Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2014. szeptember 20., szombat

"őszi" tekercs by Sziszi :-) :-)

Valójában ez a tavaszi tekercs lenne,de nem én lennék ha nem adnék neki valami más nevet.
Természetesen nem olyan mint az eredeti,de nem is vagyok ázsiai születésű,és Szakács sem vagyok.
Azért az biztos,hogy nagyon megközelítette az eredetit,mind ízben,mint kinézetben.
Az összetevőkön mindenki önmaga változtathat,szerintem csak a fantázia szab határokat ennek az ételnek.
Lehet rizzsel is kombinálni,különböző más friss zöldségekkel,szója szósszal,hal szósszal......stb......mind mind,remek lehetőséget biztosít az étel tökéletesítéséhez
Bátran kísérlezzétek ki a nektek tökéletes ízeket,de ezért is gyönyörű,és élvezetes a főzés ...:)




Hozzávalók:
10 db.rizspapír ,különféle bevásárló centrumok élelmiszer osztályán,vagy Ázsiai élelmiszer boltokban kaphatóak,egy csomagban olyan 30-40 db van
kéz meleg víz a rizspapír beáztatásához
1 db.sárgarépa
2 fej vöröshagyma
1/2 karalábé
2 db cukkini
1/4 fej kelkáposzta
1 ek.hal szósz
1 ek.szója szósz
olaj a sütéshez


Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítom,majd a cukkinik,és hagymák kivételével lehelet vékonyra szeletelem,majd késsel"zsülienre"vágom a karalábét,sárgarépát,a káposzta leveleket .
A lehelet vékony állapotot egy sajt szeletelő segítségével értem el,de akinek van ere való szeletelője, az persze használja azt,vagy ha nagyon ért a zsülienre vágáshoz,nos akkor rajta uccu neki.
Szóval a lehető legvékonyabbra kell vágni az összes megtisztított zöldséget,ez a lényege a dolognak.
Zöldségek elintézve,mehetnek a forró serpenyőbe,kevés olajon roppanósra dinsztelem mindegyiket,el ne feledjük ízesíteni,kevés szója,és hal szósz hozzáadásával.elkészülés kb 10 perc,de ha wok-ban szerkesztettem volna,akkor az idő az leredukálódna 5 perc alá is akár.
Szójával,hal szósszal VIGYÁZNI mert alppból sós az ízük,inkább legyen kevesebb most benne,majd később aki akar,az  önmagának még tehet rá.
Zöldségek elkészültek.........jöhet a rizspapír ááááááá

Mi tagadás kissé utána néztem a neten,hogy hogyan is álljak neki..........sikerült :)
Kéz meleg vizet engedtem egy műanyag keverő tálba,és abba tettem bele a felhasználást megelőzően a rizspapírt.



Folyamatosan mozgattam a kezemmel,és próbáltam koncentrálni,hogy NEHOGY ELÁZZON ...sikerült
teljesen képlékeny maradt  :)
Ezt követően egy vágó deszkára helyeztem,zöldséget halmoztam rá,majd elkezdtem össze hajtogatni,ez némi figyelmet igényel,hiszen nem mindegy a sorrend,de ügyes voltam és sikerült nekem is.






Nem kell megijedni sikerülni fog mindenkinek........


Olajat a serpenyőbe,jól felforrósítani,mehetnek a tekercsek bele,de odafigyelni ám,mindig magunktól eltolva tegyük a forró olajba a sütni valót,ha fröccsen az olaj, akkor inkább a konyha falra,sem mint mi ránk.
Jó ropogósra kisütni a tekercseket,ennek igazából nincsen időtartama,ezt mindenki látni fogja,ki nagyon sütve,ki kevésbé sütve szereti.


Lehet mellékülönféle mártogatóst is csinálni,de azt én most kihagytam,akit érdekel a dolog az nézzen szét a neten,bizonyára talál hozzá megfelelőt.


Jó étvágyat !



2014. szeptember 18., csütörtök

Töltike falatkák, kelkáposzta levélbe tekerve

Végül is a tavaszi tekercs adta az ihletet,de igazából   töltikét ettem volna /dolmadesz /,de nem sikerült szőlő levelet szereznem.
Édesanyám nagyon sokszor készítette ezt a remek ételt,igaz ő csinált hozzá mártást is,de én mindig variálok.
Ezért is született meg ez a verzió,ráadásul még hús sincsen benne,tehát a vegák is ehetik.
A zöldségek kifogyhatatlan tárházával lehet variálni az alapreceptet,sőt mehet bele nyers tojás is,amit a főtt rizshez adhatunk,a répa ill más zöldségek mellé.


Hozzávalók:
4 db kelkáposzta levél,természetesen ez csak iránymutató mennyiség,/ 1 egész kelkáposzta/
10 dkg rizs
1 db kisebb cukkini
1/2 db sárga répa
1/4 db karalábé
1 db kisebb vörös hagyma
5 dkg kókusz vaj
1 ek.oliva olaj
/szója szósz, ízlés szerint/
2 ek.tejföl
5 dkg,zsíros sajt,de bármilyen sajt jó hozzá
1 kk.vegeta
 pár csepp chili szósz,csípős,édes,ezt mindenki döntse el ön maga

 Elkészítés:
Kelkáposztáról  lefejtünk annyi levelet amennyire szükségünk lesz,jelen esetben ez 4 db,majd kettévágjuk őket hosszában.
Egy lábosban vizet forralunk,vegetát teszünk bele,és a kelkáposzta leveleket beletesszük 5 percre,nem többre,mert különben szét főnek.
Amint letelt az 5 perc vegyük ki a leveleket a vízből,terítsük ki a vágó deszkára,hagyjuk pihenni,hűlni.

A rizst előre megfőzzük,de nem szét,mert még a sütőben is fog főni,természetesen a  rizs főző vizébe ,azért tegyünk sót is ám.

Közben a vörös hagymát,répát,karalábét,cukkinit,megtisztítjuk,majd a hagyma,cukkini, kivételével,felszeleteljük a répát,karalábét/én a zöldség tisztító segítségével vékonyra szeleteltem/.
Uborkagyalut használjunk,vagy ha nagyon ügyes konyha tündér valaki, akkor késsel is tudja a szeletelő műveleteket elvégezni.
A vöröshagymát,cukkinit felkockázzuk.
Serpenyőbe mehet a kókusz vaj,és nyugodt szívvel egyszerre beletehetjük az összes zöldséget,kezdődhet a párolás,ez kb 10 perc lesz,sózzuk,borsozzuk / én kevés szója szószt is használtam,az ízek fokozásához/.


Na kérem,most jöhet az össze keverés,a rizshez keverjük az össze időközben megpárolódott zöldséget,utána ízesítjük ha kell,némi szója szósszal,vagy sóval.

A kelkáposzta levelekre kis halmokat rakunk a keverékből,és hagyományos módon,mit a töltött káposztát,feltekerjük.




Egy megfelelő tepsit az oliva olajjal kikenünk,és tekercseket szépen belehelyezzük,a sajtból vékony csíkokat vágunk,mehetnek a tekercsek tetejére,tejföllel meg búboljuk mindegyiket,irány a sütő.




Légkeveréses sütőben 10 perc alatt,200 C fokon,szépen átmelegszenek a tekercsek,miközben a tejföl is megszilárdul szilárdul a tekercseken.és némi színt is kapnak.





El is készült....!!!!!

Tálalást követően,kevés csípős,édes chili szószt tegyünk mindegyik tekercsre,istenien feldobja az ízeket.


Jó étvágyat !!!!