Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2017. március 4., szombat

Töltött fejes saláta

Na kérem,én még illet nem készítettem,és soha nem is ettem,eddig.
Apai nagynéném,aki  magas fokon műveli a főzés tudományát,persze házi kereteken belül csak.
Nos ő az aki eme ételt elém varázsolta az egyik napon.
Mi tagadás igen csak meglepődtem amikor mondta,hogy mit eszünk,az étel látványa....hááááát...szóval elsőre nem sokat vártam tőle,bár a saláta levese után már mindenre fel voltam készülve.
Első ránézésre a kapros szósz végett a Görögök töltött szőlő leve jutott eszembe,na mondom ez már most jó,hiszen imádom a töltött szőlő leveleket.
Kedves gasztro társaim,barátaim,....húúúúúúúú csak ennyit tudtam mondani az első falat után,valami csoda történt a számban,szinte felrobbantak az ízlelő bimbóim......
Szóval ezt az ételt mindenkinek nyugodt szívvel merem ajánlani.





Rögtön az elején szólok,hogy ezt az ételt,a drága nénikém BÁRÁNY HÚSBÓL készítette,gondolhatjátok,hogy számomra egy igazi különlegesség volt.

De én itthon a sertés húst preferálom,miért,nos az ára végett,na jó, meg azért is mert szeretem.


Hozzávalók:

25-30 dkg sertés hús,darálva.....amennyiben úgy gondoljátok,én a lapockát javasolnám,de azért ne legyen túl zsíros,mondjuk lehet 50% comb-50 % lapocka.
4 ek.20% tejföl...ha lehet akkor házi legyen,a tejesnél kimérve kapható
1 db vöröshagyma,olyan normális nagyságú,kb mint egy teniszlabda
4 db fejes saláta,lehetőleg,közepes nagyságúak legyenek
1 db XL nagyságú tojás,na ná, hogy tanyasi
4-5 ek.rizs,amit előzőleg megpárolunk,ha lehet akkor parabolico,az az kerek szemű rizs legyen
1 ek. liszt,én dupla 0-t használtam
1 csokor friss kapor,persze jó a fagyasztott,vagy a szárított is
1/2 csokor friss menta levél,persze,persze..fagyasztott,és szárított is jó
1 fél citrom leve

őrölt fekete bors
1 zöldség leves kocka (brodo),nekem ez volt itthon,de bármilyen zöldség lé jó,a VEGETA is megteszi

Elkészítés:

Készítsünk a konyha pultra,egy nagy lábosban jeges,hideg  vizet,kell a saláta sokkolásához!!!!.  

 Forraljunk 0.5 l.vizet,tegyük bele a leves kockát,vagy vegetát,készítsünk alap levet,hűtsük ki!!!!

Forraljunk 1 liter vizet fel,sózzuk.közben a salátákat tegyük szűrőbe,és sós forró vízzel forrázzuk le őket,azonnal tegyük át őket a jeges hideg vízbe,így megállítjuk a levelek puhulását,és a színe is megmarad a salátánknak.Vegyük is ki a salátákat a jeges vízből,és jól csepegtessük le őket.
Készítsük el a párolt rizst,amit ugye igazából főzünk,hiszen nem mindenkinek van a konyhájában ,pároló edény,ha van akkor nosza rajta,használjátok azt.Forrásban lévő sós vízbe teszem a rizst,közepesre mérsékelem a gázlángot,és lefedve hagyom főni rizst,de nem főzöm meg teljesen,csak majdnem,érdemes egy egy szemet kivenni,és kóstolgatni,ha már úgy érzem hogy majd nem,na akkor jó,azonnal le szűröm  hideg folyóvíz alatt.

A darált húst  keverő tálba pakolni,hozzá a tojást,apróra vágott menta levél,sózzuk,borsozzuk,és akár mint a fasírtot.kicsi kezünkkel összedolgozzuk.

Na kérem most jön a mutatvány....

Forraljunk 0.5 l.vizet,tegyük bele a leves kockát,vagy vegetát,készítsünk egy alap levet,hűtsük ki!!!!

Az időközben jól lecsepegtetett salátáinkat,szedjük leveleire ( nem egyszerű,törik a levél..nekem ).

Amint leveleire szedtük a salátákat,tegyük sima felületre a leveleket, és egyenként töltsük meg őket a fűszeres hús keverékünkkel,a megtöltésük pontosan úgy működik mint a töltött káposztáé,csak ezek kisebbek lesznek.

Hőálló tálba,tegyük egymás mellé a "szivarkákat",öntsük nyakon az alap lé egy részével,nem kell az összes lé,nem úszó olimpiát akarunk rendezni.

Szóval szerintem olyan 3 dl.alap lé elég is lesz,szórjuk meg a friss aprított kaporral,mehet a sütőbe 160 C fokra,olyan 30-40 perc alatt el is készül.
Ha nem bíztok a sütőbe,akkor nyugodt szívvel elkészíthetitek a tűzhelyen is,közepes lángon,kb.1/2 óra és el is készült a csoda ......de még várjatok a tálalással.

A lisztből,tejfölből,aprított kaporból,és egy kis alap léből,habarást készítünk,most kap szerepet a citromunk is,facsarjunk a habarásba pár cseppet,KÓSTOLNI ne legyen túl savanyú........főzzük össze őket,egy közepesen sűrű szószt kell kapnunk,na ezzel öntsük nyakon az ételünket,3-5 perc a sütőben 200 C fok  ha van GRILL fokozat,ha nincs akkor addig maradjon a sütőben,amíg szép világos barna kérget nem kap  a teteje.

Elkészült...mindenki ügyes volt,gratula nektek!!!!

Fogyasszátok jó étvággyal!





Nincsenek megjegyzések: