Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2015. október 29., csütörtök

Mákos tészta házilag készített szélesmetélttel




A leírt hozzávaló mennyiségen, természetesen lehet változtatni,hiszen nem mindenki tészta imádó.

 Tészta hozzávalói




40 dkg liszt
4 db tojás XL.
1 kk só

Feltét
15 dkg darált mák
5 dkg porcukor

Elkészítés

A tészta hozzávalóit egy keverőtálba,vagy közvetlenül a gyúródeszkára tesszük,majd határozott mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztának valót,kb.20-30 perc alatt meg is vagyunk a gyúrással.
A gyúrás végeztével,egy ruganyos,de nem teljesen kemény állagú tésztát kell kapnunk,nem szabad az edény falához,ill. a gyúródeszkára ragadnia,ha mégis ragad,akkor még tegyünk hozzá egy kis lisztet.
Amint elkészültünk a gyúrással,máris nyújtsuk ki, amilyen vékonyra csak tudjuk.Bár ez vitára adhat okot,de ahány ház, annyi szokás,hiszen van aki kissé vastagabban szereti a széles metéltet.
Szóval kinyújtjuk,majd a nyújtófára tekerjük fel,éles késsel hosszanti irányban / a nyújtófán jobbról balra /vágjuk ketté a tésztát,majd az így keletkezett tészta mennyiséget vágjuk újnyi vastagokra.
A folyamat alatt mindig legyen kicsit lisztes a tészta,hogy ne tudjon összeragadni,természetesen csak hintsük meg liszttel,és ne öntsük rá.
A nyújtófánk vastagsága határozza meg a széles metéltünk hosszát.
Aki nagyon profi az természetesen használhat másféle vágási technikákat is.
Személy szerint én a jól bevált tészta gépemet használtam a nyújtáshoz,és a metélt elkészítéséhez is.

Amint megvagyunk a metélt elkészítésével,tegyük félre,hogy kissé szikkadjon meg........NE FELEJTSÜK EL MEGHINTENI LISZTTEL,NEM SZABAD ÖSSZERAGADNIUK !!!!

Keverjük össze a darált mákot a porcukorral,tegyük félre.
Közben tegyünk fel a tésztának főzővizet,forrásig hevítsük,most sózzuk meg,és mehet a tészta.
VIGYÁZZUNK MERT A HÁZI KÉSZÍTÉSŰ TÉSZTÁK SOKKAL HAMARABB FŐNEK MEG MINT A BOLTI TÉSZTÁK !!!!!


3-5 perc és megfőtt a tésztánk,leszűrjük,lecsepegtetjük,és lehet tányérokba rendezni,szórjuk meg a porcukros mákkal.........JÓ ÉTVÁGYAT !!!!!











2015. október 11., vasárnap

2015. október 2., péntek

Tonhallal,és fűszeres croutonnal töltött hagymafejek

Jártomban keltemben,rá leltem eme  remek Olasz  étel receptre,a recept Emilia Romagna régióból, pontosabban Savigno-ból származik
előkészítés idő 20 perc főzési idő 1 óra 10 perc

Hozzávalók

4 db nagyméretű vörös,vagy főző  hagyma
2x 160,vagy 4 x 80 gramm Rio Mare tonhal olíva olajban eltett /konzerv/az aprított tonhal is jó
1 csokor petrezselyem/ fehérrépa levél
2 szelet paraszt kenyér / szerintem jó a baguette is /
3-4 szál oregáno,a szárított változat is megfelelő

őrölt fekete bors
extra szűz olíva olaj


Előkészület

A sütőt 180 C fokra előmelegíteni........


Elkészítés

A hagymákat mossuk meg,majd egy tepsibe rakva,süssük 40 percig.Vegyük ki a sütőből,hagyjuk ki hűlni.

A sütőt nem kapcsoljuk ki !!!!!!
A kenyér szeletekből csináljunk kis apró kockákat /crouton/.
A kihűlt hagymákról távolítsuk el a külső héjat,majd óvatosan,de határozott mozdulattal vágjuk le a hagymák felső negyedét,tegyük félre a levágott "kalapokat".
Távolítsuk el a hagymák belsejét,de úgy, hogy közben azért hagyjunk külső "héjat" is.
Vegyük ki a tonhalat a konzerv dobozból,és vágjuk kisebb darabokra,ha nem az aprítottat használjuk.
Aprítsuk fel a kivájt hagymát,majd helyezzük egy keverő tálba,adjuk hozzá a tonhalat,és keverjük össze,hagyjuk kisebb darabokban a tonhalat,nem kell teljesen összetörni.
Edényben forraljunk vizet,sózzuk,majd dobjuk bele a petrezselymet,és 1 percig főzzük,majd szűrő kanállal vegyük ki a vízből,tegyük félre,hogy kissé hűljön meg.
A meghűlt petrezselymet csavarjuk ki kézzel,és annyi nedvességet távolítsunk el belőle,amennyit csak tudunk.
Aprítsuk fel,vagy csak tépkedjük össze a petrezselymet,adjuk a tonhalas keverékhez,és keverjük össze..
Tegyünk a tűzhelyre egy magas falú serpenyőt forrósítsuk fel,majd tegyük,a forró serpenyőbe az olíva olajjal meg locsolt kenyér kockákat ,közben sózzuk borsozzuk,pirítsuk aranybarnára,a végén rászórjuk az oregánót,Ha őrölt oregánót használunk,akkor a pirítás utolsó fázisánál szórjuk meg a kenyér kockákat,a lényeg,hogy ne égjen meg az oregánó.
Adjunk a tonhalas keverékhez a pirított kenyér kockákból,keverjük át,majd ezzel a tonhalas keverékkel töltsük meg, az üres hagyma fejeket. A megtöltött hagyma fejeket tegyük egy tepsibe, locsoljuk meg olíva olajjal,tegyük rá a levágott kalapokat,és mehet a forró sütőbe,süssük 10 percig.


Melegen tálaljuk.

Almás lepény recept,az 50's évekből

Almás lepény az 50-s évekből !


Szilágyi nagyanyám kézírásával fémjelzett e sütemény receptje,így ez akár egy családi kincsnek is nevezhető,de én mégis megosztom,hogy mások is élvezhessék az igazi almás lepény ízét,zamatát.

a mellékelt fotón az eredeti kézzel írt recept látható.





Hozzávalók

3 db tojás
30 dkg kristálycukor
1/2 zacskó sütőpor
30 dkg reszelt alma
30 dkg liszt
5 dkg dió
2 ek zsír



Elkészítés

3 egész tojást habosra keverünk a 30 deka cukorral,egy  1/2 csomag sütőporral,hozzáadunk 30 dkg reszelt almát,végül hozzáadunk 30 dkg lisztet.
Kizsírozott tepsibe öntve,5 deka durvára vágott dióval hintjük meg,és úgy sütjük akár a őiskótát.
Hidegen közepes nagyságú kockára vágjuk.