Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2013. május 8., szerda

Piadina ala Sziszi,és barátai konyhája

. Ez az egyszerű étel eredetileg Emília Romagna tartományból származik, de már egész Olaszországban elterjedt és nem véletlenül. Nagyon finom gyorsan elkészíthető és gyorsan elfogyasztható ételről van szó. Számos helyen élesztővel máshol szóda bikarbónával írták az "eredeti" piadina receptjét.  Úgy vettem észre a legtöbb helyen zsírral készül, de sokan helyettesítették olíva olajjal. Ebből arra a következtetésre jutottam,, hogy a piadinára is igaz, ami sok minden másra, hogy házanként,megyénként eltérően készítik.
Tulajdonképpen hasonlít a "VAKARCS" elnevezést viselő, élesztő nélküli  kenyérféleséghez,amit a Romák egy vaslemezen sütöttek meg,majd ezen tálalták az étkeik bizonyos fajtáit,de mint köret is szerepelhet a szaftos húsos ételek mellett.
A másik blogomban van is egy olyan étel,amihez a vakarcsot használtam fel mint köret...Mustáros vetrece vakarccsal....http://kenyerespajtasok.blogspot.hu/search?q=must%C3%A1ros+vetrece......díjnyertes kaja lett:)))))
 A Piadiniben is az a jó,hogy bármilyen" maradékkal" meglehet tölteni,de persze az az igazi amikor külön készítjük el a húsos töltelék fajtáit,majd ezekkel megtöltjük a pidainit,és fogyasztjuk is azonnal.
Az Olaszok különböző felvágottakkal, zöldekkel,és tonhallal is készítik,fogyasztják.
Véleményem szerint egy tökéletes vendégváró étel................



Hozzávalók:

500 g liszt
3 kanál zsír,vagy oliva olaj
1 kk.őrölt rozmaring
 2.5 dl.langyos víz
teáskanál só
opcionális: 1/2 kk szódabikarbóna,vagy sütőpor

Elkészítés:

Tegyük a lisztet egy nagy tálba. A zsírt,vagy olajat keverjük el  meleg vízben a sóval együtt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat sima, rugalmas tésztává. Osszuk a piadina tésztát nyolc vagy kilenc egyenlő kis gombócra. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, jó vékonyra kb. 3 mm- re. Felforrósított teflon  palacsinta sütőben zsiradék nélkül mindkét oldalát kb. másfél perc alatt készre sütjük.Valahogy úgy nézzenek ki mint a fotón láthatóak.Sütés közben kis hólyagok keletkeznek majd,nem megijedni,annak úgy kell lennie.

Sok sikert,és jó étvágyat hozzá.

Nincsenek megjegyzések: