min az mindannyian tudni véljük a csont levest az úgynevezett ritka csontból készítik, a csont leves a régi magyar receptekben is fellelhető,és miután a ritka csont eléggé drága volt mindig is,ezért a firnyákos magyar ezt a kérdést is megoldotta a saját szájíze szerint,mégpedig oly módon,hogy a sertés csontjait használta/használja /fel a leveskészítéshez
most én így teszek,a frissen vásárolt tarját miután kicsontoztam,a csontjából főztem egy finom leves
Hozzávalók
- 1 csomag leves zöldség / 4-5 db sárga répa,3 db petrezselyem gyökér,más néven fehérrépa,ez ne tévesszétek össze a paszternákkal,csak külsőleg hasonlítanak egymáshoz.....
- 1 csomag petrezselyemzöld,ha nincsen a fehérrépán rajta
- 1 db zeller gumó levelestől,ezt nem lehet kiváltani az angol zellerrel /halványító zeller /
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db fehér húsú paprika
- 1 db hegye erős zöld paprika
- 1 db paradicsom
- 1/4 kelkáposzta
- só
- egy kis marék szemes feketebors
- kb.2kg sertés csont,és kérem most figyelni tessék,mert jó a karaj,lapocka,comb,tarja,farok,borda csontok, az Orjacsont a sertésnek nyaktól farig kivágott hátgerince húsostól.
- 1 csomag levestésza
Elkészítése
- előkészítem a zöldségeket
- fokhagymát,vöröshagymát,burgonyát,mosom,tisztítom,hámozom
- leveszöldséget mosom és meghámozom
- most mindent félreteszek mert a csontra koncentrálok
- fogom a csontot és jól átmosom,majd egy húsvágó bárddal kisebb darabokra vágom,ez a műveletet csak is a konyhai fortélyokban jártas ember végezze,mert ez nagyon baleset veszélyes!!!!!
- miután kisebb darabokra vágtam a csontot,egy edénybe hideg vizet engedek,beleteszem a csontokat,és kb 1/5 óráig áztatom a csontot,ez anyutól én így tanultam,nem írom le,hogy sokszor miért áztatták az eleink a hús és csontot hideg vízben,ez találjátok ki
- idő lejárt,jöhet a móka,és a kacagás
- a csontról leöntöm a vizet,és friss hideg vizet engedek rá,majd felteszem egy edénybe a tűzhelyre főni,szemes borsot szórok rá,és enyhén sózom,úgy babonából
- az első forráskor sózom, a habját is leszedem folyamatosan,majd a legkisebb lángra állíva a kapcsolót,be zöldségelem a levest
- kb.2 óra alatt készre főzöm
- ez idő közben a leves tésztát is kifőztem,sima víz,kicsi só,és amikor forr víz,zsupsz bele tésztakés készre főzöm kb,5 perc alatt
- kicsit hagyom a kész levest hűlni,majd leszűröm,a zöldségeket illetve a csontokat egy külön tálba teszem..............tessék kérem helyet foglalni,mert szervírozom a csont levest
Jó étvágyat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése