Valamelyik főzősTV csatornán láttam e remek desszertnek az elkészítését.
Nem tűnt bonyolultnak a dolog,ezért azt gondoltam,hogy ez nekem is sikerülhet.
Nos neki is álltam az elkészítésének,és bizton állítom,hogy jól sikerült,legalábbis a család tagok,a 10 pontos táblát emelték a magasba.
Azért azt elmondom,hogy nincsen viszonyítási alapunk,mert ezt a desszertet, még soha nem fogyasztottuk.
Na induljon a menet,lássuk hogy mi is kell a "tortához"
Hozzávalók
1 doboz fagyasztott leveles tészta
3-4-5 db közepes nagyságú savanykás alma,a pite forma nagysága dönti el
1 db tojásnak a sárgája
50 gr. vaj
80 gr.kristály cukor
1 mkk.só
1 mkk.fahéj
1 db pite sütő forma
Elkészítés
A sütési műveletek megkezdését megelőzően 20-30 perccel,szoba hőmérsékleten olvasszuk ki a leveles tésztát.
A SÜTŐT 180 C FOKRA MELEGÍTSÜK ELŐ.
Mérjünk ki mindent,és kezdjünk neki.
A cukorból világos színű karamellt készítünk.
Vajat olvasszuk fel,tegyük bele a sót.
Almákat szeleteljük fel.
A kiolvasztott leveles tésztát nyújtsuk ki a pite forma nagyságára,pontosabban attól legyen nagyobb,mert a felesleges tésztát,vagy vissza hajtogatjuk,vagy levágjuk.
A pite formába öntsük bele a karamellát,1 percig várjunk,a kissé megszilárdult karamellába, helyezzük el körkörösen az alma karikákat,majd öntsük le az olvasztott sós vajjal.
Most fogjuk a kinyújtott tésztát,és az almák tetejére helyezzük,a felesleges tésztát én levágtam,majd vissza rendezgettem a pite tetejére.
Utolsó mozzanat,kenjük le a pitét a tojás sárgájával.
Irány az előmelegített sütő (180 Celsius)20 perc,majd ezt követően,200 Celsius fokon,még további 5-7 percig süssük az alma tortánkat,aminek e flancos nevet adtak...TARTE TATIN..húúúú
Kevés ideig pihentessük,de minden képen melegen,illetve,langyosan fogyasszuk.Kínálásnál,egy kis tejszín habot mellé,vagy egy nagy gombóc vanília fagyit is elbír az a sütis tál még....:)
Jó étvágyat mindenkinek:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése