Hozzávalók
- 30 dg.liszt
- 3 db tojás
- 3 evőkanál frissen facsart citrom leve
- 40 dkg.karfiol rózsáira szedve
- 60 dkg.zöldborsó,most már lassan de biztosan itt van az új borsó is,tehát nem feltétlenül fagyasztottat kell használni
- 4 dkg. vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1/2 teáskanál reszelt citrom héja
- 1 evőkanál pesto / alla Genovese /
- 1/2 dl.tejszín
- 2 evőkanál olaj
- só,bors ízlés szerinti mennyiség
a pesto hozzávalói,és elkészítése,ha nem akarok venni,márpedig én mindig magam készítem el a pestot ,és én diót használok a fenyőmag helyett,hiszen az terem a kertben is,no meg olcsóbb mint a fenyőmag............
Hozzávalók
- 15 levél bazsalikom (friss)
- 1/2 pohár extra szűz olíva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek fenyőmag (vagy dió)
- 6 dkg parmezán sajt (reszelt)
Elkészítés
Eredetileg a hozzávalókat kő mozsárban zúzzák össze, (fokhagyma, fenyőmag, bazsalikom, ebben a sorrendben) de egyébként használhatunk turmixgépet is. Tegyétek a hozzávalókat a turmixgépbe és indítsátok el. Csak rövid ideig turmixoljátok. ( ha a turmixgép kései túlmelegednek, akkor megváltozik az íze). Ha a pesto túl sűrű, akkor egy kis olíva olajat adjatok hozzá.Én anyukámtól örökölt réz mozsarat használok erre a célra is.
Elkészítés
- na először is bekapcsolom a sütőt,és 180 c fokra előmelegítem,e közben nyugodtan nekiláthatok a finomság össze illetve elkészítéséhez
- egy megfelelő magas falú tálba teszem a lisztet,tojásokat,és egy evőkanál citrom levével kemény tésztává gyúrom össze,majd lefóliázom / folpack /és 15 percig hagyom pihenni
- a karfiolt megmosom,és rózsáira szedem,ez után egy lábasban vizet forralok,sót teszek bele,és belehelyezem a karfiol rózsákat,félkeményre párolom,ha elkészült leszűröm,és félre teszem a karfiolt
- ha friss zöldborsót használok akkor megtisztítom,és ki szedem a zöldborsó szemeket a házukból ezek után átmosom,majd közepes lángon egy forró serpenyőbe vajat hevítek,és zsupsz ,mehet bele a zöldborsó, párolódni
- párolás közben amikor már majdnem készen van,akkor meghintem liszttel,sózom,borsozom,citromlével,és a reszelt citrom héjjal ízesítem,készre főzöm,amikor elég puha a zöldborsó,elzárom a hőt,és félreteszem egy kb.5 percet hűlni
- 5 perc elteltével pürésítem a zöldborsót,valamint a pürésítés vége előtt hozzáadom a tejszínt,és a pestot majd össze keverem ezekkel is,de már nem nagyon "töröm"tovább a pürét
- eljött a tészta ideje is.............
- a tésztát 6 egyenlő részre osztom,az annyi részre amekkora a tepsim,vagy amekkorákat készíteni szeretnék ,lisztezett munkalapon / deszkán /mindegyiket egyforma nagyságúra próbálom kinyújtani
- ha ezzel megvagyok akkor jöhet a püré / borsókrém /mindegyik lapot megkenem de úgy,hogy a széleit körbe ki hagyom kb.1 cm-re
- a karfiolrózsákat is elosztom a megkent lapokon
- mindegyiket feltekerem mint a beiglit szokás,a végeiket behajtom,de csak azért,hogy szebb legyen,na jó nem azért,hanem azért,hogy a püré bent maradjon
- és most jön egy kis trükk
- az így előkészített tésztákat némi forró olajon hirtelen elősütöm,és ez után teszem a sütőbe,és ott aranybarnára sütöm ................
- én fehér bort,vagy rosét kínálnék hozzá................
Jó étvágyat hozzá.............
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése