Végül is a tavaszi tekercs adta az ihletet,de igazából töltikét ettem volna /dolmadesz /,de nem sikerült szőlő levelet szereznem.
Édesanyám nagyon sokszor készítette ezt a remek ételt,igaz ő csinált hozzá mártást is,de én mindig variálok.
Ezért is született meg ez a verzió,ráadásul még hús sincsen benne,tehát a vegák is ehetik.
A zöldségek kifogyhatatlan tárházával lehet variálni az alapreceptet,sőt mehet bele nyers tojás is,amit a főtt rizshez adhatunk,a répa ill más zöldségek mellé.
Hozzávalók:
4 db kelkáposzta levél,természetesen ez csak iránymutató mennyiség,/ 1 egész kelkáposzta/
10 dkg rizs
1 db kisebb cukkini
1/2 db sárga répa
1/4 db karalábé
1 db kisebb vörös hagyma
5 dkg kókusz vaj
1 ek.oliva olaj
/szója szósz, ízlés szerint/
2 ek.tejföl
5 dkg,zsíros sajt,de bármilyen sajt jó hozzá
1 kk.vegeta
pár csepp chili szósz,csípős,édes,ezt mindenki döntse el ön maga
Elkészítés:
Kelkáposztáról lefejtünk annyi levelet amennyire szükségünk lesz,jelen esetben ez 4 db,majd kettévágjuk őket hosszában.
Egy lábosban vizet forralunk,vegetát teszünk bele,és a kelkáposzta leveleket beletesszük 5 percre,nem többre,mert különben szét főnek.
Amint letelt az 5 perc vegyük ki a leveleket a vízből,terítsük ki a vágó deszkára,hagyjuk pihenni,hűlni.
A rizst előre megfőzzük,de nem szét,mert még a sütőben is fog főni,természetesen a rizs főző vizébe ,azért tegyünk sót is ám.
Közben a vörös hagymát,répát,karalábét,cukkinit,megtisztítjuk,majd a hagyma,cukkini, kivételével,felszeleteljük a répát,karalábét/én a zöldség tisztító segítségével vékonyra szeleteltem/.
Uborkagyalut használjunk,vagy ha nagyon ügyes konyha tündér valaki, akkor késsel is tudja a szeletelő műveleteket elvégezni.
A vöröshagymát,cukkinit felkockázzuk.
Serpenyőbe mehet a kókusz vaj,és nyugodt szívvel egyszerre beletehetjük az összes zöldséget,kezdődhet a párolás,ez kb 10 perc lesz,sózzuk,borsozzuk / én kevés szója szószt is használtam,az ízek fokozásához/.
Na kérem,most jöhet az össze keverés,a rizshez keverjük az össze időközben megpárolódott zöldséget,utána ízesítjük ha kell,némi szója szósszal,vagy sóval.
A kelkáposzta levelekre kis halmokat rakunk a keverékből,és hagyományos módon,mit a töltött káposztát,feltekerjük.
Egy megfelelő tepsit az oliva olajjal kikenünk,és tekercseket szépen belehelyezzük,a sajtból vékony csíkokat vágunk,mehetnek a tekercsek tetejére,tejföllel meg búboljuk mindegyiket,irány a sütő.
Légkeveréses sütőben 10 perc alatt,200 C fokon,szépen átmelegszenek a tekercsek,miközben a tejföl is megszilárdul szilárdul a tekercseken.és némi színt is kapnak.
El is készült....!!!!!
Tálalást követően,kevés csípős,édes chili szószt tegyünk mindegyik tekercsre,istenien feldobja az ízeket.
Jó étvágyat !!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése