Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2016. május 19., csütörtök

Előfőzött,párolt zöldségek,párolt rizzsel,édeskáposzta levélbe töltve

Bevallom,hogy kuktám,nem hogy gőzöm sincsen,hogy minek nevezzem el az ételt.

Igazából csak elkezdetem kipakolni a hűtőből a zöldségeket,hogy valami párolt izét csináljak.
Nos miközben pakolásztam,kezdett formát önteni, agyamnak konyhai részén az elkészítendő étel, a hozzávalók adottak voltak,fűszerek meg mindig vannak itthon,a legvégén még a parmezán sajt ugrott be,így az is került a hozzávalók közé. Természetesen a hozzávaló zöldségek nem feltétlenül az alább leírtak szerint kell össze állítani,a zöldségek szabadon választhatóak,és a rizs sem feltétlenül kell a töltelékhez.
Lehet mondjuk, gomba,főtt tojás,koriander,petrezselyem,padlizsán,kusz kusz,dijoni mustár,angol zeller,zöldborsó,paradicsom,brie sajt,kék sajt,....stb....


 Ugorjunk is neki, a dolognak.

Hozzávalók


1 db cukkíni
2 db sárgarépa
10 db édes káposzta levél,ezért csak egy kis fej káposztát vegyünk
1 fej vöröshagyma
1/4 kg brokkoli...0.5 kg kiszerelésekben,a Lidl,Aldi..stb lehet kapni
4 db koktélparadicsom
3 dl.pohárral mértem rizst,így egy pohár kellett
4 ek.olíva olaj

őrölt fekete bors
egy fajta Olasz fűszer,amit a húsokhoz,sültekhez,és minden grillen,és párolva készített ételhez,lehet használni
rozmaring,ez opcionális

Elkészítés
 A káposztáról lefejtjük a szükséges mennyiségű leveleket.
Lábasban, vizet forralunk,forráskor sózzuk,tegyük bele a káposzta leveleket,kb 3-5 percre,majd vegyük ki őket,és tegyük félre a leveleket.








A vizet ne öntsük ki,jó leesz a többi zöldségnek,hogy elő főzzük őket.
Egy kisebb edényben,vizet forralunk (kb.6 dl.) a rizsnek,forráskor sózzuk,és beletesszük a 3 dl. rizst ,egyet forr,és levehetjük a tűzhelyről,fedjük le,és tegyük félre,a fedő alatt megpárolódik.



 Sárga répákat tisztítjuk,és akárcsak a hagymát,a répákat is felkockázzuk.
Cukkinit megmossuk,majd a végeit levágva,a cukkinit is apró kockákra vágjuk.
Brokkolit folyó vízzel lemossuk,rózsáira szedjük,és mehet a többi előkészített zöldségek mellé.

Most azt a vizet amiben a káposzta levelek főttek,újra felhevítjük,majd először a sárga répa kockákat tesszük a forrásban lévő vízbe,5 percre....szedjük ki,most a brokkolit, 3 perc....szedjük ki,most a cukkinit..5 perc...ezt is szedjük ki.








A hagymát megtisztítjuk,felkockázzuk,serpenyőbe olíva olajat teszünk,felhevítjük,mehet bele a hagyma,dinszteljük meg,tegyük a lángot takarékra.


A sárga répa kockák is előfőttek,mehetnek a serpenyőbe a hagyma mellé ......a brokkolit is,és cukkini is mehet a többi mellé a serpenyőbe,vegyük feljebb a lángot,és így dinszteljük meg a zöldségeket,közben ne felejtsünk el fűszerezni.....só,bors,rozmaring....stb...kb.10 perc elegendő is,ennyi idő alatt bőven összeérnek az ízek.




Vegyük elő a rizst,ha valaki úgy gondolja,nyugodt szívvel mossa át langyos folyóvízzel,rosszat nem tesz vele,csupán a rizs lisztet mossa le .....ez amúgy, úgy is lehet,ha a főzővizet mindaddig cserélgetjük ,amíg teljesen átlátszó nem lesz a víz.
 Utolsó fázisok egyikeként,terítsük ki a káposzta leveleket,és töltsük meg rizzsel,és a párolt zöldségekkel,majd tekerjük fel,mint ahogyan a töltött káposztát szoktuk.



A töltött káposzta leveleket szorosan egymásmellé helyezzük egy jénai tálba,vagy kisméretű tepsibe...stb.
locsoljuk meg olíva olajjal,reszeljünk rá sajtot ( PARMESAN,  PECORINO, ROQUEFORT,de ha van otthon GORGONZOLA eredetiben...hmmmm) ...na a sajt, az egyik utolsó fázis,díszítsük a félbe vágott koktélparadicsomokkal.





Most toljuk be a sütőbe, ezt az ízorgiával rendelkező finomságot,majd 180 C.fokos sütőben 10-15 perc alatt süssük készre ( jól olvasszuk meg a sajtot a tetején,ha kissé megpirulna,ne ijedjünk meg,úgy még jobb )....

Sok sikert mindenkinek.

Jó étvágyat kívánok !







2016. május 14., szombat

"Frottír törölköző" pörkölt, főtt, sós burgonyával

Hahahahaha ......miért is a becsapós név...nos jó anyám egyszer azt mondta apámnak,hogy :fiam,ha már úgy is mész a nagy csarnokba,vegyél már frottír törölközőt holnap ebédre ......

Mi, a nővéremmel, tátott szájjal,és kikerekedett szemekkel néztünk egymásra,hogy holnap mi is lesz ebéd?!
Egyből mentünk anyuhoz,hogy tényleg törölközőt fog holnap főzni,és az milyen étel...tudni illik jó anyánk nagyon tudott főzni,anno a cseléd világban,az Andrássy gróféknál főzött,volt tapasztalata bőven neki.
Anyu nevetve nézet a két ijedt kis verébre....ne féljetek már,nem törölközőt főzök holnap,csak mi apátokkal így nevezzük a pacalt.....egyből átöleltük anyut,majd dobogó,de már lenyugodott állapotban álltunk neki a játéknak.

Nos innen a frottír törölköző elnevezése a PACALNAK.....de ha jól megnézitek,nos eléggé hasonlít a frottír törölközőre,azok kis bolyhok,és mennyi van belőlük...szóval törölköző és kész.




Hozzávalók

4 kg szép fehér marha gyomor /pacal/
6 fej vöröshagyma / olyan normális nagyságúak :) /
1/2 marék fekete bors
10 db babér levél
3 kg burgonya
2-4 evő kanál őrölt paprika
2 evő kanál füstölt őrölt paprika
1 evő kanál őrölt köménymag
1 marék só
5 evő kanál sertés zsír
2 db hegyes piros paprika,ez igazából bármilyen paprika lehet,sőt el is hagyható,hiszen nem mindenki bírja a csípős ízeket.

Elkészítés

A pacal ugyan tisztított,de én akkor is át mosom,majd csak utána foglalkozom vele.

Pacalt hideg folyó vízzel mossuk át,majd vágjuk kezelhető darabokra.
Egy megfelelő nagyságú lábasba tegyük a darabolt pacalt,eresszünk rá hideg vizet,tegyük bele a babér leveleket,egész borsot,1 fej tisztított vöröshagymát,enyhén sózzuk meg,fedő alatt közepes lángon,abáljuk meg,forrástól számítva,kb. 1 óra idő szükséges ehhez a művelethez
Az abálást, régen azért csinálták mert a pacal,nem hogy nem volt konyha kész,sőt egyenesen szürkés színe volt,és borzalmas szaggal bírt.alt
Nos miután meg abáltuk a pacalt,és kellően elő is főtt,vegyük ki az abaléből, tegyük vágó deszkára,és hagyjuk hűlni,hogy tudjunk majd csíkokra vágni.Pacal meghűlve,most vágjuk kb 2 cm csíkokra,amint elkészültünk vele,tegyük félre a tovább felhasználásig.


Miközben abálódott a pacal,foglalkoztunk a hagymákkal is ugye!?

Tisztítsuk meg mindet,majd aprítsuk fel őket,egy magas falú edényben hevítsünk zsírt,majd tegyük bele a fel aprított hagymát,dinszteljük üvegesre,és most azonnal tegyük bele a hegyes erős paprikát is.
Hagyma megdinsztelve,húzzuk kissé félre a lángról,és mehet bele az őrölt, darált paprika,mind a kettő féle,így keverjük át az egészet,mehet vissza a lángra...DE CSAK 2 PERCRE !!!! nehogy oda kapjon a paprika.
Na kérem,most tegyük a felcsíkozott pacalt a paprikás hagymára,jól keverjük össze,sózzuk meg,de csak óvatosan!! Öntsük fel hideg vízzel,hogy jól ellepje a pacalt,fedjük le,  a forrást követően ,azonnal vegyük lejjebb a tűzhelyünk lángját takarékra /villanyát/ innen számítva kb 3-4 óra alatt el is készül a pacal.


Miért is írok ilyen sok elkészülési órát,nos lehet magasabb lángon is főzni,de a pacal,mint a pörkölt,vagy az egyben sültek,mennél alacsonyabb lángon készül,annál jobban összeérnek az ízek,és persze annál puhább is lesz a hús...stb

Közben azért tisztítsuk meg a burgonyát,vágjuk kockára,és sós vízben főzzük meg,de nem ám szétfőzni...ha kissé kemény marad az sem baj,a villával lehessen szét nyomni,hogy feligya a pacal szaftját....nyami..:)

Friss ropogós kenyérkét,csalamádét,és persze egy jó pofa sör italt javasolnék kísérőknek :)

Jó étvágyat kívánok hozzá!