Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2017. augusztus 10., csütörtök

Kovászolt uborka leves,pirított szalonnával

Na skacok,és csajok :)


Megint, apai nagy nénémnél voltam,egy kis recept begyűjtésre.
Mi után ismételten felsorolta Hajú Bihar vár megye történetét,és ismét megtudtam,hogy Zsadányból,Sarkadba,Nagyváradba,és Kolozsvárba,gyalog illetve szekérrel jártak polgáriba,és gimnáziumba,no meg a vásárokba,piacokra...áááá
Bevallom őszintén,hogy néha élvezettel hallgatom apámról,nagyszüleimről, és a másik nagynénémről mesélt történeteket, bár sajnos már egyik sincsen közöttünk, néha úgy érzem,hogy én is ott vagyok velük együtt a 1930's években,és szinte én is részt veszek a sok csín tevésben,a ház körüli munkákban,főzésekben....stb...

Na de ne kerítsek már ekkora kerítést ide ! :) :)

A tuti recept,a kovászolt uborkából készített leves!?

Ez az étel különlegesség a nyári nagy melegekben,hűsítőként hatott,és ezért is készítette el,apai nagyanyám olyan sokszor.

Hozzávalók

25-30 dkg kovászolt uborka a leszűrt levével együtt
1 db közepes nagyságú vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
0.5 csokor friss kapor,persze jó az öreg is,vagy a szárított
1.5 dl friss házi tejföl
2 ek. zsír,vagy olaj
1 mk.cukor ( kristály)

És kérem egy kis pikantéria.....

15-20 dkg füstölt házi szalonna!!!

Elkészítés

A finomra aprított hagymát dinszteljük üvegesre a zsiradékon,majd a fokhagymát is tegyük bele,és 1-2 percig így dinszteljük tovább.
A kovászolt uborkát a lehető legapróbbra vágjuk fel,( használhatjuk a modern kor vívmányát.a merülő mixert is),majd egy villa segítségével,vagy a paradicsom passzírozóval,pépesítsük össze.
Jól keverjük át,nem baj ha maradnak benne uborka darabok,úgy még izgalmasabb.

Irány a jég verembe,bocsánat a frigóba :) :)majd mikor jól lehűlt,lehet tálalni.
Tálalás előtt csíkozzuk fel a szalonnát,és süssük jól ki zsírjára,majd e remek aprósággal szórjuk meg a levesünket.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: