Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2017. december 8., péntek

Karácsonyi bejgli...kitudja hányadik verzió ...hihihihi

4 rúd bejgli

Hozzávalók:

500 gr. liszt
108 gr. vaj,vagy margarin
75 gr. zsír
300 gr. kristály cukor
40 gr. porcukor
16 gr. élesztő
2 db tojás
1 dl  langyos tej
csipet só
20 dkg mák darálva
20 dkg dió darálva
kávéskanál fa héj
1 db citrom héja,lereszelve
2 dkg zsemle morzsa opcionális
sárgabarack lekvár opcionális
125 ml. víz








Bejgli tészta elkészítése

Nyújtó deszkára teszem a lisztet,közepébe a vajat,és a zsírt  , 4 dkg por cukrot,majd  össze keverem, elmorzsolom,ezt egy keverő tálban szoktam csinálni.




A 16 gr. élesztőt,1 kávés kanál cukorral,0.5 dl.langyos tejben felfuttatunk.










Az elmorzsolt lisztes egyveleghez tesszük,a felfuttatott élesztőt,az  1 egész tojást,csipet sót /mokkás kanál/,és a maradék 0,5 dl tejet,jól összegyúrjuk,én a kenyérsütőgép,dagasztó programját használtam erre .






Majd hideg helyre tesszük az össze állított bejgli tésztát ,pár órára,vagy akár egy napra/,ráérünk másnap fojtatni,a tésztának jót tesz a hideg.
Másnap,ill.pár óra elteltével, a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk,( 223 gr lett/db)

Tojást kettéválasztjuk,külön tálba a sárgát,másikba a fehérjét.

Mák,dió töltelék elkészítése.

Először is daráljuk a diót,és a mákot,persze ha nem előre daráltat vásároltunk.





A 30 dkg cukrot felezzük meg,majd a 2x15 dkg cukorból,és 2x 62.5 ml. vízzel,főzzünk sűrű szirupot,öntsük le a mákot,és a diót,majd jól keverjük össze.Vannak akik a forró szirupba öntik a mákot,ill.a diót,lehet úgy is.



Tegyük félre,jól hűtsük ki... hidegen ajánlott velük dolgozni.Ha bármelyik töltelék, nagyon sűrű lenne.akkor egy kis víz hozzáadásával lazíthatjuk,ha túl híg lenne,akkor kevés zsemle morzsa hozzáadásával sűríthetjük a töltelékeket.

Tészta lemérve,elosztva 4 felé,mindegyiknek ugyan az a súlya,és a töltelékeknek is megegyezik  súlyuk a tésztáéval.

No para amiért nem látszik a negyedik tészta,az van a mérlegen.

Minden tudásunkat latba vetve, tégla lap alakúra próbáljuk nyújtani mindegyiket,jelzem,hogy még nekem soha nem sikerült.

Tészta kinyújtva,töltelékkel megkenve, itt jegyezném,hogy én egy tök egyszerű módot használva," kenem " a töltelékeket a tésztára.Rá helyezem a tölteléket a tésztára,egy folpack fólia darabbal lefedem,és sodrófával elegyengetem a tölteléket,így sokkal könnyebb...szerintem.



Jöhet a feltekerés.



A bejglik fel tekerve...



......lehet kenni,először a tojás sárgájával,majd mehet a hidegre,ott jól megdermed a sárgája.
Dermedést után,még egyszer megkenjük sárgával,megint ki a hidegre,majd mikor megint megszáradt rajta a sárgája,na akkor ellentétes irányban megkenjük a fehérjével,itt már a konyhában hagyjuk a melegen,hogy rászáradjon a tojás,és hogy meg keljenek a bejglik.Ha nem kelnek meg,akkor se aggódjunk,sütés közben meg kelnek .


Megszurkálni,hogy a gőz távozhasson,és mehetnek, a 165-170 C fokos előmelegített sütőbe...35-40 perc alatt készre is sülnek.





Ha szét durrannak,na puff neki, igaz nem szép látvány, és megkeseríti a szakács napját, de hát erről is szól a sütés-főzés tudománya. Nem elkeseredni ezért,nem minden fenékig pap sajt,vagy mi a szódás felesége,aki vizet visz az útra,miközben ő maga,egy oltári nagy kúrva .....tevét vezet maga után :)



Sok sikert mindenkinek.





Nincsenek megjegyzések: