Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2012. szeptember 21., péntek

darált húsal töltött tészta..........

ez aztán a kalóri bomba,persze ez a recept már annyi féle képen készül,hogy szinte elképzelhetetlen,minden országban van egy ilyen étel csak ugye mások a hozzávalók


Hozzávalók

  1. 25 dkg burgonya
  2. 70 dkg liszt
  3. 2 tojás
  4. só,őrölt fekete bors,őrölt pirospaprika....de ez el is hagyható
  5. és amilyen furfangos vagyok,én különféle fajta nemzet közi fűszereket is használok, mikor mit,pl.már ki próbáltam a Mexikói,Francia,Thai,Olasz....fűszer keverékekkel is,de nem kell félni a különféle sült húsok,csirke,,és más féle fűszer mixektől sem....."a puding próbája, az evés"
Elkészítés
  • burgonyát tisztítom,kockára vágom,sós vízben puhára főzöm,amikor elkészült leszűröm,és össze töröm
  • hozzáadom a tojásokat,sózom ha kell,jöhet a liszt,majd következik a tésztává alakítás művelete,nekiállok tésztát gyúrni,ez igen csak egy kedves elfoglaltságom,nagyon szeretem nézni és érezni ahogyan a kezem alatt formálódnak az összetevők tésztává ,egy aránylag kemény tésztát kell,hogy kapjak,ha túl kemény akkor egy nagyon kevés főző lével lehet rajta segíteni,mert ugye azt nem öntöm előre ki sohasem
  • hagymát tisztítom,majd apróra vágom,mehet a serpenyőbe amibe előzőleg némi zsíradékot hevítettem fel
  • üvegesre párolom a hagymát,jöhet a darált hús,sózom,borsozom......fűszerezem a fentebb leírtak valamelyikével
  • elkészülte után ezt félre húzom a tűzhelyről,és jöhet a tészta nyújás
  • no ez nálam kissé macerás,mert nincsen nyújtó deszkám,a konyha pult meg csak 60 cm "mély",de mindegy mert azért mindig sikerült még eddig minden tésztám
  • szóval a tészta kinyújtva kb.0,5 cm vastagságúra,négyszögeket vágok ki belőle,körbe kenem egy ecset segítségével,sima csapvízzel,így majd jobban ragadnak egymáshoz a tészta szélei,és ezekre helyezek a töltelékből,mégpedig úgy,hogy a tészta egyik felére helyezem a tölteléket,a másikat meg ráhajtom,az így kapott "kispárnák"széleit egy villával lenyomkodom,azért,hogy ne"szökjenek"meg a finom ízek sütésközben
  • forró olajban készre sütöm,és azon melegében tálalom is...................aki akar az csinálhat mellé egy zöld saláta köretet,ez mást nem nagyon igényel hiszen a burgonya,liszt,tojás,ezek mind mind elég tápértékkel bírnak

Jó étvágyat:))))

Savanyúkáposztás rakottas

mint mondottam kezdődik  a káposzta szezonja.................


Hozzávalók:
  1. 1 kg darált sertés hús
  2. 1 kg savanyú káposzta
  3. 5 fej vöröshagyma
  4. 50 dkg rizs
  5. 50 dkg tejföl
  6. 1 tojás
  7. zsír, a fínyásoknak plaj
  8. őrölt fekete bors

Elkészítés:

  • a rizst megfőzöm,tehát nem pirítom,és főzöm,ha nem a rizs 2x megfelelő mennyiségű vizet forralok,sózom és zsupsz a rizst bele,lefedve megvárom,hogy egyet forrjon,majd a tűzhelyről leveszem és lefedve hagyom,így párolódik készre
  • a hagymákat tisztítom,apróra vágom,a hagymák felét zsíron megfonnyasztom,ráteszem a darált húst,össze keverem ,sózom,borsozom
  • a hagyma másik felét is megfonnyasztom zsíron,erre a savanyú káposztát teszem,ezt is sózom,borsozom....
  • amíg a darált hús elfőtte a levét,addigra a káposzta is megdinsztelődött pont
  • egy hőáló tálat zsírral ki kenek,és jöhet a rétegelés
  • egy sor káposzta,egy sor rizs,egy sor hús,egy sor káposzta,egy sor rizs,egy sor  hús.............
  • az utolsó sort jol meglocsolom a tojásos tejföllel amit közben összekevertem
  • 200 C fokos előmelegített sütőbe teszem,és addig sütöm,közepes magasságban elhelyezve a sütőben,amíg szép arany színűre nem sül a teteje................

Jó étvágyat....:)))))

Kelkáposzta "bomba"

..........köszöntök minden kedves régi,és minden kedves új olvasómat........


kezdjünk is hozzá de iziben,máris itt van az első ősz közeli receptem,ráadásul itt vannak a finom friss kelkáposzták,én most egy olyan receptet teszek közzé amihez pontosan a kelkáposzta kell mint fő alapanyag




Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • só,őrölt fekete bors
  • 2 dl. tej /1,5%/
  • 2 db zsemle,de jó a szikkadt kenyér is
  • 1 db. jó nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 füstölt szalonna.....ha lehet akkor válasszatok házi készítésűt,és a legjobba mangalica szalonna
  • 3 dkg,ementáli,parmezán,trapista,óvári,.......... tulajdonképpen erről nincsen kőbevésett törvény,én pl.már csináltam juh,és kecske sajttal is.....mindegyik jó választás volt
  • 10 dkg apróra vágott paradicsom,ez kb,egy kisebb paradicsomnak a megfelelője
  • 1 ek.oliva olaj,és ugyan ennyi vaj
  • 50 dkg darált sertés hús,én a lapockát ajánlanám,de ha a pénztárcátok engedi akkor daráltassatok le a tarját 25 dkg,és ugyan ennyi borjú lapockát,keverjétek össze.................hmmmmmm
  • 5 dkg előfőzött rizs,ez nyersen értendő az 5 dkg.
  • 2 db.tojás
  • 1 kk.szárított majoránna
  • 1 kk.édes őrölt Szegedi piros paprika
  • 1 mk.őrölt köménymag
  • 2 dl.tejföl
  • 20 dk szeletelt bacon szalonna
Elkészítés.



  1. a kelkáposzta fejet egy edény sózott vízbe teszem,ahol 1 órát hagyom állni,ezzel az esetlegesen,a káposztában megbúvó rovarokat,vagy azok lárváit szeretném ki űzni
  2. majd ezt követően,folyóvízzel leöblítem a káposzta fejet
  3. közben feltettem a másik lábosban vizet hogy felforrjon,amikor forr a víz,akkor beleteszem az egész káposzta fejet,és kb.15 percig főzöm
  4. a főzést követően,egy másik edénybe teszem,és hideg csap vízzel lehűtöm,de az is jó sőt,ha jeges vízbe teszem 5 percre
  5. alaposan  le csepegtetem ha kivettem a vízfürdőből
  6. közben a tejet egy tálba öntöm,és beletettem a zsemléket áztatni
  7. a hagymát fokhagymát tisztítom majd a vöröshagymát finomra aprítom,a fokhagymát meg fokhagyma présen át nyomom
  8. a szalonnát kisméretű kockákra vágom /felkockázom/
  9. a sajtot lereszelem / egy ötlet,ha nagyon puha a sajt,akkor a felhasználást megelőző napokban,felteszem a mélyhűtőbe,ugyan a fagyott "puha"sajtot így sokkal könnyebb lereszelni/ ha csak nincsen a családban egy sajt daraboló kézi ill. elektromos ketyere
  10. paradicsomot mosom,majd egy kis időre félre teszem 
  11. egy megfelelő méretű sütőlapot megkenek olajjal,vagy vajjal,és erre helyezem a közben kihűlt egész káposzta fejet,majd szép óvatosan kihajtogatom a leveleit,de nagyon vigyázok arra,hogy mindegyik épségben maradjon,a torzsát /szívét/ egy éles késsel kivágom,persze itt is vigyázok arra,hogy ne vágjak bele a levelekbe,de nehogy kidobjátok a torzsát,azt apróra össze vagdosni,és megy majd a keverékbe bele
  12. a tejben áztatott zsemléket kifacsarom
  13. a szalonnát megpirítom,a vége felé rádobom a hagymát,és üvegesre párolom
  14. a darált húst közben egy keverő tálba helyeztem,jöhet a zsemle,a szalonnás hagyma,az előfőzött rizs,az össze vágott káposzta torzsa,fokhagyma,piros paprika,köménymag,tojás,sózom,borsozom,és határozott mozdulatokkal,mintha tésztát dagasztanék,jól össze keverem,közben kóstolgatom,hogy esetleg még kell e bele izesitő fűszer
  15. a sütőt bekapcsolom,és 180 Celsiusra állítom
  16. a töltelék felét, ez.25 dkg a kihajtogatott levelekre közepére halmozom,gömbölyűre formázva,majd egyenként felhajtogatom a leveleket a hús halomra
  17.  az így kapott "bombát"megkenem a tejfel egyik felével,majd fojtatom a maradék hústöltelékkel
  18. mintha csak vályogot tapasztanék,elkezdem a maradék töltelék feltapasztását a már meglévő "bombára",,majd megismétlem a káposzta levelek felhajtásos műveleteit
  19. a maradék tejfellel megkenegetem az elkészült "emlékművet",majd a bacon szalonna szeletekkel körkörösen bevonom,de lehet úgy is,hogy függőlegesen helyezem fel a szalonna szeleteket....kinek a pap,kinek a káposzta
  20. na kérem most aztán irány a sütő............az művemet rábízom Hepaisztoszra,remélem nem ég meg majd a sütőt  a 180 fokon tartom,de inkább egy kicsivel lejjebb,és akkor biztos a sikere, az elkészítési ideje 1 óra 30 perc 
  21. az apróra vágott paradicsommal díszítem a közben elkészült,és kissé meghűlt "bombát"
  22. majd mint egy tortát,pont oly módon szeletelem és tálalom............


Jó étvágyat....:))))