na ez is egy olyan anyuféle recept,gyerekkoromban ugyan volt margarin,meg vaj is de ugye az akkor nagyon drága volt,ezért maradtak a zsírok,kacsa,liba,és az öregnek a zsírja /így nevezték Hajdú-Biharban anno a disznót /,semmiolaj,meg ilyen városi cicoma,csak is a naturális élvezet..............
hozzávalók
hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 40 dkg burgonya
- 20 dkg zsiradék
- 3-4 mk só
- 2 dkg élesztő fél dl tejben pici cukorral felfuttatva
- A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, majd krumplinyomóval összetörjük,persze bármivel összetörhetitek,de nekem anyukámtól megmaradt a krumplinyomó
- A liszthez adjuk a sót, majd a hideg zsírral elmorzsoljuk.
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, és a liszthez keverjük.
- A kihűlt krumplit is a tésztához vegyítjük, és gyorsan összedolgozzuk. Mehet bele 1 ek tejföl is, de ne legyen túl lágy a tészta.
- Jó fél órát pihentetjük letakarva, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két kézzel oldalról meghengergetjük, hogy formásabbak legyenek, tepsibe rakjuk, és ekkor kenjük meg a tetejüket tojással.
- Előmelegített jó meleg sütőben sütjük.
sütési hőfok:
200°C
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése