Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2016. május 14., szombat

"Frottír törölköző" pörkölt, főtt, sós burgonyával

Hahahahaha ......miért is a becsapós név...nos jó anyám egyszer azt mondta apámnak,hogy :fiam,ha már úgy is mész a nagy csarnokba,vegyél már frottír törölközőt holnap ebédre ......

Mi, a nővéremmel, tátott szájjal,és kikerekedett szemekkel néztünk egymásra,hogy holnap mi is lesz ebéd?!
Egyből mentünk anyuhoz,hogy tényleg törölközőt fog holnap főzni,és az milyen étel...tudni illik jó anyánk nagyon tudott főzni,anno a cseléd világban,az Andrássy gróféknál főzött,volt tapasztalata bőven neki.
Anyu nevetve nézet a két ijedt kis verébre....ne féljetek már,nem törölközőt főzök holnap,csak mi apátokkal így nevezzük a pacalt.....egyből átöleltük anyut,majd dobogó,de már lenyugodott állapotban álltunk neki a játéknak.

Nos innen a frottír törölköző elnevezése a PACALNAK.....de ha jól megnézitek,nos eléggé hasonlít a frottír törölközőre,azok kis bolyhok,és mennyi van belőlük...szóval törölköző és kész.




Hozzávalók

4 kg szép fehér marha gyomor /pacal/
6 fej vöröshagyma / olyan normális nagyságúak :) /
1/2 marék fekete bors
10 db babér levél
3 kg burgonya
2-4 evő kanál őrölt paprika
2 evő kanál füstölt őrölt paprika
1 evő kanál őrölt köménymag
1 marék só
5 evő kanál sertés zsír
2 db hegyes piros paprika,ez igazából bármilyen paprika lehet,sőt el is hagyható,hiszen nem mindenki bírja a csípős ízeket.

Elkészítés

A pacal ugyan tisztított,de én akkor is át mosom,majd csak utána foglalkozom vele.

Pacalt hideg folyó vízzel mossuk át,majd vágjuk kezelhető darabokra.
Egy megfelelő nagyságú lábasba tegyük a darabolt pacalt,eresszünk rá hideg vizet,tegyük bele a babér leveleket,egész borsot,1 fej tisztított vöröshagymát,enyhén sózzuk meg,fedő alatt közepes lángon,abáljuk meg,forrástól számítva,kb. 1 óra idő szükséges ehhez a művelethez
Az abálást, régen azért csinálták mert a pacal,nem hogy nem volt konyha kész,sőt egyenesen szürkés színe volt,és borzalmas szaggal bírt.alt
Nos miután meg abáltuk a pacalt,és kellően elő is főtt,vegyük ki az abaléből, tegyük vágó deszkára,és hagyjuk hűlni,hogy tudjunk majd csíkokra vágni.Pacal meghűlve,most vágjuk kb 2 cm csíkokra,amint elkészültünk vele,tegyük félre a tovább felhasználásig.


Miközben abálódott a pacal,foglalkoztunk a hagymákkal is ugye!?

Tisztítsuk meg mindet,majd aprítsuk fel őket,egy magas falú edényben hevítsünk zsírt,majd tegyük bele a fel aprított hagymát,dinszteljük üvegesre,és most azonnal tegyük bele a hegyes erős paprikát is.
Hagyma megdinsztelve,húzzuk kissé félre a lángról,és mehet bele az őrölt, darált paprika,mind a kettő féle,így keverjük át az egészet,mehet vissza a lángra...DE CSAK 2 PERCRE !!!! nehogy oda kapjon a paprika.
Na kérem,most tegyük a felcsíkozott pacalt a paprikás hagymára,jól keverjük össze,sózzuk meg,de csak óvatosan!! Öntsük fel hideg vízzel,hogy jól ellepje a pacalt,fedjük le,  a forrást követően ,azonnal vegyük lejjebb a tűzhelyünk lángját takarékra /villanyát/ innen számítva kb 3-4 óra alatt el is készül a pacal.


Miért is írok ilyen sok elkészülési órát,nos lehet magasabb lángon is főzni,de a pacal,mint a pörkölt,vagy az egyben sültek,mennél alacsonyabb lángon készül,annál jobban összeérnek az ízek,és persze annál puhább is lesz a hús...stb

Közben azért tisztítsuk meg a burgonyát,vágjuk kockára,és sós vízben főzzük meg,de nem ám szétfőzni...ha kissé kemény marad az sem baj,a villával lehessen szét nyomni,hogy feligya a pacal szaftját....nyami..:)

Friss ropogós kenyérkét,csalamádét,és persze egy jó pofa sör italt javasolnék kísérőknek :)

Jó étvágyat kívánok hozzá!





Nincsenek megjegyzések: