..........köszöntök minden kedves régi,és minden kedves új olvasómat........
kezdjünk is hozzá de iziben,máris itt van az első ősz közeli receptem,ráadásul itt vannak a finom friss kelkáposzták,én most egy olyan receptet teszek közzé amihez pontosan a kelkáposzta kell mint fő alapanyag
Hozzávalók:
kezdjünk is hozzá de iziben,máris itt van az első ősz közeli receptem,ráadásul itt vannak a finom friss kelkáposzták,én most egy olyan receptet teszek közzé amihez pontosan a kelkáposzta kell mint fő alapanyag
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- só,őrölt fekete bors
- 2 dl. tej /1,5%/
- 2 db zsemle,de jó a szikkadt kenyér is
- 1 db. jó nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 füstölt szalonna.....ha lehet akkor válasszatok házi készítésűt,és a legjobba mangalica szalonna
- 3 dkg,ementáli,parmezán,trapista,óvári,.......... tulajdonképpen erről nincsen kőbevésett törvény,én pl.már csináltam juh,és kecske sajttal is.....mindegyik jó választás volt
- 10 dkg apróra vágott paradicsom,ez kb,egy kisebb paradicsomnak a megfelelője
- 1 ek.oliva olaj,és ugyan ennyi vaj
- 50 dkg darált sertés hús,én a lapockát ajánlanám,de ha a pénztárcátok engedi akkor daráltassatok le a tarját 25 dkg,és ugyan ennyi borjú lapockát,keverjétek össze.................hmmmmmm
- 5 dkg előfőzött rizs,ez nyersen értendő az 5 dkg.
- 2 db.tojás
- 1 kk.szárított majoránna
- 1 kk.édes őrölt Szegedi piros paprika
- 1 mk.őrölt köménymag
- 2 dl.tejföl
- 20 dk szeletelt bacon szalonna
- a kelkáposzta fejet egy edény sózott vízbe teszem,ahol 1 órát hagyom állni,ezzel az esetlegesen,a káposztában megbúvó rovarokat,vagy azok lárváit szeretném ki űzni
- majd ezt követően,folyóvízzel leöblítem a káposzta fejet
- közben feltettem a másik lábosban vizet hogy felforrjon,amikor forr a víz,akkor beleteszem az egész káposzta fejet,és kb.15 percig főzöm
- a főzést követően,egy másik edénybe teszem,és hideg csap vízzel lehűtöm,de az is jó sőt,ha jeges vízbe teszem 5 percre
- alaposan le csepegtetem ha kivettem a vízfürdőből
- közben a tejet egy tálba öntöm,és beletettem a zsemléket áztatni
- a hagymát fokhagymát tisztítom majd a vöröshagymát finomra aprítom,a fokhagymát meg fokhagyma présen át nyomom
- a szalonnát kisméretű kockákra vágom /felkockázom/
- a sajtot lereszelem / egy ötlet,ha nagyon puha a sajt,akkor a felhasználást megelőző napokban,felteszem a mélyhűtőbe,ugyan a fagyott "puha"sajtot így sokkal könnyebb lereszelni/ ha csak nincsen a családban egy sajt daraboló kézi ill. elektromos ketyere
- paradicsomot mosom,majd egy kis időre félre teszem
- egy megfelelő méretű sütőlapot megkenek olajjal,vagy vajjal,és erre helyezem a közben kihűlt egész káposzta fejet,majd szép óvatosan kihajtogatom a leveleit,de nagyon vigyázok arra,hogy mindegyik épségben maradjon,a torzsát /szívét/ egy éles késsel kivágom,persze itt is vigyázok arra,hogy ne vágjak bele a levelekbe,de nehogy kidobjátok a torzsát,azt apróra össze vagdosni,és megy majd a keverékbe bele
- a tejben áztatott zsemléket kifacsarom
- a szalonnát megpirítom,a vége felé rádobom a hagymát,és üvegesre párolom
- a darált húst közben egy keverő tálba helyeztem,jöhet a zsemle,a szalonnás hagyma,az előfőzött rizs,az össze vágott káposzta torzsa,fokhagyma,piros paprika,köménymag,tojás,sózom,borsozom,és határozott mozdulatokkal,mintha tésztát dagasztanék,jól össze keverem,közben kóstolgatom,hogy esetleg még kell e bele izesitő fűszer
- a sütőt bekapcsolom,és 180 Celsiusra állítom
- a töltelék felét, ez.25 dkg a kihajtogatott levelekre közepére halmozom,gömbölyűre formázva,majd egyenként felhajtogatom a leveleket a hús halomra
- az így kapott "bombát"megkenem a tejfel egyik felével,majd fojtatom a maradék hústöltelékkel
- mintha csak vályogot tapasztanék,elkezdem a maradék töltelék feltapasztását a már meglévő "bombára",,majd megismétlem a káposzta levelek felhajtásos műveleteit
- a maradék tejfellel megkenegetem az elkészült "emlékművet",majd a bacon szalonna szeletekkel körkörösen bevonom,de lehet úgy is,hogy függőlegesen helyezem fel a szalonna szeleteket....kinek a pap,kinek a káposzta
- na kérem most aztán irány a sütő............az művemet rábízom Hepaisztoszra,remélem nem ég meg majd a sütőt a 180 fokon tartom,de inkább egy kicsivel lejjebb,és akkor biztos a sikere, az elkészítési ideje 1 óra 30 perc
- az apróra vágott paradicsommal díszítem a közben elkészült,és kissé meghűlt "bombát"
- majd mint egy tortát,pont oly módon szeletelem és tálalom............
Jó étvágyat....:))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése