Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2017. január 30., hétfő

Wokban sült,párolt zöldségek Kínai 5 fűszer keverékkel

Valójában f.××××m sincsen,hogy ez mi lehet,vélelmezhetően van hivatalos elnevezése, az én konyhámban nem számít. :)
 
Ennél az ételnél is fontos számomra,hogy lassan szívódik fel,nagyon jó a GLIKÉMIÁS INDEX mutatója.



Kellet valami könnyűt kitalálnom,mert már nagyon unom a nehéz étkeket.Gondolkodtam a bárányfelhőn,a becsapott ablakon,a mázas mosogató tálcán,......Valójában a desszert okozott igazi talányt,de megoldottam,és a lágyan habzó Svelto-s szivacs mellett döntöttem.

Bármilyen zöldséget lehet használni,úgy tudom,hogy nincsenek szabályok,de én nem vagyok Kínai,csak töröm a Magyart :)

A hozzávalók mennyiségén,fajtáin természetesen lehet változtatni,ez egy személyre készült adag!!!

Na félre a humort,induljon a főzés.


Hozzávalók:

1/4 fej édes káposzta
1/4 fej kelkáposzta
1/2  fej pak choi (bordás kelkáposzta )
1/2  fej cikória 
1 db újhagyma
2 ek. sötét szója szósz
1 kk. Kínai ötfűszer keverék
2 ek. szezám olaj 
WOK EDÉNY 




Elkészítés: 

Minden zöldséget megmosunk,lecsepegtetjük,majd számunkra megfelelő nagyságúra daraboljuk a zöldségeket.





Azért a káposzta torzsákat vágjuk ki a felhasználás előtt :) :) 

Wok edényünket,felrakjuk a legnagyobb gáz rózsára,és a legerősebb lángon,felforrósítjuk.



Amint felforrósodott a wok,tegyük bele az olajat,


1-2 után mehet az édes káposzta,majd pár perc( 3-5) elteltével, a pak choi-t, 3-5 perc után a cikóriát,2-3 perc után a kelkáposzta jön,és legvégül a darabolt újhagyma.













 A fázisok végén,jöhet a szójaszósz,és az ötfűszer keverék,a forró wok-ban átkeverem a zöldséget,és leveszem a tűzhelyről.





Elkészült a gyors,vitaminokban gazdag,egyszerű,de annál laktatóbb ebéd.




Én mindent kissé odakapattam a wok-ban,de így minden zöldség roppanós maradt.


Jó étvágyat mindenkinek.
 
 

2017. január 28., szombat

Rizses hús,ahogyan én készítem

....rizses hús,hmmmm...


Anno a 60' években az ilyen és ezekhez hasonló ételeken nőttem fel,ezeket láttam elkészíteni jó anyámtól,és jegyeztem meg az elkészítés fortélyait.

Ezeket az ételeket,"óriási" adagokban készítette el anyám,és bizony volt olyan,hogy egész héten rizses hús volt a menü.De nem is volt ezzel probléma,mert szerettem,és szeretem még most is.

Miután fantasztikus mennyiségű recept kering az interneten,így az én rizses hús változatom is,csak egy sok közül.

De számomra a mostani közzétett recept szerinti, és a zöldborsós,no meg a lecsós változatok az igazi rizses  hús változatok.
No de elég a szó szaporításból,és essünk is neki az előkészítésnek,majd a  főzésnek.

Hozzávalók:

70-80 dkg sertés lapocka
25-30 dkg rizs....teljesen jó a B' minőségű rizs,nem kell rögtön extra minőségű rizs
1 db sárga répa
1 db gyökér,más néven fehérrépa...NEM paszternák!!!
1 fej vörös hagyma
1 csokor petrezselyem zöld
1 ek.zakuszka OPCIONÁLIS
só ízlés szerint
őrölt fekete bors  ízlés szerint
2 ek. jó minőségű sertés zsír
2 mk.őrölt édes piros paprika OPCIONÁLIS
2 dl.víz



Elkészítés:

Kezdjük a hússal........folyóvíz alatt  mossuk meg a húst,majd itassuk le róla a vizet,és egyenlő "kockákra"vágjuk össze,tegyük félre.
Jöhet a zöldség,tisztítsuk meg őket,majd kb 1 cm nagyságra kockázzuk fel,tegyük félre.
Vöröshagymát is tisztítsuk meg,majd ezt is kockázzuk fel,ezt is tegyük félre.
Petrezselymet mossuk le,majd aprítsuk fel,mehet ez a többi mellé,várhat a sorára :)

No induljon a az igazi főzés.....

Tegyük a zsírt egy lábasba,forrósítsuk fel,amit eléggé forró,mehet is bele a kockára vágott hagyma,közepes lángon dinszteljük aranybarnára.






Amit megvagyunk a dinszteléssel,máris következhet a hús,sózzuk,majd többször átkeverjük,hozzáöntjük a 2 dl.vizet,majd a húst félkészre pároljuk,ha elfőné a vizet,akkor pótoljuk.
A párolást követően,süssük le zsírjára a húst!!!!







Következnek a kockázott zöldségek,mehetnek a zsírjára sütött húsmellé,tegyük a zakuszkát,és az őrölt paprikát is a húsra,jól átkeverjük,kóstolunk!!! ha kell utána sózunk,bár a zakuszka az sós,tehát óvatosan a sóval,párpercig ( 4-5 ) így folytatjuk a párolást.





Na most mehet a rizs ,jól átkeverjük,nem baj ha egy kicsit meg pirulna,nem ártunk vele az ételnek,de ha nem szeretnénk,hogy megpiruljon,akkor a keverést követően,azonnal öntsük fel annyi vízzel,hogy 2 ujjnyira ellepje a rizses húst. KÓSTOLNI,HOGY ELÉG SÓS E A LÉ,HA NEM AKKOR UTÁN SÓZNI!!!!
Egyet forralni rajta,majd kis lángon készre főzzük.
30-45 perc alatt készül el az ételünk,de látni is lehet az elkészültét,el tűnik a víz a rizs tetejéről,ezek után kb,10 perc és elkészült az étel. NEM KEVERGETNI A PÁROLÁS ALATT!!
De akár ilyenkor le is vehetjük a tűzhelyről a lábast,majd bugyoláljuk be konyharuhákba,"dunsztoljuk"be,és tegyük nyugodtan félre,úgy 1 óra,ennyi idő alatt teljesen megpárolódik a rizs.















HA TÚL SÓS LENNE AZ ÉTEL,EGY KÉSHEGYNYI SZÓDABIKARBÓNÁVAL MEGOLDHATÓ A SÓSSÁG KÉRDÉSE......
Amennyiben jól csinálunk mindent,akkor,pergős állagú lesz a rizs,a hús pedig omlós.



Mindenkinek sok sikert,és jó étvágyat kívánok :)