Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. augusztus 20., hétfő

csontleves... kiskockával

nos igen ez valójában nem össze tévesztendő az orja levessel,habár a színe és íze is hasonlít hozzá,de ez csont leves,csak a világunk fejlődésével egyetemben a csont,és orja leves szinte eggyé fonódott a mai háztartásokban
min az mindannyian tudni véljük a csont levest az úgynevezett ritka csontból készítik, a csont leves a régi magyar receptekben is fellelhető,és miután a ritka csont eléggé drága volt mindig is,ezért a firnyákos magyar ezt a kérdést is megoldotta a saját szájíze szerint,mégpedig oly módon,hogy a sertés csontjait használta/használja /fel a leveskészítéshez
most én így teszek,a frissen vásárolt tarját miután kicsontoztam,a csontjából főztem egy finom leves

Hozzávalók
  1. 1 csomag leves zöldség / 4-5 db sárga répa,3 db petrezselyem gyökér,más néven fehérrépa,ez ne tévesszétek össze a paszternákkal,csak külsőleg hasonlítanak egymáshoz.....
  2. 1 csomag petrezselyemzöld,ha nincsen a fehérrépán rajta
  3. 1 db zeller gumó levelestől,ezt nem lehet kiváltani az angol zellerrel /halványító zeller /
  4. 2 gerezd fokhagyma
  5. 1 db vöröshagyma
  6. 1 db fehér húsú paprika
  7. 1 db hegye erős zöld paprika
  8. 1 db paradicsom
  9. 1/4 kelkáposzta
  10. egy kis marék szemes feketebors
  11. kb.2kg sertés csont,és kérem most figyelni tessék,mert jó a karaj,lapocka,comb,tarja,farok,borda csontok, az Orjacsont a sertésnek nyaktól farig kivágott hátgerince húsostól.
  12. 1 csomag levestésza

Elkészítése


  • előkészítem a zöldségeket
  • fokhagymát,vöröshagymát,burgonyát,mosom,tisztítom,hámozom
  • leveszöldséget mosom és meghámozom
  • most mindent félreteszek mert a csontra koncentrálok
  • fogom a csontot és jól átmosom,majd egy húsvágó bárddal kisebb darabokra vágom,ez a műveletet csak is a konyhai fortélyokban jártas ember végezze,mert ez nagyon baleset veszélyes!!!!!
  • miután kisebb darabokra vágtam a csontot,egy edénybe hideg vizet engedek,beleteszem a csontokat,és kb 1/5 óráig áztatom a csontot,ez anyutól én így tanultam,nem írom le,hogy sokszor miért áztatták az eleink a hús és csontot hideg vízben,ez találjátok ki
  • idő lejárt,jöhet a móka,és a kacagás
  • a csontról leöntöm a vizet,és friss hideg vizet engedek rá,majd felteszem egy edénybe a tűzhelyre főni,szemes borsot szórok rá,és enyhén sózom,úgy babonából
  • az első forráskor sózom, a habját is leszedem folyamatosan,majd a legkisebb lángra állíva a kapcsolót,be zöldségelem a levest
  • kb.2 óra alatt készre főzöm
  • ez idő közben a leves tésztát is kifőztem,sima víz,kicsi só,és amikor forr víz,zsupsz bele tésztakés készre főzöm kb,5 perc alatt
  • kicsit hagyom a kész levest hűlni,majd leszűröm,a zöldségeket illetve a csontokat egy külön tálba teszem..............tessék kérem helyet foglalni,mert szervírozom a csont levest

Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések: