Szóval karfiol....hmmm,legyen pörkölt,legyen karfiol rizs,rakott karfiol,karfiol tésztával...hmmm..a francokat,a besamel mártásos a legegyszerűbb,és neki is láttam.
Mint azt mindannyian tudjuk,ez a besamel öntettel készített,sütőben sült karfiol.
Semmi köze nincsen a csőhöz,csupán egy szójáték.................
Na ennyit a tudományos hozzászólásról,kezdődjön a főzést.
Hozzávalók:
50.dkg karfiol
12,5 dkg vaj
6 ek. liszt
5 dl. hideg tej,lehetőleg házi tej 3.5% zsír tartalmú
3-4 dl.tejföl
20 dkg reszelt sajt.../ha teheti,használjon PECORINO,vagy GRANA PADANO sajtot/
só
őrölt fekete bors
szerecsen dió reszelve...ízlés szerinti mennyiség
1 ek.zsemle morzsa
1 kisméretű hőálló sütő tál /jenai/
Elkészítés:
Tegyünk föl vizet a karfiolnak,forráskor sózzuk a vizet.
Szedjük rózsáira,mossuk meg,majd tegyük a forrásba lévő sós vízbe,5 perc alatt félig meg is fő.
Szűrjük le,tegyük félre,amíg a besamel mártást elkészítjük.
A tűzhelyen,közepes lángon,lábasban,olvasszuk fel a 12 dkg vajat,keverjük bele a lisztet,majd folyamatos keverés mellett,adagoljuk hozzá a hideg tejet,csomó mentesre keverjük el.AZ 5 dkg. VAJ A TÁL KIKENÉSÉHEZ KELL!!
Nem kell meglepődni ha besűrűsödik,hiszen ez a cél,de ha túl sűrű lenne,akkor kevés tejjel hígíthatjuk.
Na szóval a cél az,hogy egy közepesen híg mártást kapjunk,amint levesszük a tűzhelyről,rögtön keverjük hozzá a tejfölt,de csak apránként,mert ez is hígít rajta egy keveset,A tejföl hozzáadásával is tudjuk szabályozni a mártás sűrűségét.
A hőálló sütő tálat vajazzuk ki,szórjunk bele zsemle morzsát,és rakjuk,szépen egymás mellé a karfiol rózsákat.
Amint megvagyunk,öntsük le a besamel mártással,és tegyük 180 C fokos sütőbe,süssük aranybarnára a tetejét......és olyan szaftosan a jó az alja,ne süssük túl......../sütőben,alulról a másodikon volt a jenai/
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése