Sziszi konyha 2.

Kellemes időtöltést kívánok neked .Köszönöm amiért megnézted a blogot.Remélem találtál kedvedre valót a receptek között.Ha gondolod,nézzél be a másik blogomra is.http://sziszikonyha2.blogspot.hu

2014. június 29., vasárnap

Abált, paprikás hasalja szalonna, a másodikról

Semmi faxni..........csak egyszerűen 


Hűtő takarítás volt,és egy csomag hasalja szalonnát leltem közben.Gondolkodóba estem,hogy süssem meg jó fűszeresen,vagy legyen ismét abált szalonna belőle.Kisebbik fiam rögtön közölte velem az igényét,így semmi más választásom nem lévén,ismét paprikás abált szalonnát készítettem,no persze jó fokhagymásan.



Hozzávalók
A hűtőben lelt hasalja szalonna....hehehehe





 



10-15 db babérlevél




4 fej fokhagyma
2-3 ek.őrölt édes paprika

só, ízlés szerinti mennyiség



1 kk.egész fekete bors

1 kk.őrölt fekete bors


Elkészítés

A szalonnát hideg vízben feltesszük abálódni,mellédobáljuk a babérleveleket,egész fekete borsot,a kés lapjával összelapított 1 fejnyi fokhagymát,sózzuk,és fedő alatt elkezdjük az abálást.
Az abálásnak a titka az,hogy nem szabad erős lángon "főzni" a szalonnát,hanem éppen csak hogy bugyborékoljon a víz,miközben abálódik a csoda,ez a művelet mind addig tart amíg,ha villával beleszúrunk a szalonnába,és azt nem érezzük,hogy mint kés a vajba....na akkor készen van.Lángot elzárni,hagyjuk a saját főző vizében meghűlni,kefelé a vízből,


 a közben összenyomott fokhagymás paprikás,masszával jól dörzsöljük be a drágánkat,

csak óvatosan mint a csajokkal... :) :)


Hagyjuk jól ki hűlni ,és másnap lehet fogyasztani,új hagymával,paprikával,paradicsommal,lila hagymával......és persze jó ropogós kenyérrel.

Jó étvágyat hozzá!

Pirítós máshogyan /bruschetta /


Vasárnap,...reggeli az ágyban...........


Hozzávalók:

6 fél szelet teljes kiőrlésű kenyér
1 csomag mozzarella  (200g)
1-2 db közepes nagyságú  paradicsom
2 ek oliva extra vergine
2 nagy csipet só
1 nagy csipet oregánó
1 nagy csipet bazsalikom
1 nagy csipet őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
5-10 dkg olasz típusú sonka /a Lidl,vagy Aldi-ban lehet beszerezni/ persze aki teheti az használjon Original Parmai sonkát


én személy szerint egyfajta Olasz fűszerkeveréket használtam,mert bazsalikom pl. nem volt itthon....
a többi összetevő az megvolt...

valamint lehet mini mozzarella golyókat,és koktél paradicsomot is használni



Elkészítése:
Az olajat egy tálkába öntjük és beleszórjuk a fűszereket, jól elkeverjük. A mozzarellát szét tépkedjük,mondaná Jamie Oliver,hogy így rusztikusabb...hehehe, és a fűszeres lébe forgatjuk. A paradicsomokat alaposan megtisztítjuk és felkockázzuk, óvatosan  összeforgatjuk az összetevőkkel.







A kenyereket megpirítjuk és bedörzsöljük a fokhagymával.



Megrakjuk a fűszeres paradicsom és sajt keverékével.

A legvégén pedig a maradék olajos levet a pirítós / bruschetta /a tetejére locsoljuk. Megszórjuk pár oregáno levéllel.

Jó étvágyat :)

2014. június 27., péntek

Flan de queso...........

........spanyol vaníliakrém karamell öntettel 

Köszönet  a receptért, a spoon123-nak,és a  legalizabb-nak

Flan!

Ennek a desszertnek az elkészítése pont olyan pofon egyszerű, mint a neve. Épp ennél fogva, akárcsak a tejberizs, remek alapot szolgáltat arra, hogy az ember fantáziája meginduljon, és mindenféle ízekkel, íztársításokkal, tálalási módozatokkal egy cukrászati csúcsremekké formálja.


Ez a spanyol konyhában honos édesség,rokonságban van a szintén spanyol katalán krémmel is.Egyszerű, nagyszerű és megunhatatlan. A Római birodalomból indult hódító útjára, de manapság a spanyolok és a franciák is magukénak vallják. A különböző nemzetiség custardjai, ami rokonság és eredet szálait részletesebben sokáig bogozgathatod - egy könnyű, tejes desszert, a magyar konyhában pudingként ismeretes nyalánkság vízgőzben "sült" unokatestvére.


Hozzávalók a Pudinghoz
Egy bögre cukor
6 db.tojás
225 gr natur krémsajt
fahéj,egy csipetet ez kb a mokkáskanál fele,de vigyázz nem a fahéj íznek kell csak dominálnia

A karamellhez,
negyed bögre cukor,
negyed bögre víz,

Elkészítés

A sütőt melegítsd fel 180 fokra.
A vizet a cukorral lassú tűzön főzd amíg szép barna karamellt nem kapsz. Majd rakd félre.
Habverővel keverd el a cukrot, a tojásokat a krémsajtot és csipet fahéjat, majd öntsd hőálló formába amibe előzőleg beleöntötted a karamellt. Persze, használhatsz több kisebbet is. Így mutatósabban tálalhatod. Egy tepsit félig töltsd fel vízzel és ebbe a fürdőbe állítsd a krémmel teli alufóliával lefedett tálat. Süsd tűpróbáig. Ha elkészült borítsd ki tányérra és kanalazd rá a maradék karamellt. Hidegen és melegen is finom. Sőt, van aki másnap szereti a legjobban.

2014. június 14., szombat

Sült csirkecomb,petrzselymes burgonya,és uborka saláta

Szerintem ebben az időben most mindenki újburgonyát eszik......a többi friss zöldségekkel,gyümölcsökkel  egyetemben,hiszen ezeknek most van itt az idejük.....


Hozzávalók 4 főre

1 kg újburgonya
1 csokor friss petrezselyem zöld
2-4  ek.kacsa zsír
 só ízlés szerint
4 db csirke comb,én az ún."Francia" farhátas combot veszem mert az olcsóbb,és a rajta lévő farhát maradékot később egy adag leveshez is felhasználhatom.






A csirkecomb elkészítése:
A tisztított,megmosott csirkecombokról levágom a farhát részt,ezt elteszem későbbi alkalomra.
Az így előkészített combokat,fűszerezem,sózom,borsozom,majd amíg a burgonyát előkészítem,addig irány a hűtőbe,hogy jól összeérjenek az ízek.
No kérem,elő a combokkal,és irány a serpenyőbe,majd fóliával letakarva készre sütöm a sütőben  /200 celsius / a vége felé,le veszem a fóliát,majd a légkeveréses grill funkciót használva színt viszek a comb "életébe".....

 Uborka saláta hozzávalói,és elkészítése 4 főre:

 60 dkg uborka vagy kígyóuborka, 1 csapott kiskanál só, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál porcukor, 1 evőkanál 10%-os ételecet
a tetejére:
tejföl (ez nem kötelező), pirospaprika, őrölt fekete bors
1. Az uborkát megmossuk, végeit lecsapjuk, majd törzsét vékonyan legyaluljuk – ha túl vastag a héja, akkor előtte meghámozzuk –, tálba rakjuk. A sóval összekeverjük és kb. fél órán át állni hagyjuk, ezalatt levet enged.
2. A félbevágott vagy összezúzott fokhagymát hozzáadjuk (attól függően, hogy meg akarjuk-e enni), a cukorral meg az ecettel ízesítjük, kb. 1 deci vizet öntünk hozzá.
3. Rövid időre letakarva behűtjük, hogy ízei összeérjenek. Aki szereti, tálaláskor a tetejére tejfölt is locsolhat, esetleg pirospaprikát és borsot is szórhat rá.

Petrezselymes burgonya elkészítése:

Ehhez a recepthez direkt az apró szemű burgonyát használtam,mert így nem kellett  darabolnom,és egészben hagyhattam volna a burgonyát....de van nekem párom   IMÁDOM...de tényleg....szóval az ő kedvéért daraboltam a burgonyát a megszokott módon.




Én a az ennyire újburgonyát csupán folyóvíz alatt megmosom,és egy erre rendszeresített fém dörzsivel át dörzsölöm.Most még ebben a fiatal szakaszban felesleges áztatni,meg mit tudom én miket csinálni szegény burgonyával.Szóval tisztítom,majd negyedekre,illetve felekbe,karikára vágom a burgonyát.
Petrezselymet mosom,majd az egészet apróra darabolom.
Magas falú serpenyőben zsírt hevítek,és ebbe dobom az aprított petrezselymet,kissé megpirítom,majd mehet bele a burgonya,sózom,keverem,lejjebb veszem a lángot,fedővel lefedem,majd készre párolom a burgonyát.


Minden elkészült,jöhet a tálalás........jó étvágyat mindenkinek..   



ital ajánlatom....száraz fehér bor......   :) :) :).....ez volt a hűtőben.......hááát istenem,Sardinia itt van a sarkon lent :) :)

Zöldborsó leves galuskával,és kacsa aprólékkal

Természetesen lehet variálni,tejfölpirospaprika.....stb.....de én, pontosabban a drága párom,nem használunk hozzá pirospaprikát,tejfölt,lisztet.......sem.

Tehát mi nem "rántjuk be"

Ezért nem is szerepel a hozzávalókban  a liszt,pirospaprika sem

TUDOM ÉN,HOGY SOKAN A MÁSIK VERZIÓT ISMERIK,KEDVELIK.......

Ja gyerekkoromban,az én anyukám is berántotta mindig,és csirke aprólékot,vagy orja csontot használt,és nem kacsa aprólékot....de egyszer így ettem ezt a verziót,és azóta is így készítjük,így szeretjük.

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg új zöldborsó
  • 2-3 új sárgarépa
  • 2-3 új fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/4 db. zeller + a zöldje / zeller szár/
  • 1.ek.zsír
  • 2 db.kacsa farhát
  • 4 db kacsa nyak




Galuska hozzávalói:
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • víz
  • természetesen ha szükséges akkor  még víz,liszt,só,tojás...a fentiek az alapok szerint vannak


Leves elkészítése :
Hideg vízben felteszem az aprólékot főni,forrást követően leszedem a habját,majd sózom,és tovább főzöm közepes lángon,mind addig ameddig a hús meg nem puhul.


Ezt követően hozzáadom a tisztított,és egyenlőre darabolt zöldséget,itt is lehet csicsázni,mert van aki karikára vágja a zöldséget,van aki egészben hagyja,de kinek a pap,kinek a fizetés .....jön jól  :)



 A zöldség megpuhultáig   tovább főzöm a levest,majd az egyik utolsó mozzanatként hozzáadom a kifejtett zöldborsót,





amennyiben kell,úgy után ízesítek /só,bors/. Ennyi....ezek után, kb. 30 perc és beleszaggatom az elkészített galuskát,még kb 5 perc,és kész a leves,közepes lángot használva. 

 Galuska elkészítése:
A lisztből és a tojásból csipet sóval és vízzel galuska tésztát készítek,majd nokedliszaggatóval kiszaggatom a fővő levesbe.

A galuskáknak a leves felszínére kell feljönniük,ez jelzi azt,hogy a galuskák megfőttek.






Jó étvágyat hozzá!