Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2015. október 29., csütörtök

Mákos tészta házilag készített szélesmetélttel




A leírt hozzávaló mennyiségen, természetesen lehet változtatni,hiszen nem mindenki tészta imádó.

 Tészta hozzávalói




40 dkg liszt
4 db tojás XL.
1 kk só

Feltét
15 dkg darált mák
5 dkg porcukor

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy keverőtálba,vagy közvetlenül a gyúródeszkára tesszük,majd határozott mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztának valót,kb.20-30 perc alatt meg is vagyunk a gyúrással.
A gyúrás végeztével,egy ruganyos,de nem teljesen kemény állagú tésztát kell kapnunk,nem szabad az edény falához,ill. a gyúródeszkára ragadnia,ha mégis ragad,akkor még tegyünk hozzá egy kis lisztet.
Amint elkészültünk a gyúrással,máris nyújtsuk ki, amilyen vékonyra csak tudjuk.Bár ez vitára adhat okot,de ahány ház, annyi szokás,hiszen van aki kissé vastagabban szereti a széles metéltet.
Szóval kinyújtjuk,majd a nyújtófára tekerjük fel,éles késsel hosszanti irányban / a nyújtófán jobbról balra /vágjuk ketté a tésztát,majd az így keletkezett tészta mennyiséget vágjuk újnyi vastagokra.
A folyamat alatt mindig legyen kicsit lisztes a tészta,hogy ne tudjon összeragadni,természetesen csak hintsük meg liszttel,és ne öntsük rá.
A nyújtófánk vastagsága határozza meg a széles metéltünk hosszát.
Aki nagyon profi az természetesen használhat másféle vágási technikákat is.
Személy szerint én a jól bevált tészta gépemet használtam a nyújtáshoz,és a metélt elkészítéséhez is.

Amint megvagyunk a metélt elkészítésével,tegyük félre,hogy kissé szikkadjon meg........NE FELEJTSÜK EL MEGHINTENI LISZTTEL,NEM SZABAD ÖSSZERAGADNIUK !!!!

Keverjük össze a darált mákot a porcukorral,tegyük félre.
Közben tegyünk fel a tésztának főzővizet,forrásig hevítsük,most sózzuk meg,és mehet a tészta.
VIGYÁZZUNK MERT A HÁZI KÉSZÍTÉSŰ TÉSZTÁK SOKKAL HAMARABB FŐNEK MEG MINT A BOLTI TÉSZTÁK !!!!!


3-5 perc és megfőtt a tésztánk,leszűrjük,lecsepegtetjük,és lehet tányérokba rendezni,szórjuk meg a porcukros mákkal.........JÓ ÉTVÁGYAT !!!!!











Nincsenek megjegyzések: