehezen emésztik meg a zsírokat." 




Megaludt sós tejszín, érlelve. A tehéntejet előbb felforralják, majd lefölözik. Facsöbörbe vagy acél edénybe rakják rétegenként, majd 15-20 napig hűvös közegben érlelik. Ennek eredménye a  többféle állagú-ízű – minél tovább pihen, annál karakteresebb a végeredmény.

  a kép forrásának helye:valodisafrany.blog.hu

Állítólag itthon is lehet kapni különféle Déli,és Keleti élelmiszereket forgalmazó üzletekben

Na se most jöjjön végre a saláta recept.

Hozzávalók 4 főre

70 dkg juhtúró
20 d kg kajmak
12 db csípős zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A túrót elmorzsoljuk és összekeverjük a kajmakkal.
A paprikát palacsinta sütőben,vasplatnin,grill lapon,grill sütőben,a sütőben....megsütjük ,amit kissé kihűlt a paprika bőrét lehúzzuk,csumáját eltávolítjuk,és apróra vágjuk.
A fokhagymát összezúzzuk,és összekeverjük a többi hozzávalókkal együtt.
Pihentessük egy kicsit,majd lehet a sült húsok,vagy éppen egy tepsi forró pogácsa mellé kínálni.



Nincsenek megjegyzések: