Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2017. augusztus 4., péntek

Pájsli zsemlyegombóccal.



                                   "Mi van még az étlapon?

Hát itt van még a pincérek és étlapok szótárából a pájsli.







Nem ajánlom egyetlen háziasszonynak se, hogy versenyre akarjon kelni a vendéglői pájslival, a savanyú tüdővel, mert biztos kudarc éri. A pájsli azok közé az ételek közé tartozik, amelyeket nem tudnak máshol csinálni, mint vendéglőben – például a hirtelen natúrszeletet sem. A töltött paprika, a palacsinta, a töltött gomba csak otthon jó, de engedjék meg a pájslinak, hogy élvezhetősége kedvéért megmaradjon a vendéglőben. Korhelykedések után jó, mégpedig apróbbra vágott a hosszú laskánál, bő lében, igen citromosan, piros pecsenyezsírral leöntve, esetleg gombóccal, mint a régi világban csinálták. Igaz, hogy viszont semmi se tud nagyobb bosszúságot okozni, mint ha a pájsli nem sikerül, mert a pájsli élvezetéhez bizonyos előkészülettel ül le az ember, a jóllakás mellett gyógyulni is akar, mint például a káposztalevestől. – De Magyarországon tudnak főzni, és így nagyon kis vidéki állomásnak kell lenni, ahol a pájsli nem sikerül. És itt is akad mindig két tojás, akár tükörnek, akár félkeménynek megfőzve pecsenye- vagy pörköltzsírban.

Ezek után kérdeuhetitek ,hogy miért olyan különleges ez  az étel.No mert az éttermek kínálatában nem nagyon fellelhetőmár, mert nem trendi,és nem street food.
És talán azért mert nem igen fellelhetőek az olyan egyének,mint pl.Grudy Gyula is volt,hires Gourmand (gourmet)."Pedig, az étel megérdemli hogy tiszteljük,és azt élvezettel fogyasszuk,megadva annak a módját,idejét.

Persze azért amióta Krúdy megírta Gábli történetét,nos azóta azért eltelt egy kis idő,és fejlődött a konyha tudománya,és a hozzáértők tudása is csiszolódott.Így már azért nem ördöngösség akár egy naturszeletet,akár egy palacsintát elkészíteni.

Na de nézzük a pájsli ( szalon,savanyú tüdő) hozzávalóit.

Hozzávalók:

1/2 db sertés tüdő,persze lehet az egész is
1 db sertésnyelv
1 db sertésszív
30 dkg sertéslapocka
6 db babérlevél
4 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma   jó nagy legyen
1 ek.só
1 maréknyi egész feketebors

A mártáshoz:

1 ek.sertés zsir
4 ek liszt
1 ek. kristálycukor
1 fej vöröshagyma lereszelve
1 gerezd fokhagyma lereszelve
mustár ízlés szerinti mennyiség
1 citrom leve
10% ecet ízlészerintimennyiség
mustár ízlésszerinti mennyiség
2-3 dl tejföl

Zsemlyegombós hozzávalói:

8-10 db szikkadt zsemlye,vagy kenyér...hiszen anno a falusi ember nem nagyon ismerte a zsemlyét,de a pájslit azt igen!

egy kisebb csokor petruska aprítva
25 dkg liszt
vízm amennyit felvesz, majd a massza
só, ízlés szerinti mennyiség

A pájsli abálása:

Minden húst, mossunk meg,majd tegyük egy megfelelő nagyságú edénybe,eresszünk rá hideg vizet,tegyük bele a sót,borsot,babér levelet,1 db vöröshagymát,és a fokhagymákat.fedő alatt kislángon,3 órán keresztül "főzzük" az az abáljuk.


Az abálást követően,vegyük ki a húsokat a vízből egy vágó deszkára, hagyjuk hogy lehűljenek.A főző vizet szűrjük le,tegyük félre,mert kell majd a mártáshoz.

A húsok lehűlését követően,vágjuk a húsokat laskára,vetrecére( csíkozzuk fel),majd tegyük félre amíg a mártást elkészítjük.

Mártás elkészítése:

A hagymákat ( vörös,fokhagyma) tisztítsuk meg majd reszeljük le.
Megfelelő lábosban,közepes lángon,egy evő kanál zsíron,egy evő kanál cukrot karamellízáljunk,majd húzzuk le a tűzről,adjuk hozzá a hagymákat,tegyük vissza a lángra,kissé kapassuk meg kissé.



Most lehet beletenni a lisztet amivel egy rántást készítünk,folyamatos kevergetéssel,ez kb. 2-3 perc,nem igazán olyan mint a hagyományos rántás,hiszen itt a karamell színe végett nem látni a rántás színét.Ez kérem érzésre működik,ez már benne van a kezünkben.
Amint kész a rántás,adjunk hozzá a leszűrt abaléből,majd kézi habverővel folyamatosan keverjük,hogy ne csomósodjon össze.

Egy közepesen híg állagú levet készítsünk,amit kevergetés közben fűszerezzünk meg olyannal,mint a mustár,babér levél,só,őrölt bors,citromlé,ecet.
FOLYAMATOSAN KÓSTOLNI,EZ KÖTELEZŐ.....csak így lehet azt a kellemes savanykás ízt beállítani,amit olyan nagyon várunk.


Amint meg vagyunk az ízzel,mehet a mártásba a hús,közepes lángon főzzük úgy kb.15 percig,hogy a húst átjárja mártás savanykás íze.


Zsemlye gombóc elkészítése:

 A zsemlyéket ( kenyeret) kockázunk fel,tegyük a sütőbe kiszárítani,ez kb.15 perc,vagy annyi sem.
Vagy serpenyőben zsíron pirítsuk meg.
A szárított,pirított kockákat,tegyük keverő tálba,adjuk hozzá az aprított petruskát,sózzuk mehet a liszt,és adjunk hozzá annyi vizet,hogy egy jól kezelhető,gyúrható masszát kapjunk,a massza ne legyen se híg,se túl sűrű.

Keverjük össze a masszát,tegyük félre kis időre.
Kezünkkel,próbáljunk meg egyforma kis gombócokat készíteni,de lehet akár kanállal is szaggatni majd.
Tegyünk fel az abaléből vizet,forraljuk fel,majd a lobogó forró vízben főzzük ki a gombócainkat,vagy szaggassuk bele kanállal.

Amint feljön a gombóc a víz felszínére el is készült,persze kérdés mekkora a gombóc .  Alap esetben a tudományos könyvek,és tanult kollégáim szerint 10-15 perc kell a gombócoknak...én ki vettem egyet,kettévágtam,megkóstoltam,ítélkeztem...KÉSSSSSSZ!!!



LEHET TÁLALNI.....







Jó étvágyat kívánok mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések: