Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. augusztus 2., csütörtök

kenyérke


tudom,tudom,ez inkább a ciabattára hasonlít,pedig ez nem az,csak a kis testvére

Hozzávalók:

  1. 40 dkg liszt + kb 5-8 dkg a szóráshoz,a tészta alá,reája,és a nyújtódeszkára
  2. 3, 2 dl langyos víz
  3. 1 csapott tk. / kb.3 gr /szárított élesztő
  4. 1 púpozott teáskanál só

Elkészítés



  • Az élesztőt elkevertem a vízben, és hozzákevertem a liszthez, majd a masszát a kelesztőgép dagasztó programját használva, jól átgyúratom,ez kb.5 percig tartott.
  • Ekkorra szép sima lett, és elvált a tál falától.
Csak a legeslegvégén szórom meg a sóval és keverem bele, mert az tönkre teheti az élesztőt.
  • 50C fokra kapcsolt sütőben két órát kelt a tészta, ekkorra kb. a háromszorosára nőtt.
  • Egyenletesen (és vastagabban) belisztezem a munkalapom, és a tésztát egy kanál segítségével a lisztágyra borítom .
  • A szétterült, lágy masszát jól belisztezett kézzel hajtogatom: jobbról, balról, alulról, felülről, 6-8 menetben, amíg nem akart már feltétlenül szétfolyni.
  • Ekkor két darabra vágom, nagyjából hosszúkás rúd alakra alakítom, majd jól meglisztezett munkalapon , a tetejét is meglisztezve, konyharuhával letakarva fél órát kelt.
  • Ekkor kezdtem előmelegíteni a sütőt 250C fokra ez ugye a max az én sütőmön
  • Ezután újabb pár hajtogatás következett a lisztezett munkalapon, ekkor már külön - külön, majd a zömök formát kicsit rúd alakúra formáztam.
  • Így nyerték el végleges kb 20X5 cm-es rúdformájukat a kenyérkék.
  • Az utolsó hajtogatásnál alulra került a hajtás széle, a tésztát pedig a tetején vékonyan liszt borítja.
  • A forró sütő aljára egy kisebb üres tepsit rakok, teáskannában egy liter vizet forralok, és ahogy beteszem a kenyereket is, a vizet is az üres tepsibe zuttyintom.
  • A sütőm nem akarja elérni a 250 fokot, szerintem csak oda pingálták azt a 250C piktogramot, ezért szerintem valamivel alacsonyabb hőmérsékleten,de a fél óra elég volt, hogy belül gyönyörű lyukacsos, kívül barna, vékony héjú, ropogós majdnem -ciabattákat kapjak.
  • A sütés vége előtt párszor átkenem a tetejüket hideg vízzel is.

ui.: a sütő kinyitásakor nagyon vigyázni !!!! Mivel a sütők sohasem egyformák, de ha ellenőrizni akarjuk a színt, vagy kenegetni a tetejét vízzel, muszáj kinyitni, és akkor jön a gőz!

Nincsenek megjegyzések: