Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2019. január 15., kedd

Sárgabarackos és szilvalekváros bukták

Nincs itt semmi faxni sem,ez is csak egy lekváros bukta recept,akár csak az összes többi.


Hozzávalók:

60 dkg finom liszt,én most 00 lisztet használtam
2.5 dkg friss élesztő,persze lehet instant élesztőt is használni,akkor nem kell futtatni az élesztőt
2-3 dl langyos tej,miért e bizonytalanság,nos dagasztás közben látni fogjuk,hogy kell e a 3 dl tej,vagy elég a 2 dl. vagy valamivel több,nem akarunk nokedli tésztát ugye,tehát fokozatosan adagoljuk a tejet
2 db tojás
6 dkg vaj ,jelen esetben.4 dkg margarint,és 2 dkg sertés zsírt használtam
10 dkg kristály cukor,
amit használtam az 8 dkg kristály cukor és 1 csomag vaníliás cukor
1 mk.- kk. só...én egy csipetet tettem bele
Szilva lekvár,barack lekvár....ha lehet akkor próbáljunk meg sütést álló lekvárral dolgozni.


Persze nem hinném,hogy nagyanyáink korában létezett volna sütést álló lekvár.
Tehát persze,hogy jó,sőt ajánlott a házi lekvár használata...már ha van.
1 ek.olvasztott zsír illetve olaj


Elkészítés:

Nos itt lehet variálni a dolgot.
Lehet futtatni az élesztőt és úgy adni a liszthez,ami már össze van keverve a cukorral és sóval,akkor ugye itt a 2.5 dkg friss élesztő játszik.
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk amibe előtte 1 tk. cukrot is tettünk és futtassuk fel az élesztőt.
A többi tejet langyosítsuk meg és tegyük félre.
A maradék cukrot tegyük a liszthez a vaníliás cukorral, sóval  és a tojásokkal együtt.
Olvasszuk fel a vajat,tegyük félre.
Amint az élesztő felfutott,tegyük a liszthez az olvasztott vajjal együtt.
Kezdjük el dagasztani ( én a kenyérsütőgépre bíztam a dolgot).

Dagasztás közben lehet látni,érzékelni,hogy mennyi tejet adjunk még a tésztához.
Ezért is kell apránként adagolva hozzáadni a tésztához.De valószínű,hogy a maradék 2 dl. felveszi a tésztánk.
Azért figyeljük ám a tészta állagát,ha nem akarunk nagyon nyúlós tésztát,akkor kevesebb tejet,ha viszont túl kemény a tészta,akkor több tejet tegyünk a tésztához.
Az igaz,hogy némi gyakorlatot,tapasztalatot kíván a kellő mennyiségű tej hozzáadásának folyamata,de azért nem egy ördöngösség a bukta készítése.

Na kérem,tészta bedagasztva,most várunk amíg megkel a tésztánk,ez olyan 20 percet vesz el az életünkből.

Tészta megkelve,lisztezett deszkára tegyük ki,majd próbáljuk meg négyszög alakúra kinyújtani.


A kinyújtott tésztának, a vastagsága 2-3 mm.kell,hogy legyen.
A kinyújtott tésztából vágjunk egyenlő nagyságú négyszögeket,én 10x10 cm kockákat vágtam ki egy pizza szeletelő segítségével.
Az így kapott négyszögre tegyünk 1 ek. lekvárt,majd először a jobb oldalt,majd a baloldalt hajtsuk fel a tészta két oldalán,most már tekerhetjük a buktát fel.





Ennek a hajtogatásnak az a lényege,hogy a lekvár ne tudjon kifolyni a buktából.
Lehet úgy is,hogy a kockának az egyik sarkánál kezdjük a hajtogatást,( mint ha kiflit csinálnánk),a hajtogatás közben,nyomkodjuk be a kilógó végeket,így szintén nem fog kifolyni a lekvár...állítólag :)

Bukták megtöltve,feltekerve, tegyük szorosan egymás mellé a tepsibe, kenjük meg olvasztott zsírral....pihentessük( kelesszük)meleg helyen 30 percig.


Kelesztést követően 200 C fokos sütőben 20-25 perc leteltével,el is készül a bukta....szép aranybarnára kell sütni.



Elkészültét követően,hagyjuk a tepsiben kihűlni a buktákat,majd később válasszuk el egymástól a buktákat.




Porcukrot rá és irány  a bendőbe velük :)


Nincsenek megjegyzések: