Lehet ebédre,vacsorára,vagy csak úgy egy jó nagy baráti összejövetelkor...........egy jó nagy tálra kiszervírozni,és mindenki szedjen amennyit csak jónak lát.
Persze azért a friss parmezánt,vagy pecorinot,azért készítsük az asztalra,hogy mindenki reszelhessen az adagjára egy jó nagy mennyiséget.
Szerintem egy üveg Cianti az telitalálat az étel mellé...........persze,egy rizling,egy rose....nem vagyok sommelier....döntsön mindenki saját maga...........
Hozzávalók:
50 dkg friss spenót,nem megijedni,össze esik nagyon
4 gerezd fokhagyma
3 ek.oliva olaj
50 dkg makaróni ( bucatini )
1 kk. só,de ez inkább ízlés szerinti mennyiség legyen
1 kk. frissen őrölt fekete bors,itt mint a sónál,inkább kóstolgassunk,sem mint el rontsuk
1 tk.frissen reszelt szerecsen dió,de jó a reszelt is
parmezán,vagy pecorino sajt
200 ml. főző tejszín
15 dkg húsos hasalja szalonna /pancetta/ ez nem kötelező,sőt az eredeti receptben ez nem szerepel,ezt csak ajánlom,egyszer a sógornőm készítette úgy el ,hogy a végén ropogósra sült pancetta darabokat tett a spenótos makarónira...nyami
Elkészítés:
Tésztának vizet forralunk ,amint forr a víz,sót teszünk bele,és zsupsz mehet a tészta,al dente /fog keményre/főzzük,a tészta csomagolásán mindig fel van tüntetve a javasolt főzési idő!!!!!
A spenótot megmossuk,majd a vastagabb szárait eltávolítjuk,összefogjuk egy csomóba,éles késsel laskára vágjuk. / felcsíkozzuk/
Közepes nagyságú,magas falú serpenyőben / lábasban,fazékban / olajat hevítünk,és mehet bele a laskára vágott spenót/ én konyhai ollóval vagdostam össze a spenótot/.
Lefedjük,közepes lángon, kb.5-6 perc-ig pároljuk,kevés levet fog ereszteni,amikor ezt látjuk,vegyük le a fedőt,hagyjuk,hogy kissé elfője a nedvességet /levét/jól össze esett ugye !?....pedig 50 dkg volt...
Amint a nedvesség /lé/kellően elfőtt /éppen csak hogy egy kis szaftja legyen,olyan 2 ek.mennyiség/,reszeljük rá a szerecsendiót,sózzuk,borsozzuk,fokhagyma préssel nyomjuk rá a fokhagymákat,öntsük rá a tejszínt.
Forraljuk fel,amint forr azonnal közepes lángra mérsékeljük a lángot,majd hagyjuk,hogy besűrűsödjön a tejszínes spenót.
Nem kell teljesen sűrűre,nem ez a cél,a cél az hogy kellően szaftos maradjon a tészta alatt,reszeljünk rá egy marék sajtot,keverjük össze a közben kifőtt tésztával,lehet tálalni.
Később még aki akar, az reszelhet magának sajtot rá .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése