Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2013. július 7., vasárnap

Rakott Cukkini,darált sertéshússal,spagettival...........

..........valami frenetikus sikere volt...........
ez a Budai gyerek csak kis Miska lehetett volna ma mellettem,ma nagyon vágtam a témát.........

azon törtem "okos fejem",hogy mit csináljak a ma olcsón 98 ft /kg áron vásárolt cukkini hegyekből,mert vetem vagy 4 kg-ot gyorsan,no szóval,mentem ide,mentem oda,miközben eszembe jutott,hogy a hűtőben ott a tegnapi maradék spagi,és van kb.50 dk darált hús is,a gondolat szöget vert a fejembe,na most nagy kő esett le a szívemről,tehát meg van a kő,és a szeg,miközben a kővel a szeget vertem be a falba,már tudtam is hogy mit fogok a szegre akasztani........íme a recept:-))))








  Hozzávalók
a maradék spaghetti,ez kb úgy 50 dkg lehetett,ezért a 3 cukkini
3 db közepes cukkini
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
1 pohár tejföl
egy jó marék frissen reszelt sajt

őrölt fekete bors
olaj,vagy zsír 


Elkészítés

a cukkiniket megmostam,végüket levágtam,felkarikáztam,sóztam,és félre tettem,majd használat előtt jól lecsepegtettem....
hagymát megtisztítottam,és apróra vágta,fokhagymát szint úgy
serpenyőben olajat hevítettem,majd mehetett a vöröshagyma,üvegesre párolni,rögtön raktam is bele a darált húst,amit fehéredésik pároltam tovább a hagymával,közben sóztam,és borsoztam a cuccot
na most ugrott bele a fokhagyma,pár pillanatig így együtt pároltam őket......kész félre tettem amíg a cukkiniket elő nem sütöttem egy serpenyőben
tehát cukkini elősütve,darált húsos cucc szintén kész van.........
elő a tepsit,és módszeresen elkezdtem sorban a cukkinikkel kibélelni,egy sor cukkini,egy sor darált húsos cucc,egy sor spagetti,ezt addig így amíg van mit sorba rakni............
legutoljára a tejföllel,tejszínnel elkevert sajtos izét öntöttem a rakott csoda tetejére,eligazítottam egyenlően.zsupsz a légkeveréses sütőbe 200 C kb 20 perc,pontosabban addig hagytam bent ameddig a tejfeles cuuc színe át nem váltott szép arany barnára,itt ott kissé megfeketedve,de én így szeretem





2013. július 6., szombat

Tejszínes bébispenótos spaghettini

A piacon járva szép, friss bébispenótba botlottam és a világon az egyik legegyszerűbb tésztás ételt álmodtam meg belőle. Alig kell hozzá valami és pillanatok alatt kész. Igazából amíg a tésztára várunk - hogy al dente legyen - már meg is van a szósz. A bébispenótot éppen, csak meg kell párolni, a szárait felesleges leszedni, hiszen annyira zsenge, hogy meg lehet enni.
Nem is kell hozzá semmi, csak só meg bors (és persze kevés fokhagyma) és már kész is a gyors ebéd.

Hozzávalók 2 személyre:
100 gramm bébispenót
250 gramm  Barilla Spaghettini No.3.
1,5 dl tejszín

bors
fokhagyma
friss reszelt parmezán,de ha nincsen akkor jó a szóródobozos változat is

Egy lábasban feltettem a vizet forrni, addig a bébispenótot megmostam és egy kis lábasban minimális vízzel megpároltam,tényleg csak pici víz,talán ha 1/2 deci,hiszen a spenót is vizes a mosást követően. 
A megpárolt bébispenótból kinyomkodtam a felesleges folyadékot és egy tányérra szedtem.
Közben egy serpenyőbe öntöttem a tejszínt és felforraltam, majd hozzáadtam a bébispenótot, amit sóztam , borsoztam és rászórtam 2 apróra vágott fokhagymát.
Alaposan összekevertem és hagytam összeforrni.
 Eközben a víz már felforrt és beletettem a tésztát, amit a dobozon lévő utasítás szerint főztem.
Amikor elérte az al dente állapotot,  átszedtem a már összeforralt tejszínes spenóthoz, kevés főzővíz kíséretében.
Alaposan megforgattam a tésztát a szószban, majd tányérokba szedtem és a tetejét reszelt parmezánnal szórtam meg.

Jó étvágyat:-))))


............egészségetekre............

LECSÓ BEFŐZÉSE


Köszönjük TücsökBogárnak:-)))))

.....azért nem szabad elfelejteni,hogy nem sokára elmúlik a nyár,tehát szépen lassan kezdjünk gondoskodnia a vitaminok pótlásáról,hiszen majd a "szomorú"őszi,és a hideg téli napokon,bizonyára mindenkinek jól fog esni a nyár minden erejét tartalmazó,saját kezűleg eltett lecsó felbontása,és lassú mámoros arccal,annak elfogyasztása,miközben mosoly ül ki arcunkra,mert ezt mi csináltuk saját kezűleg....
 
 
 
 
Hozzávalók:

4 kg zöldpaprika
80 dkg paradicsom
60 dkg vöröshagyma
27 dkg zsír
1 dkg pirospaprika
10 dkg cukor
8 dkg só
1 kávéskanál szalicil
üvegenként 1-1 evőkanál olaj
A megtisztított, félfőre vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a felhevített zsírban. Hozzáadjuk a megmosott csíkokra vágott paprikát, a nyolcadokra vágott paradicsomot (ha nem szeretjük a paradicsom héját a lecsóban akkor 1 percre tegyük őket forrásban lévő vízbe, ezután könnyedén eltávolíthatóvá válik a héja). 
Megszórjuk a pirospaprikával. Ízesítjük a sóval és a cukorral, majd  fedővel lefedve 15-20 perc alatt készre pároljuk. Hozzákeverjük a szalicilt. A lecsót azonnal forrón, csírátlanított üvegekbe töltjük. Mindegyik tetejére 1-1 evőkanál olajat teszünk. Lezárjuk az üvegek tetejét, végül száraz dunsztba téve hűtjük ki.

KENYÉR DAGASZTÁS NÉLKÜL

KÖSZÖNÖM TÜCSÖK BOGÁRNAK:-))))
 
1 kg finomliszt
7 g szárított élesztő
5 dl tejsavó (ha nincs akkor helyette is víz)
3 dl víz
2,5 dkg só
A hozzávalókat lazán összekeverjük, nem kell kidagasztani, majd letakarva szobahőmérsékleten 10-12 órán át kelesztjük. Erősen lisztezett felületen összehajtogatjuk lsd. a videón.
A sütőt 250 fokra melegítjük, úgy hogy a sütésre használt tálat beletesszük (én római tálat használtam, de jénai vagy más kerámiatál jó hozzá, a lényeg, hogy legyen fedője). Amikor a sütő felmelegedett beletesszük a tálba (vigyázat forró!!!) a kenyértésztát. Rátesszük a tálra a tetejét és 30 percig lefedve sütjük a kenyeret, ezután a fedőt levéve további 25-30 percig sütjük, amíg a héja ropogóssá nem válik. A sütőből kivéve rácsra téve kihűtjük.

RAKOTT CUKKINI

KÖSZÖNÖM TÜCSÖK BOGÁRNAK A KITŰNŐ RECEPTET

Hozzávalók:

6-8 kisebb cukkini
50 dkg darált hús
2 tojás
25 dkg rizs
50 dkg tejföl
1 fej vöröshagyma
1 csokor zöldpetrezselyem
3-4 evőkanál olaj
törött bors
A rizst sós vízben majdnem puhára főzzük, kihűtjük. 2-3 evőkanál olajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Addig pirítjuk tovább, amíg annak színanyagai ki nem oldódnak. Lehúzzuk a tűzről. A darált húst összekeverjük a főtt rizzsel, a petrezselymes hagymával, a tojással és 2-3 evőkanál kivételével a tejföllel. Ízesítjük sóval, törött borssal. Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd kirakjuk a karikára vágott cukkini felével. Megszórjuk kevés sóval. Ráöntjük a húsos keveréket. A tetejére rakosgatjuk a maradék cukkinit. Megszórjuk sóval és meglocsoljuk a maradék tejföllel, amihez 1 evőkanál olajat keverünk. 180 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük. Tálalás előtt 20 percig pihentetjük. Szeletekben kínáljuk.

2013. július 1., hétfő

Friss rántott Cukkini

2 db cukkini
4 tojás
liszt
zsemlemorzsa

olaj a sütéshez









a cukkinit megmosom,végeit levágom,1 cm karikákat vágok /felkarikázom/
közepükből a magházat eltávolítom,besózom,és félre teszem kb.10 percre,hogy a só jól átjárja a cukkini karikákat
először a lisztbe,majd a felvert tojásba,utoljára a zsemlemorzsába forgatom a cukkinikat

közben serpenyőbe olajat hevítek,majd bő forró olajban aranybarnára sütöm a cukkinit,tálba szedem amibe papír törlőt tettem,az olajat leitatom róla,másik tálba átrakom,és lehet tálalni.........


Jó étvágyat...........