Párdolgot másképpen csináltam,mint mások.
Én például nem tettem bele babér levelet,nem áztattam be előre a babot,csupán lemostam,és nem a megdinsztelődött hagymára tettem az őrölt paprikát....bizonyára van még pár dolog amivel mások számára meggyaláztam e remek ételt,de mi így szeretjük.
Ha üres lesz a tányér,akkor vélelmezhetően siker övezi a főztünket,ha nem fogy a tányérból az étel,nos......áááá csupán már nem bír többet enni a delikvens :)
Lássuk a hozzávalókat:
30 dkg szárazbab
2 db fehér répa /petrezselyem gyökér/
2 db sárga répa
1/4 db zeller gumó,és a szára
1 db vöröshagyma
1 db fehér húsú paprika
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt fekete bors / ízlés szerinti a mennyiség/
só /ízlés szerinti mennyiség/
3 evőkanálnyi zsír,de lehet olaj is,ki mit szeret
A marhahúst vágjuk nagyobb darabokra,
Bár a képeken nem látszik,mert nem készítettem fotókat a füstölt oldalas darabolásáról, ha lehet akkor daraboljátok fel otthon,ha nem tudjátok megtenni,akkor kérjétek meg a henteseteket,bizonyára megteszi.ha nem akkor sincsen nagy baj,csak akkor az edény mérete változik,hiszen egyben nagyobb helyet igényel a főzése.
Személy szerint a dinsztelést mindig közepes lángon készítem,így semmi sem éghet,illetve kaphat le-oda....
Felhasználást megelőzően, a hagymát,és zöldségeket is megtisztítjuk ,ezt követően ,kockára,illetve karikára vágjuk,szeleteljük a zöldségeket.
A sárgarépát,felkarikázzuk,
a hagymát,felkockázzuk
zellert is felkockázzuk,
és persze a fehérrépát karikára vágjuk,mint a sárgarépát.
Következik a dinsztelési eljárás....elsőnek a hagyma jön.....
De mindenek előtt,tegyünk zsírt az edényaljába...
amint a zsiradék kiolvadt,tegyük bele az apróra vágott hagymát,
dinszteljük üvegesre,majd jöhetnek a zöldségek....
amint megdinsztelődtek ezek is..(.kb. 5-8 perc,nem pirítani,csak dinsztelni,persze a zöldség darabok nagyságától függhet a dolog,én ezért vágtam,daraboltam őket vékonyra),
Következő a HÚS...:)
nosza rátenni a szépen megdinsztelődött zöldségágyra,
folytassuk a dinsztelést,kifehéredésig hagyjuk a húst dinsztelődni...
Én csak a hús kifehéredését követően tettem bele az őrölt paprikát,összekevertem,és 1-2 percig folyamatos kevergetés mellet hagytam nagy lángon a tűzhelyet....
Következik a bab,mint fentebb írtam,én nem áztattam be előre a babot,nem tartottam fontosnak,hiszen kuktában készül,így le rövidül a főzési idő is,és szerintem jobb íze lesz az életnek.
Szóval a bab,lemostam,zutty az alapra,összekeverni,ÉS MOST SÓZNI,ŐRÖLT KÖMÉNY....és akár egy erős paprika is "bele eshet a kuktába"....
AZÉRT NE FELEJTSÉTEK A VIZET...IGEN CSAK FONTOS ELEME ENNEK AZ ÉTELNEK IS !!!!
Minden kuktában van jelzés,hogy meddig szabad vízzel tölteni az edényt,ezt a jelzést soha ne hagyjátok figyelmen kívül !!! Ha mégis elnézitek,és több folyadék kerül az edénybe,abból baj lehet amikor felforr az étel,a túlnyomószelepen keresztül,gőz helyett a kuktában lévő folyadék fog kilövellni !!!
Már csak,a füstölt oldalas van hátra....
Zutty, irány a levesbe a többiek mellé......
JAJJJJJ!!!!!! A zellerlevélről majdnem megfeledkeztem....hiába na a piálás nem tesz jót nekem sem..:) :)
Még egy utolsó kóstolás,le ellenőrzöm hogy megfelelően ízesítettem e a főztömet....IGEN!!!
KUKTA LEZÁR!!!!!
Figyeljünk oda,hogy jól helyezzük be a zárófedelet az edénybe,a gumitömítés mindenhol zárjon megfelelően.
Vegyük a tűzhelylángot maximumra,amint a kukta szelepből folyamatosan,nagy erővel tör ki a gőz ( forr),azonnal vegyük a gázlángot minimumra!!!!!..így főzzük tovább az ételt.
A forrást követően,1.1/2 óra és elkészül a babgulyás,kuktában.
A főzési idő lejártával,zárjuk el a gázlángot a kuktánk alatt,"nyissuk meg a kettő darab biztonsági zárt a kukta fedélen.
Ne meg ijedni,meg fog semmi sem történni!!!!!!
Amit megszűnik a túlnyomás a kuktában,a fedél magától "esik " a kukta szélére...de persze,azt is lehet,hogy megvárjuk amíg kihűl a kuktánk...nem tudom az mennyi idő,de bizonyára hosszú ideig fog tartani.
Persze ha csak így tartjátok biztonságosnak a kukta kinyitását,akkor csináljátok úgy.
Mindenkinek sok sikert a főzéshez......
Tulajdonképpen ennyi....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése