Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2016. szeptember 13., kedd

Sertésmáj pástétom (bácskai)

Sertésmáj pástétom 10 főre

Még ez a recept is az előzőekhez ( 1935 Ínyes Mester ) tartozik.


Hozzávalók

50 dkg sertésmáj
10 szójaliszt
  2 dl tej
25 sertéshús darálva
25 dkg füstölt szalonna kockára vágva
20 dkg füstölt szalonna vékonyra szeletelve
15 dkg füstölt marhanyelv
15 dkg gépsonka
  2 gerezd fokhagyma
2 ek.zsír
1-2 dl húsalaplé
1 csomag marha vastag bél,vagy szalámi bél ( mű bél is jó )
1 gombolyag spárga

Hurka-kolbásztöltő masina, az a tekerős,vagy elektromos.....ez nem feltétel,ha valaki nagyon ügyes,akkor a kézi töltővel is megtudja tölteni a beleket,már olyanja van.

Elkészítés

A sertésmájat apróra vágjuk,serpenyőben lepirítjuk a szeletekre vágott hagymával,fokhagymával együtt.
Megszórjuk ( stauboljuk ) szójaliszttel,és felöntjük tejjel.Jól kiforraljuk,a tűzről levéve egy pár percig hűlni hagyjuk.
Ezután hozzáadjuk a darált sertéshúst,majd péppé zúzzuk ( darabológép,pépesítőgép), de akiknek egyik gép sincsen a háztartásukban,azok se keseredjenek el.
Elő a húsdarálót és uccu neki fakereszt,nyomjuk át a darálón a cuccost,ha kell akár többször is,garantáltan pépes lesz a dolog.
Amint a pépesítésen túl vagyunk,adjuk hozzá az apróra darabolt szalonnát,nyelvet,sonkát,fűszerezzük,sóval,pástétomfűszerrel,brandyvel,keverjük össze.Ha esetleg túl kemény lenne a massza,akkor öntsünk hozzá 1 dl húsalaplevet.
Keverjük jól össze a hozzávalókat,majd töltsük vastag marhabélbe,vagy szaláminak való bélbe,végeit bekötözzük.
Lassú forrásnál kb.30 percig főzzük (abáljuk),a vízből kivéve gyengén lepréseljük,hűvös helyre tesszük kihűlni.
A kifagyott pástétom bőrét hosszában bevágjuk,és lehúzzuk.Vékonyra szeletelt füstölt szalonnába burkoljuk,majd alufóliába csomagoljuk tálalásig.

Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések: