Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2014. február 16., vasárnap

Rántott, göngyölt sertéstarja,mangalica sonkával,sajttal,gombával töltve...ragacsos krumplival..éééés rántott hagyma karikákkal...





Semmi az egész,ez tényleg azért született,mert ezek az alapanyagok voltak a hűtőben.
Véleményem szerint az egyik legalapabb töltött,göngyölt hús féleség.
Nagyon sokféle tölteléket lehet használni,de akkor jönnek a különféle vendéglátóban használatos nevek,mint pl.a gordon bleu....stb...én nem szeretném az én kreációmat besorolni,vagy nevet adni neki,nekem csak simán göngyölt töltött hús,burgonyapürével.....
Én nem használok olyan töltelék izéket amiket a tuti szakácsok használnak,mint pl.rókagomba,vargánya.....vagy 24 hónapos serrano sonka,valamilyen drága sajt....vagy a gomba futtatása vajon......stb....
Szeretem az egyszerű,és számomra elérhető árakon beszerezhető konyhai alapanyagokat,amiket a környékbeli piacokon,üzletekben  megtudok venni.



Hozzávalók


4 szelet sertéstarja
2 db champion gomba
4 szelet rántani való sajt /ezt a sajtot,igazából rántani vettem,de tökéletesen bevált ebben a receptben/
2 tojás
4 púpozott evőkanál liszt
4 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
só,őrölt fekete bors
1 db vöröshagyma
kb.egy evőkanálnyi oliva olaj
0.5 kg sertés zsír a hús kisütéséhez
1 kg burgonya
3 db babérlevél
só egy evőkanál vaj

Elkészítés
Burgonya hámozásával kezdem ......a meghámozott burgonyákat kockákra vágom,mert így hamarabb megfő majd.

A burgonyát lábosba teszem hideg vizet engedek rá,sózom,rádobom a 3 babérlevelet fedővel lefedem,mehet a gázra közepes lángon forrásig főzöm.

Majd mérsékelem a lángot,és villa próbáig főzöm,ez azt jelenti,hogy a villa ágai könnyedén beleszúródnak a burgonyába,ekkor még nincsen szétfőzve a burgonya.
Veszem elő a botmixert ........ha elkészült,a babérleveleket kiszedegetem a vízből,majd kidobom,ezek már nem kellenek,a burgonya főzővizének kb. a harmadát leöntöm,de nem ki öntöm,jöhet a vaj,na most szerepet kap a botmixer is.....hihihihihi...addig "turmixolom" a burgonyát,ameddig csak az  a bizonyos "ragacsos" állagát el nem éri,

amennyiben túl sűrű akkor lehet bele vajat,tejfölt,vagy a főző vízből hozzátenni,amit ugye NEM ÖNTÜNK KI SOHA SEM ELŐRE,mert lehet,hogy kell.

Vöröshagymát megtisztítom,majd karikákra vágom/ egészben felszeletelem/ szétszedem a hagyma karikákat,félreteszem.

A húst szeleteket a lehető legvékonyabbra kloffolom,


sózom,borsozom,majd félre teszem kis időre.
A sajt szeleteket csipet sóval sózom,borsozom,és meglocsolom az oliva olajjal,
majd ezt is félre teszem kis időre,a gombákat felszeletelem.
A tojásokat feltöröm,majd sózom,és villával felverem,a lisztet,zsemlemorzsát egy egy tálba teszem,előkészítek mindent a panírozáshoz.


A hússzeleteket elkezdem megtölteni a hozzávalókkal,sonka szelet,sajt szelet,szeletelt gomba,majd ezt követően felgöngyölöm,










...........................na és most jön egy kis trükk !!!!!
Serpenyőben elősütöm a már megtöltött húsokat,majd félre teszem őket,hogy kissé hűljenek,ez kb..10 perc és nem nagyon több.

Mehet a lisztbe,tojásba,legvégül a zsemlemorzsába, és már be is fejeztem a hús panírozást is,jöhet a hagyma...


...jöhet a sütés.
 Ugyan azt a serpenyőt használom,hiszen a húsból kisült szaft az ott van a serpenyőben,ez is egy külön ízt ad a sütésközben a panírozott húsnak.
Szóval a maradék zsírt a serpenyőbe teszem,jól felforrósítom,és egyenként beleteszem a húsokat,közepesre veszem a gázlángot,és aranybarnára sütöm a kis "szivarkákat"....                                                             

Jöhet a tálalás....


                                        

                Jó étvágyat mindenkinek....


Vörösbor,szóda.....házmester....kettő is  :)


2014. február 1., szombat

Gnocchi alla romana

Hálás köszönet az Olasz "konyhának"amiért a gnocchi itt lehet közöttünk.
Ha bár az eredeti  gnocchi fő összetevői,szinte semmiben sem különböznek a szilvás gombócba valóktól, főtt burgonya,liszt,só........azért mégis csak más.
Ez a recept meg attól más,hogy búzadarával készül,és nem liszttel,valamint nincsen benne főtt burgonya sem.


Hozzávalók
1 liter tej
15 dkg vaj
25 dkg búzadara
2 db tojás,de csak a sárgája lesz használva
15 dkg parmezán reszelve
31 dkg ementáli,vagy gouda.....a lényeg,hogy tehén tejből készült magas zsírtartalmú sajt legyen
egy csipet só,ez cca.1 mokkáskanál
egy csipet őrölt szerencsen dió.ez cca..1 mokkáskanál
olivaolaj



Elkészítés

A tejet elkezdjük melegíteni egy magas falú lábosban,beleteszünk 10dkg vajat,forrásig hevítjük,de nem szabad felforralni,mert összekapja a darát amikor beletesszük a vajat,takarékra vesszük a lángot.
A  tejet kis ideig 5 percig hűtjük,ha túl forrósítottuk,ezt követően folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a búzadarát,és csomómentesre keverjük,még mindig kis lángon van a tűzhely.
Mehet a kettő tojás sárgája,folyamatos keverés mellett,most a reszelt parmezánból 8 dkg amit beleszórunk,még mindig kevergetni,mint a puliszkát.
Készen is vagyunk az első fázissal.....
Most az elkészült anyagot,egy nagyon vékonyan kiolajozott sütőtálba,tepsibe,sütőlapra tesszük,és hagyjuk meghűlni.
A kellő hűlést követően abban a dologban végezzük el végezzük el a gnocchi pogácsák kiszaggatását,amibe előzőleg tettük a kész "masszát".
Sütőt előmelegítjük 200 C.-re
 A kiszaggatott gnocchi pogácsákat,előzetesen kiolajozott kisebb sütőalkalmatosságba tesszük.........szépen sorban egymásra,oly formában mint amikor a dominók dőlnek el,
majd az egészet lelocsoljuk a maradék olvasztott vajjal,amibe belekevertük a maradék parmezánt.
Mehet a sütőbe,és szép aranybarnára sütjük a finomságot.............ez cca.20-25 percet vesz el az életünkből.



Jó étvágyat hozzá  :)