Egy átlagos töltött csirke.
Persze lehet fikázni,hogy ez nem kell bele,vagy az nem kell bele,na ez most hidegen hagy.
Lássunk is neki.
Hozzávalók:
1 db max.1.5 kg konyhakész kizsigerelt csirke
5 db tojás, ebből 3 db főzve lesz kemény tojásnak
2 dl. tej
só, ízlés szerint
őrölt fekete bors, ízlés szerint
1 csokor petrezselyem zöld
3 db.közepes nagyságú champion gomba
1 kisebb fej vörös hagyma
1 kisebb fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szelet,ujjnyi vastag jóféle házi szalonna
Elkészítés:
Készítsük elő a varró készletet,hogy majd betudjuk varrni a csirke hasüregét a betöltést követően.
A csirkét jól nézzük át,hogy esetleg nem e hagytak rajta tollat,majd mossuk át,kívül,belül.
Kissé sózzuk meg a mellüreget,tegyük félre a csirkét.
A zsemlét kockázzuk fel,majd a zsemle kockákat 270 C. sütőben pirítsuk meg,elkészült,vegyük ki,tegyük a tejbe ázni.
Tojásokat 3db. tegyük fel főni,forrást követően 10 perc,és kész a főtt tojás.
A gombákat tisztítsuk meg,forrázzuk le,majd aprítsuk fel,a közben elkészült tojásokat is aprítsuk fel,tegyük félre.
Hagymával,fokhagymával,petrezselyemmel.az előzőek szerint járjunk el,aprítsunk mindent fel.
Amint mindent összeaprítottunk,tegyünk olaj egy serpenyőbe,és kissé karamellizáljuk meg a hagymákat,tegyük keverő tálba, zsemle kockákból nyomkodjuk ki a tejet,és mindent keverjünk össze,készen is van a töltelék.
Most jöhet a csirke,töltsük meg a mellüreget,és ha ügyesek vagyunk,akkor a csirke bőr alá is tehetünk tölteléket.Ezzel óvatosan,mert könnyen szakad a bőr,és akkor kárba veszett a munkák egy része.
Csirke megtöltve,jöhet a "kézimunka",a varrás,nos most vettem csak igazán hasznát a politechnika órákon tanultaknak,és hogy a mutter megtanította a pelenka öltést.
Bárhogyan is sikerül,de varrjuk be a csirke mell,illetve hasüregét,hogy a töltelék ne folyjon ki,persze egy kenyér sercli is megteszi,ha jó a méret.
Na kérem a csirke felkészítve,terítsük a 2 szelet szalonnát,a csirke mellére...zsupsz a sütőbe azonnal,180 C ,ott nyugodt szívvel eltölthet,olyan 3-4 óra hosszat.Néha azért nézzünk rá,ha nagyon sülne,vegyük lejjebb a hőfokot,és néha locsolgassuk meg a serpenyőben lévő szafttal.
Hoppá,hoppá....hogy elszaladt az idő,a csirke elkészült,lehet kitenni hűlni,majd darabolni,és elfogyasztani....köret..az meg micsoda..e mellé...hmmmm max,csalamádé,és friss ropogós kenyérke.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése