Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2013. október 16., szerda

Csokis,mazsolás kosárka "MUFFIN",dekor cukorral szórva

Ez az idő is eljött, kezdődnek a hűvösebb napok,úgy kapok egyre nagyobb kedvet a sütemény sütéshez.
Ennek köszönhetően,ma muffin sütésére adtam  fejemet,ez idáig ilyesféle apró süteménnyel még soha nem próbálkoztam,valahogy távol állt tőlem eddig.
Na nem megijedni kedves csajok,s asszonyok,senkitől sem akarnám a muffin sütési koronát elhódítani,távol álljon tőlem.
Maradok én a próbálkozásoknál,ha sikerül akkor majd újra megpróbálom,és ha az is tetszik a családom tagjainak,és ehetőnek bizonyult,na akkor talán többször is fogok muffin-t sütni.
Az inspirációt  bizonyos :http://nagymamamkonyhajabol.hupont.hu oldalról kaptam,egész nap surfoltam a neten,különféle Magyar,és nemzetközi főzős oldalakat böngészvén akadtam a nevezett blog oldalra,ahol is megtetszett a recept,és úgy döntöttem,én is megpróbálom a muffin elkészítését.
Na neki is estem a recept gyűjteményeinek,és az összes szakács könyvemnek,és elkezdtem keresni a "tökéletes"muffin leírását.
És találjátok ki mit találtam,szerintem nem fogtok rá jönni....ezt soha nem gondolta volna szerintem senki azok közül akik valaha is készítettek már muffin-t.
Mert ez a muffin nevezetű bevándorló,nem más, mint a mi ezer éves KOSÁRKA nevet viselő süteményünk,amit szinte minden lakodalomban, mint kötelező sütemény szerepeltetni kellett,de egyre kevesebbszer hallani erről a "MAGYAR MUFFIN"-ról,és nagy anyám recept gyűjteményében,még a tej is szerepel mint a tészta hozzávalója,tehát.............











Hozzávalók:
A tésztához
10 dkg vaj,margarin
20 dkg liszt
2 db tojás
1-1.5 dl tej
1 zacskó sütőpor............szalakáli,szóda bikarbóna
1 zacskó vaníliás cukor
 15 dkg mazsola
2 cl rum
5 dkg ét csoki
süti dekor drazsék,vagy mi a nevük....

bár a régi időkben nem nagyon volt,sütőpor,és vaníliás cukor, mint manapság,éppen ezért a nagyi, szalakálit,vagy szóda bikarbónát használt,és saját maga csinált vaníliás cukrot,és bár a szalakálinak van egy jellegzetes illata sütés közben,de a végeredményen ez nem észlelhető,mert ugye a szalakálinak is ua a feladata mint a sütőpornak,vagy a szóda bikarbónának,lazítani a tésztát,ez által megemelkedik a tészta sütés közben,azért azt elmondom,hogy nagyon gyakorlott háziasszonynak kell lennie annak,aki a szóda bikarbónát,vagy a szalakálit használja,mert ezeknek más a mennyiségük mint hozzávalók,kevesebb,illetve több,nem tudom én sem,még nem próbáltam ki őket

Elkészítés

a vajat kissé megolvasztom víz gőz felett,majd a cukrot,és vaníliás cukrot hozzáadva,kézi  habverővel habosra keverem,persze akinek van gépi habverője meg olyan csudi masinája ami mindent tud,akkor használja azt
amikor kellően homogén a vajas cukor akkor teszem bele a tojásokat,újbóli keverés,ez kb 10 perc +,és jó csukló torna,de mozgatja ám a váll izmot is rendesen
no szóval a tojások is benne,jöhet a liszttel elkevert sütőpor,de csak kis adagokban,és miközben folyamatosan keverem a masszát,kis adagokban a tejet is hozzáadagolom a masszához,arra vigyázni,hogy ne legyen túl lágy a massza ,de sűrű sem lehet,mert akkor nem emelkedik szépen meg
ja úgy osztom itt az észt mint egy nagy tudós muffin sütő,de én ezeket tapasztaltam
massza elkészült,mehet az előre kivajazott kosárka formákba,nekem nincsen muffin formám,és olyan papír betétjeim sincsenek amiket a formákba kéne rakni,ja és szilikonos sütő formáim sincsenek..szóval maradtak a közel 80 éves kosárka formáim
de amint látjátok a képeken,szerintem jól teljesítettek,és jók lettek a MUFFIN-KOSÁRKÁK........
közben gyorsan a sütő is bekapcsoltam,és 160 C fokra előmelegítettem,
a csokoládé egy részét gőz fölött megolvasztottam,mert máz is kell a sütik tetejére

na hajrá,a kivajazott formákba teszek egy teáskanál masszát,erre  mazsolát,és csoki darabokat,ezeket a műveleteket minden formánál megismétlem,majd amikor végeztem a mazsolával,és a csokival,még egy kanál masszát teszek a formákba..kész mehetnek a sütőbe olyan 25-30 percre....bent vannak,várom a csodát, nézem ahogyan szépen,lassan emelkednek a formákban a tészták.....hú az anyját,megint ügyes voltam




el készültek,sütöböl ki,hagyom meghülni a sütiket,majd kiveszem a formákból, az olvasztott  csokiba mártogatom a tetejüket,erre szórom a különféle dekor cukrokat,amiket a  barátaimtól kaptam





és lássatok csodát, elkészült az első MUFFIN-KOSÁRKA "had".mind a 10 db,mert a fent leírt recept az kb 10 - 12 darabra elegendő,nekem meg úgy is csak 10 darab formám van.......



Sok sikert mindenkinek..........




2013. október 5., szombat

"Rántott" ez meg az.......

Ne kövezzetek meg a mai agya ment ételkülönlegességemért,igen szoktam ilyeneket csinálni,kedvelem a fura dolgokat,na nem mindent........
Nem is igazán tudom,hogy ennek a kreációmnak van e valami hivatalos neve.
Vélelmezhetően a mesterszakácsok tudnának neki nevet adni...talán, "majd a Budai"...hihihihi.. de tényleg,halvány lila f...m sincsen arról,hogy milyen névvel illethetném a mai kitalációmat.lehet önmagában enni,csak úgy nasinak,de kiváló lehet akár előétel gyanánt fogyasztani,és akár fő ételnek is elmegy, mint hús pótló étel.
Lássuk miből is állítottam össze a mai csodát.


Hozzávalók:
1/2 fej kelkáposzta
12db bébi cukkini
1 db alma
50 dkg liszt
1 db tojás
1/2 l víz

őrölt fekete bors
olaj a sütéshez



Elkészítés:

Minden hozzávalót megmosok,majd hagyom lecsepegni a vizet a zöldségekről,almáról.
A cukkinik végeit levágom,a kelkáposztát leveleire bontom,és még egyszer átmosom,majd saláta centrifugával "megszárítom".
Cukkiniket hosszában kettévágom,
sózom,borsozom,félreteszem kis időre,hagy ivódjon jól bele a só,és a bors.

Almát felszeletelem,félreteszem.
Lisztből,vízből,és az egy tojásból,nem túl sűrű masszát készítek,sózom,borsozom,ha túl sűrű,akkor vizet adok hozzá



.


Olajat hevítek a serpenyőben,és neki állok a műveletnek,kelkáposztával kezdem,levelenként a masszába teszem,majd lecsurgatom a felesleget,és irány a forró olajba.








következik az alma....




Következnek a cukkinik...


Körülbelül 3-5 perc alatt készre sül,halvány zsemle színűre sütöm,aki szereti az barnábbra is sütheti,adhatunk mellé,fokhagymás joghurtot,vagy tejfölt,esetleg majonézt.....de lehet kínálni salsával is....szóval van bőven lehetőség...sok sikert mindenkinek.

ilyen csoda szép a "rántott" alma,és isteni az íze,mint ha almás pitét ennék...hmmm

Jó étvágyat!