Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2016. május 19., csütörtök

Előfőzött,párolt zöldségek,párolt rizzsel,édeskáposzta levélbe töltve

Bevallom,hogy kuktám,nem hogy gőzöm sincsen,hogy minek nevezzem el az ételt.

Igazából csak elkezdetem kipakolni a hűtőből a zöldségeket,hogy valami párolt izét csináljak.
Nos miközben pakolásztam,kezdett formát önteni, agyamnak konyhai részén az elkészítendő étel, a hozzávalók adottak voltak,fűszerek meg mindig vannak itthon,a legvégén még a parmezán sajt ugrott be,így az is került a hozzávalók közé. Természetesen a hozzávaló zöldségek nem feltétlenül az alább leírtak szerint kell össze állítani,a zöldségek szabadon választhatóak,és a rizs sem feltétlenül kell a töltelékhez.
Lehet mondjuk, gomba,főtt tojás,koriander,petrezselyem,padlizsán,kusz kusz,dijoni mustár,angol zeller,zöldborsó,paradicsom,brie sajt,kék sajt,....stb....


 Ugorjunk is neki, a dolognak.

Hozzávalók


1 db cukkíni
2 db sárgarépa
10 db édes káposzta levél,ezért csak egy kis fej káposztát vegyünk
1 fej vöröshagyma
1/4 kg brokkoli...0.5 kg kiszerelésekben,a Lidl,Aldi..stb lehet kapni
4 db koktélparadicsom
3 dl.pohárral mértem rizst,így egy pohár kellett
4 ek.olíva olaj

őrölt fekete bors
egy fajta Olasz fűszer,amit a húsokhoz,sültekhez,és minden grillen,és párolva készített ételhez,lehet használni
rozmaring,ez opcionális

Elkészítés
 A káposztáról lefejtjük a szükséges mennyiségű leveleket.
Lábasban, vizet forralunk,forráskor sózzuk,tegyük bele a káposzta leveleket,kb 3-5 percre,majd vegyük ki őket,és tegyük félre a leveleket.








A vizet ne öntsük ki,jó leesz a többi zöldségnek,hogy elő főzzük őket.
Egy kisebb edényben,vizet forralunk (kb.6 dl.) a rizsnek,forráskor sózzuk,és beletesszük a 3 dl. rizst ,egyet forr,és levehetjük a tűzhelyről,fedjük le,és tegyük félre,a fedő alatt megpárolódik.



 Sárga répákat tisztítjuk,és akárcsak a hagymát,a répákat is felkockázzuk.
Cukkinit megmossuk,majd a végeit levágva,a cukkinit is apró kockákra vágjuk.
Brokkolit folyó vízzel lemossuk,rózsáira szedjük,és mehet a többi előkészített zöldségek mellé.

Most azt a vizet amiben a káposzta levelek főttek,újra felhevítjük,majd először a sárga répa kockákat tesszük a forrásban lévő vízbe,5 percre....szedjük ki,most a brokkolit, 3 perc....szedjük ki,most a cukkinit..5 perc...ezt is szedjük ki.








A hagymát megtisztítjuk,felkockázzuk,serpenyőbe olíva olajat teszünk,felhevítjük,mehet bele a hagyma,dinszteljük meg,tegyük a lángot takarékra.


A sárga répa kockák is előfőttek,mehetnek a serpenyőbe a hagyma mellé ......a brokkolit is,és cukkini is mehet a többi mellé a serpenyőbe,vegyük feljebb a lángot,és így dinszteljük meg a zöldségeket,közben ne felejtsünk el fűszerezni.....só,bors,rozmaring....stb...kb.10 perc elegendő is,ennyi idő alatt bőven összeérnek az ízek.




Vegyük elő a rizst,ha valaki úgy gondolja,nyugodt szívvel mossa át langyos folyóvízzel,rosszat nem tesz vele,csupán a rizs lisztet mossa le .....ez amúgy, úgy is lehet,ha a főzővizet mindaddig cserélgetjük ,amíg teljesen átlátszó nem lesz a víz.
 Utolsó fázisok egyikeként,terítsük ki a káposzta leveleket,és töltsük meg rizzsel,és a párolt zöldségekkel,majd tekerjük fel,mint ahogyan a töltött káposztát szoktuk.



A töltött káposzta leveleket szorosan egymásmellé helyezzük egy jénai tálba,vagy kisméretű tepsibe...stb.
locsoljuk meg olíva olajjal,reszeljünk rá sajtot ( PARMESAN,  PECORINO, ROQUEFORT,de ha van otthon GORGONZOLA eredetiben...hmmmm) ...na a sajt, az egyik utolsó fázis,díszítsük a félbe vágott koktélparadicsomokkal.





Most toljuk be a sütőbe, ezt az ízorgiával rendelkező finomságot,majd 180 C.fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük készre ( jól olvasszuk meg a sajtot a tetején,ha kissé megpirulna,ne ijedjünk meg,úgy még jobb )....

Sok sikert mindenkinek.

Jó étvágyat kívánok !







Nincsenek megjegyzések: