Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. november 21., szerda

Hókifli...kicsit másképpen

szerintem aki nem szereti a hókiflit az vagy füllent,vagy még soha sem evett,amit kizártnak tartok,hiszen annyira népies egy sütemény fajta,kis gyermekkoromban nem volt olyan vasárnap,és ünnep nap,hogy ne került volna az asztalra ez az imádott sütemény,igaz ezt jó formán mindenhol a jó kemény szilva lekvárral készítik,és készítették,mert az nem folyik ki sütésközben a tésztából,és miután ez zsírral,liszttel,tejföllel..... készült,és nem vajjal,így a szilva lekvár segíti a zsír,liszt,és a tejföl lebontását a szervezetben,hiszen mint az köztudott a szilva lekvár is segíti az emésztést,és a nehéz ételek lebontását.............gondolom kis korunkban sokunknak kellett szilva lekvárt ennie:))))))...............utána volt csak világrekord döntögetés  rövid távfutásban,mert ha sokat gondolkoztunk akkor már mindegy volt...........ugye?!
Hókifli......

hozzávalók

• 20 dkg zsír
• 50 dkg liszt
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál porcukor
• egy csipet só

• 1 kiskanál szódabikarbóna

Tölteléknek szilva lekvár,sárgabarack lekvár,


elkészítés:

 

A gyúródeszkát és a tésztát is liszttel meghintjük, fél mm vékonyra kinyújtjuk,na ez az a bizonyos kés fok vastagságúra,ez mindig a késünk hátsó vastagabb része,tehát nem az éle!!!! Tenyérnyi négyszögeket szabunk ki belőle,én dereje vágót használok,de persze aki ügyesebb az használjon egy kis kést. A tésztadarabok közepére rakunk egy kiskanálnyi kemény lekvárt. (Ha a lekvár folyós, keverjünk bele 1-2 teáskanálnyi zsemlemorzsát vagy babapiskóta-morzsalékot, hogy az felszívhassa a nedvességet, ellenkező esetben a sülés folyamán a lekvár kifolyik a süteményből.) Kifli formájúra felcsavarjuk,előtte azért kenjük be a tészta széleit vízzel,vagy tojás fehérjével,egy ecset segítségével,ezt azért csináljuk,hogy még véletlenül se jöjjön ki a lekvár a tésztából,persze azért is ki jön:))))Egy nagy sütőlemezt alufóliával kibélelünk, és egymáshoz nem túl közel elhelyezzük rajta a megtöltött kifliket. Egy pohárba vizet engedek,és egy ecset segítségével megkenjük  a kiflik tetejét. A sütőt közepes lángon 10 percig előmelegítjük, ezután betoljuk a sütőlemezt,tepsit,kinek mije van otthon, és 5 perc múlva takarékra mérsékeljük a lángot. (A sütőtől is függ, mennyi idő alatt sül meg a tészta.) A sütőlemezről óvatosan, lapáttal levesszük a kifliket, és tálra rakjuk,majd még azon melegében porcukorral megszórjuk.
A sütemény a hűtőszekrényben akár napokig is eltartható. A következő fogyasztás előtt a sütőben forrósítsuk át, pontosan olyan lesz, mint a friss.



















Sütés: 250 C-on, előmelegítve,majd a sütés közben 125 C mérsékelem a hőt a sütőben!!!

Nincsenek megjegyzések: